Hoe maximaliseer je de levensduur van je houten keukengerei?

|Lifestyle

Houten keukengerei is een populaire keuze in de keuken, niet alleen vanwege de natuurlijke kwaliteiten, maar ook vanwege de ecologische en economische voordelen. Hout is een materiaal van de toekomst vanwege zijn natuurlijke kwaliteiten en zijn ecologische en economische voordelen. Hout is van nature antibacterieel, maar kan minder hygiënisch worden als het niet goed wordt onderhouden.

Er zijn tal van praktische tips om bacteriën te voorkomen en je houten accessoires met een paar eenvoudige stappen lang mooi te houden. Volg onze toptips om de levensduur van je houten gebruiksvoorwerpen te maximaliseren.

1. Wat zijn de voordelen van houten keukengerei?

Voordat we ingaan op het "hoe", laten we eerst even stilstaan bij het "waarom", want koken met hout is niet alleen een kwestie van trend. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn lepels, tangen, notenkrakers en andere houten accessoires antibacterieel en perfect hygiënisch. Hout vermindert van nature het bacteriële gehalte en voorkomt de groei van bacteriën.

Zijn natuurlijke eigenschappen zijn antibacterieel, maar dat is niet alles! We sommen de voordelen van houten keukengerei in je keuken even op:

  • ze zijn niet schadelijk voor ons lichaam
  • ze maken geen krassen op je potten en pannen
  • ze zijn licht en niet te glad, zodat ze goed in de hand liggen
  • ze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstof
  • ze geleiden geen warmte

2. Onmiddellijk en grondig reinigen

Het grondig reinigen van je houten keukenaccessoires vereist geen ingewikkelde techniek. Zet ze meteen na gebruik onder heet water en schrob ze met een borstel of schuurspons. Zeep is niet dagelijks nodig. Als je accessoire erg vettig is, kan je citroensap, water en milde zeep (en zonder parfum, want het hout absorbeert geuren) dag na dag afwisselen.

3. Vermijd vochtigheid

Week je keukengerei, met uitzondering van één of twee wasbeurten per maand, niet te regelmatig. Droog je keukengerei na elke wasbeurt direct af.

Het is af te raden de vaatwasser te gebruiken. Stop je je houten keukengerei in de vaatwasser, dan loop je het risico dat het kromtrekt of splijt. Je moet je ze niet te lang laten weken.

4. Verzorging en bescherming van hout

Aantasting of barsten van hout kan worden voorkomen door regelmatige behandeling met specifieke verzorgingsproducten, zoals:

  • een absorberende handdoek of doek
  • een spons met fijne korrel om te schuren
  • oliën, schoonheidswas (in staaf- of vloeibare vorm)
  • een milde zeep

Deze reinigingsproducten komen in aanmerking voor ecocheques. Je vindt deze artikelen in supermarkten en biowinkels, zoals The Barn, Natural Corner, Bio c' Bon of Origin'O. Goed om te weten: olijfolie is een uitstekende houtbehandeling! Net zoals wij onze huid graag hydrateren, vinden natuurlijke vezels het heerlijk om verwend te worden. Bij voorkeur met olijfolie, want die zorgt voor een diepe hydratatie en verhoogt de duurzaamheid van hout. Giet hiervoor een paar druppels op een papieren handdoek en wrijf het voorzichtig in.

5. Kies de juiste plank

Hoewel hout natuurlijke antibacteriële eigenschappen heeft, is het poreus en daarom kunnen bacteriën er gemakkelijk in doordringen.

Om het bacteriënnest te vermijden, zijn beuken, olijf of bamboe de aangewezen houtsoorten.

6. Desinfecteer het hout eens per maand

Eens per maand dient een goede inweking om het voorwerp grondig te ontsmetten. Laat het gebruiksvoorwerp na het schoonmaken ongeveer 20 minuten weken in een mengsel van water en witte azijn. Spoel het na het weken af met koud water en droog het goed af.

7. Regelmatig ontgeuren

Heb je ooit gemerkt dat een vers gesneden sinaasappel de nasmaak van een ui heeft? Hout is van nature poreus en neemt de geuren over van het voedsel waarmee het in contact komt.

Om het te ontgeuren voegt u een eetlepel zuiveringszout toe aan een liter water in een bak. Wrijf de vloeistof vervolgens voorzichtig in uw houten accessoire en laat het een uur staan. Afspoelen, afdrogen en klaar.

 

Dankzij dit artikel weet je nu waarom "hout" en "keuken" samengaan. Nu rest je onze eenvoudige maar doeltreffende tips alleen nog maar in de praktijk te brengen om de levensduur van je houten keukengerei te verlengen.

Ken je nog andere wondertips, geërfd van je grootmoeder, om je houten accessoires te onderhouden? 👵 Deel je tips met ons op onze Facebook- en Instagrampagina. We kunnen niet wachten om je te lezen!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen