Zo reinig je hout!

|Lifestyle

Houten keukengerei is graag gezien in de keuken. Niet alleen omdat het mild is voor je braadpannen en stoofpotten, het is ook vriendelijk voor je voeding én onze planeet. Hout heeft dus veel voordelen te bieden … zolang je er maar zorg voor draagt. Volg deze tips en je snijplank wordt zo oud als een eik!

Hout heeft de reputatie het materiaal van de toekomst te zijn. En terecht, want het is natuurlijk, ecologisch én betaalbaar. Hout is van nature antibacterieel, maar kan minder hygiënisch worden als het niet goed wordt onderhouden. 'Hout vasthouden' zal helaas niet volstaan om de voordelen van je keukengerei te behouden. Gelukkig zijn er heel wat praktische tips om bacteriën te voorkomen en je houten accessoires in topvorm te houden. Met een paar goede dagelijkse gewoonten kom je al heel ver.

Weet van welk hout pijlen te maken

Voor we ons buigen over het 'hoe' gaan we het hebben over het 'waarom'. Want koken met hout is niet alleen hip … De voordelen zijn legio! In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn lepels, knijpers, notenkrakers en andere houten accessoires antibacterieel en perfect hygiënisch. Hout zal bacteriën van nature weren en zo hun verdere groei blokkeren.

Het heeft dus natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Maar dat is niet de enige troef van hout. Het materiaal wordt in de keuken gretig gebruikt omdat het niet schadelijk is voor het lichaam. Het houdt je potten en pannen mooi en krasvrij, het is een licht en niet te glad materiaal dat goed in de hand ligt en het is een hernieuwbare grondstof. En tot slot geleidt hout de hitte niet. Hout en koken gaan dus wonderwel samen!

6 tips voor het onderhoud van je houten keukengerei

1: Was het meteen en grondig af 🍋

Om je houten keukengerei schoon te maken, heb je geen ingewikkelde technieken nodig. Hou het meteen na gebruik onder heet water en schrob met een borstel of schuursponsje. Je hoeft niet elke dag afwasmiddel te gebruiken. Als het gerei heel vettig is, kun je citroensap, water en mild afwasmiddel (zonder te veel parfum, want hout neemt geurtjes op) dag na dag afwisselen.

2: Vermijd vocht 💧

À l’exception d’un ou deux trempages par mois (voir les point 5 et 6), ne laissez pas tremper vos ustensiles trop régulièrement. Après chaque lavage, séchez directement votre ustensile. Il est d’ailleurs déconseillé d’utiliser le lave-vaisselle. En mettant vos ustensiles en bois dans une machine à laver, vous prenez le risque de les déformer ou de les fendiller. De manière générale,  le trempage prolongé est proscrit.

3: Verzorg en bescherm het hout 🌱

Je kunt voorkomen dat hout wordt aangetast of splijt door het regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Gebruik hiervoor specifieke onderhoudsproducten, zoals een absorberende doek, een schuurspons met een fijne korrel, ecologische olie, natuurlijke houtwas (in stick of vloeibare vorm) of milde zeep. Je vindt deze producten en milde zeep ook gemakkelijk met Ticket EcoCheque in de supermarkt en biowinkels zoals The Barn, Natural Corner, Bio c'Bon of Origin'O.

Bonustip: olijfolie is een uitstekende houtbehandeling! Net zoals wij onze huid graag voeden met vochtinbrengende crème vinden ook natuurlijke vezels het heerlijk om vertroeteld te worden. Hiervoor gebruik je het best olijfolie (arachideolie is ook prima) omdat deze olie het hout diepgaand hydrateert en het sterker maakt. Doe gewoon een paar druppels op keukenpapier en wrijf er voorzichtig mee over het keukengerei.

4: Kies de juiste plank ✅

Hoewel hout van nature antibacteriële eigenschappen heeft, is het poreus. Bacteriën geraken er dus gemakkelijk in. Vermijd een bacteriënhaard door te kiezen voor beukenhout, olijfhout of bamboehout

5 : Ontsmet het hout één keer per maand 🧼

Laat het één keer per maand eens goed weken om het te ontsmetten. Dat gaat zo: was je gerei af en laat het zo'n 20 minuten weken in een mix van water en witte azijn. Spoel het na zijn badje af met koud water en droog grondig af.

6 : Ontgeur het hout regelmatig 🌸

Je hebt het misschien al eens meegemaakt: je sneed een sinaasappel in partjes … en proefde ui! Hout is van nature poreus en neemt dus de geurtjes op van de voeding waarmee het in contact komt. Je verwijdert die geurtjes door een eetlepel zuiveringszout op te lossen in een liter water. Wrijf dat mengsel vervolgens zachtjes in op je houten keukengerei en laat een uurtje intrekken. Spoel af, droog af … en klaar!

Ken jij nog andere wondermiddeltjes uit grootmoeders tijd ? 👵 Deel je tips & tricks op Facebook en Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen