Vitamine D: waakzaam in de winter

|Lifestyle

Vitamine D speelt een belangrijke rol voor onze gezondheid. De vitamine zorgt voor sterke botten en spieren. Bovendien verhoogt ze onze weerstand. Goed nieuws: we maken deze vitamine grotendeels zelf aan. Maar: we hebben er voldoende zonlicht voor nodig. Vooral in de winter moeten we dus zorgen dat ons vitamine D-gehalte op peil blijft. In dit artikel lees je hoe!

1. Vitamine D tekort: dit is wat er gebeurt

Wanneer er onvoldoende vitamine D in ons lichaam zit, levert dat problemen op met onze botten en spieren. Kinderen die niet voldoende vitamine D opnemen kunnen misvormingen krijgen bij het groeien. Ouderen riskeren dan weer broze of weke botten en zelfs breuken.

Wetenschappers vonden ook een verband tussen vitamine D-tekort en vermoeidheid, chronische lage rugpijn, een sombere gemoedstoestand en osteoporose. Je merkt: vitamine D is best cruciaal in de gezonde werking van je lichaam. Genoeg redenen om eens in het onderwerp te duiken!

2. Hoe voorkom je een vitamine D-tekort?

Om voldoende vitamine D binnen te krijgen hoef je – mits een gezonde levensstijl – weinig te doen. Onze huid maakt zelf 90% van onze vitamine D-voorraad aan wanneer ze in aanraking komt met zonlicht. Zélfs als het buiten bewolkt is. Het enige probleem daarmee zijn … onze winters.

Tijdens de winterse maanden is de zon in onze regio vaak niet sterk genoeg om onze huid voldoende vitamine D te laten aanmaken. We blijven in de winter ook vaker binnen en duffelen ons warm in als we buiten gaan. Onze huid ziet daardoor te weinig daglicht.

Mensen met een getinte of donkere huid maken van nature trouwens minder vitamine D aan, en ook oudere mensen van 70 of ouder maken moeizamer deze belangrijke vitamine aan. Deze groepen moeten dus extra waakzaam zijn.

3. Zo kom je aan vitamine D in de winter

Wat kunnen we doen om onze dosis vitamine D op peil te houden? Door dagelijks minstens een half uur in de buitenlucht te zijn met onbedekte armen en benen. Liefst tussen 11u en 15u, want dan zijn de UVB-stralen die we nodig hebben het sterkst.

In de winter lukt het niet om voldoende buiten te zijn. En bovendien is de straling van de zon bij ons dan niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Dan vullen we onze winkelkar dus het best met voeding die vitamine D bevat. Ook kan je tijdens de donkerste maanden een dagelijks supplement vitamine D innemen om geen tekort te krijgen.

O, ja, goed om te weten: achter een raam van het zonnetje genieten heeft geen effect op het vitamine D-gehalte, want glas houdt UVB-stralen voor een groot stuk tegen. En ook zonnecrème houdt UVB-stralen tegen, maar het is in de zomer toch gezonder om wél zonnebrand te smeren.

4. In deze voeding zit vitamine D

Hoewel de belangrijkste bron van vitamine D wel degelijk zonlicht is – daar halen we 90% van onze dagelijkse dosis vandaan – kunnen we onze D-voorraad verder aanvullen via bepaalde voeding.

Leg ‘s winters in je winkelkarretje dus zeker een aantal producten die vitamine D bevatten, zoals

  • Kaas
  • Eieren
  • Rundvlees
  • Vette vis (vb. zalm of makreel)

Speur tijdens je wekelijkse boodschappen ook op andere verpakkingen naar de vermelding van vitamine D. Zo kan je margarine, olie of bak- en braadvet vinden die verrijkt zijn met vitamine D.

Speur tijdens je wekelijkse boodschappen ook op andere verpakkingen naar de vermelding van vitamine D. Zo kan je margarine, olie of bak- en braadvet vinden die verrijkt zijn met vitamine D.

En, heerlijk makkelijk: aan de kassa haal je je Edenred Maaltijd uit voor al dat lekkers!

Meer tips, recepten en verrassende weetjes? Volg Edenred op Instagram of Facebook.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen