Venkel: niet alleen een groente, maar ook een mooie plant!

|In de kijker

Venkel is niet alleen een groente, maar ook een kruid, en bezit daardoor heel wat troeven. Met een juiste bereiding geniet je dan ook van een heerlijke, zoete anijs- en zoethoutsmaak. Maar hoe moet je venkel bewaren, gebruiken, eten? Dat alles kom je hier te weten. 👇

Langs de Middellandse Zee kom je nog wel eens wilde venkel tegen. In de oudheid werd de groente vooral gebruikt vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen, en de Engelsen zagen er heil in voor een frissere adem. In de middeleeuwen gingen de Italianen voor het eerst venkel verbouwen om er antiseptische en slankmakende middeltjes van te maken. Beetje bij beetje veroverde deze lekkernij haar plaats in de keuken, te beginnen in Toscane. Vandaag is ze dan ook een van dé toppers van de Italiaanse keuken. In de noorden van Europa is venkel echter niet zo populair. Nochtans heeft de plant heel wat troeven in huis.

Word een venkelexpert

Venkel is een populaire plant voor de moestuin, niet in het minst dankzij het anijsachtige parfum en de vele gele bloemetjes die er van juni tot september op verschijnen. Het gedeelte dat we opeten, wordt de 'knol' genoemd en bestaat uit talloze blaadjes die dakpansgewijs over elkaar liggen. Venkel wordt vooral rond de Middellandse Zee gekweekt, met name in Italië en Spanje. In onze contreien wordt de plant eerder van juni tot oktober geteeld.

Er bestaan trouwens minstens tien verschillende soorten venkel, maar in de winkel vind je vooral een van deze drie variëteiten:

  • Knolvenkel: een ronde venkelsoort! Heel bol aan de onderkant en met dikke, witte stengels. Deze venkel doet dienst als specerij.
  • Bittere venkel: ook deze versie met felgroene stengels doet dienst als specerij.
  • Florentijnse venkel of finocchio: deze variëteit wordt uitsluitend gekweekt om haar knol, die zachter en zoeter smaakt. Deze soort wordt het vaakst verkocht.

Een tip: wanneer je venkel koopt, kies je best voor een mooi witte, stevige en vlekvrije knol. Vervolgens kun je hem maximaal één week bewaren in de koelkast.

Waar zouden we staan zonder knollen?

Venkel is een bladgroente die boordevol water en mineralen zit, een gezonde 'parel' van de natuur. En hoewel de knol tjokvol vezels en vitaminen zit, speel je er amper calorieën mee naar binnen (25 kcal per 100 g)!  Het is dus een ideale groente voor al wie op zijn lijn én zijn gezondheid wil letten. Venkel versterkt immers niet alleen je immuunsysteem, maar stimuleert dankzij de zachte vezels ook meteen je darmen.

Je lichaam zal er hoe dan ook blij mee zijn: deze groente bevat immers een enorme hoeveelheid vitamine C (52 mg/100 g), caroteen (provitamine A), vitamine E, antioxidanten, vitamine B9 (foliumzuur), kalium, calcium en magnesium. Toch is dat nog lang niet alles, want ook het ijzergehalte (2,7 mg/100 g) stijgt ver boven het gemiddelde van andere groenten uit.

Venkel is een topper!

Je kunt venkel zowel rauw als bereid eten. En ook de zaadjes zijn een ware delicatesse, zowel in een kopje thee als om je gerechten mee af te werken. Venkelzaad vind je tegenwoordig in elke supermarkt terug. Deze drie recepten laten je het water in de mond lopen:

Kruidenthee voor je buik 
  • Plet 3 g venkelzaad.
  • Voeg naar smaak anijs, kaneel, zoethout, munt of verbena
  • Giet er kokend water over en laat minstens 10 minuten
  • Zeef de thee en serveer. Geniet ervan!
Knapperige venkelsalade

Voor 4 personen.

  • Snijd één grote venkelknol in fijne reepjes.
  • Meng de venkel met 200 g fetablokjes, de pitten van een halve granaatappel, grof gehakte platte peterselie, een trosje kerstomaten en het sap van een halve citroen.
  • Rooster een handvol venkelzaadjes in een pan of in de oven (let op, dit gaat heel snel, een paar minuten op hoog vuur).
  • Kruid af met zout, peper en eventueel een beetje sumak, en klaar is Kees!
Een knapperige crumble

Voor 4 personen.

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd twee grote venkelknollen in fijne reepjes.
  • Meng de venkel in een grote kom met 2 eetlepels olijfolie, een fijngehakt teentje knoflook, enkele takjes verse tijm, een snuifje zout en peper, en 100 g vloeibare room.
  • Bereid de crumble: meng met je handen 40 g bloem, 12 g suiker, 25 g zachte boter en 50 g geraspte parmezaan. Doe de venkel in een ovenschaal en verdeel het crumblemengsel erover.
  • Dek de schotel af met aluminiumfolie en zet ze 45 minuten in de oven.
  • Verwijder na 45 minuten de aluminiumfolie en leg er een trosje kerstomaten Zet de schotel vervolgens nog 20 minuten in de oven: de crumble moet goudbruin zijn, en het vel van de tomaten moet gebarsten zijn.

 

Hoe eet jij graag venkel? Deel je recepten, tips & tricks op onze Facebook-pagina!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen