Seizoensproducten: waar vind je ze en hoe herken je ze?
Tomaten die het hele jaar door op ons bord komen, aardbeien als blikvanger op het kerstmenu en meloen als voorgerecht in februari ... Eén ding is zeker: de seizoenen lijken te vervagen wanneer het op onze consumptie van seizoensgroenten en -fruit aankomt. Hoe raken we er nog aan uit als we gezond en verantwoord willen eten? Waar vinden we voedingsmiddelen die aan het seizoen en aan onze dagelijkse behoeften beantwoorden? Door onze eetgewoontes lichtjes te veranderen, zouden we opnieuw meer zoals onze grootouders kunnen eten!
Heb vertrouwen in de natuur en profiteer van de seizoensproducten. De natuur is een wijs en complex systeem. Ze weet perfect wat je nodig hebt en wanneer je het nodig hebt!
Tomaten in het hartje van de winter: het verbaast eigenlijk niemand meer. En wat dan nog? Het is toch lekker en gezond? Euhm ... Eigenlijk niet. Om te beginnen, zit er in wintertomaten veel minder smaak. Bovendien beantwoorden ze niet aan onze voedingsbehoeften van het ogenblik. Ze rijpen trouwens ook niet op natuurlijke wijze.
Seizoensproducten worden op een natuurlijke wijze gekweekt in hun natuurlijke geografische biotoop, zodat we ze rijp kunnen consumeren. Wanneer we het levensritme van groenten en fruit respecteren, zijn ze veel rijker aan vitamines en mineralen. Ze leveren ons lichaam alle voedingsstoffen die het in elk seizoen nodig heeft.
Vandaag zijn we de notie van seizoensproducten een beetje verloren. Dat komt doordat de supermarkten ons het hele jaar door dezelfde groente- en fruitsoorten aanbieden.
Terug naar de bron 🍃
“De consument is het noorden kwijt.” Dat stelt alvast Sylvie Dejardin, voedingsdeskundige en partner van het Europese FOOD-programma, vast.
Wat is er van het seizoen, lokaal, gezond en goed voor ons lichaam? Een moeilijke vraag ... De voedingsdeskundige pleit ervoor dat we terugkeren naar de basis van onze grootouders.
De vuistregel is: eten wat we rond ons vinden. De zero-afvalcultuur, de bulkwinkels die als paddenstoelen uit de grond schieten en de lokale kruidenierswinkels zijn een teken dat veel mensen opnieuw verlangen naar de waarden van vroeger.
De identiteitskaart van het seizoensproduct 💳
Wanneer je boodschappen doet, steek dan steevast een kalender met de seizoensproducten in je tas. Zo weet je perfect welke groente- en fruitsoorten elke maand gekweekt en rijp geoogst worden. Er bestaan ook apps met een groente- en fruitagenda. Nu heb je alles wat je nodig hebt om snel een kampioen in milieuvriendelijke aankopen te worden! Leer ook de etiketten te ontcijferen. Het land van herkomst is een goede aanwijzing over de seizoensgebondenheid van een product. Verkies bijvoorbeeld boontjes van bij ons boven die uit Kenia.
Seizoensproducten uit eigen streek 🍅
Het is misschien ook tijd om je eetgewoonten te veranderen en je inkopen te doen bij lokale producenten, kruidenierswinkels die de voorkeur geven aan bulkverkoop en lokale boerderijen die aan duurzame landbouw doen. Het is ook de ideale manier om meer te weten te komen over de teeltwijzen of om grootmoeders recepten uit te wisselen.
Coprosain is een mooi voorbeeld. Deze landbouwerscoöperatieve beschikt over verkooppunten in Henegouwen en staat op diverse markten in Brussel, Waals-Brabant en Henegouwen.
Wil je ook profiteren van de weldaden van seizoensproducten? Hier volgen enkele leuke adresjes, die deze trend volgen en je Ticket Restaurant aanvaarden:
- Biobuurtwinkel Ekivrac: onderhoudsproducten, cosmetica en voeding in bulk, waaronder ook seizoensproducten. In Braine-le-Comte, Casteau en Nijvel.
- T.O. Vrac: lokaal, bio en zero afval. In Saint-Ghislain.
- De winkels van Origin’o, verspreid over het hele land. Mooi extraatje: leuke, thematisch gerangschikte recepten (voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, ontbijt, drank …)
- The Barn Biomarket: heel lokaal, heel ethisch, heel zero afval en een uitgebreid aanbod. Je vindt er 80% van alle voedingsmiddelen die een doorsneegezin nodig heeft. In de winkel hangt ook altijd een overzicht met de verschillende seizoensproducten. In Antwerpen, Elsene, Etterbeek, Sint-Gillis, Ukkel en Jette.
- La Ferme du Maustitchi: uitgebreid assortiment van groenten, fruit, vlees en zuivelproducten. La Ferme stelt ook manden met seizoensgroenten en -fruit samen. In Leernes.
- La Clé des Champs: voeding, bio-, dieet- en natuurproducten. In La Hulpe.
- The Food Hub: bioproducten, die grotendeels rechtstreeks afkomstig zijn van kleine en middelgrote producenten uit België en Europa. In Leuven en Sint-Jans-Molenbeek.
- Robuust: zero afval en seizoensgroenten en -fruit in Antwerpen.
- Bio Bes: lokale coöperatieve kruidenierswinkel gespecialiseerd in bio. In Beernem.
- De Bio Markt: verse, biologische, lokale en seizoensproducten geleverd!
Waag je samen met ons de sprong?
Ken je nog andere plaatsen waar je lokale en biologische seizoensproducten kunt kopen? Deel ze met ons op onze Facebook en Instagram pagina's!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.