Seizoensproducten: vijf goede redenen om ze te gebruiken

|Lifestyle

Tenzij u op een onbewoond eiland zonder internet woont, hebt u vast al gehoord over de ecologische beweging die sinds kort de wereld aan het veroveren is. Onder impuls van Greta Thunberg en andere klimaatactivisten trekt de jeugd de straat op voor een betere toekomst, een groenere planeet en politieke leiders die hun verantwoordelijkheid nemen.

De consumptie van seizoensproducten sluit perfect aan op deze milieubewuste burgerbeweging. Maar dat is nog niet alles. Er zijn wel 1001 redenen om volgens het seizoen te eten. Wij zetten er vier voor u op een rijtje. Het zal u misschien verbazen, maar gezond en goedkoop eten is helemaal niet zo moeilijk!

1. DE SMAAK IS ONOVERTREFFELIJK!

In de winter zijn tomaten niet denderend. Of beter gezegd: ze zijn flets van smaak. Wintertomaten bevatten namelijk meer water dan vruchtvlees en hebben niet de tijd gehad om hun smaak volledig te ontwikkelen. Seizoensproducten worden gekweekt in geschikte, natuurlijke omstandigheden (zon, irrigatie, klimaat) en worden rijp geplukt. Met andere woorden, hun natuurlijke groeicyclus wordt gerespecteerd. Zo verkrijgen ze hun unieke en specifieke herkenbare smaak.

Wintertomaten zijn (net als komkommers, snijbonen, courgettes enz.) afkomstig van een (over)productie in (over)verwarmde serres. En dan moeten ze nog de vrachtwagen op, voor ze bij ons in de rekken liggen. Geen wonder dat de voedingswaarde en smaak te wensen overlaten.

2. HET IS GEZOND!

De natuur beantwoordt aan onze behoeften en biedt alles wat ons lichaam in elk seizoen nodig heeft. Zomergroenten en -fruit bevatten van nature een hoge hoeveelheid water, die ons helpt om uitdroging tegen te gaan.
In de winter – wanneer onze weerstand afneemt en ons lichaam meer voedingsstoffen nodig heeft – leveren groenten zoals prei, spinazie, kool of pompoen ons de nodige energie om ons te beschermen tegen de koude en ziekten.
Profiteer ook van het winterseizoen om uw gerechten op smaak te brengen met oude, vergeten groentesoorten. Zo moeten we aardpeer, pastinaak, kardoen, Chinese artisjok en andere koolrapen absoluut naar waarde schatten.

3. HET IS NATUURLIJK!

Bovendien hebben seizoensgroenten en -fruit geen of weinig gewasbeschermingsmiddelen nodig om de groei te versnellen of het tekort aan zon en voedingsstoffen in de grond te compenseren. Ze zitten niet alleen boordevol vitamines en mineralen, maar hebben ook andere nutritionele kwaliteiten die lichaam en geest ten goede komen.

4. HET IS BETER VOOR HET MILIEU!

Wanneer we de voorkeur geven aan seizoensproducten, kiezen we tegelijk ook voor de korte keten, soms zelfs rechtstreeks van de producent naar de consument. Dit betekent minder transport en dus een lagere ecologische voetafdruk, maar ook minder opslagkosten en daar vaart uw portefeuille alleen maar wel bij. Kiezen voor seizoensproducten is kiezen voor het milieu. Dit hoeft ook echt niet duur te zijn.

5. HET BRENGT MENSEN DICHTER BIJ ELKAAR!

Uw bord vullen volgens het seizoen brengt een lokaal consumptiemodel met zich mee.
En wie lokaal zegt, zegt sociaal.
Steeds meer boerderijen bieden hun oogst rechtstreeks ter plaatse aan op markten en zelfs in winkels die bulkverkoop en zero afval aanmoedigen. Deze consumptiewijzen bevorderen de uitwisseling tussen producten, verkopers en klanten, waarbij vaak ook tips, praktische weetjes en recepten worden uitgewisseld. De landbouwcoöperatieve Agricovert is hier een mooi voorbeeld van.
Het is een ontmoetingspunt waar regionale producenten hun producten aan een correcte en eerlijke prijs aanbieden.
U registreert u op de site, personaliseert uw winkelwagentje en pikt uw aankoop op in een van de afhaalpunten of winkels in Brussel, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en de streek van Namen.

Bovendien moedigt ze de sociale vermenging en de professionele integratie aan.

Tot slot heeft het feit dat er weinig tussenpersonen zijn tussen het product en het bord ook een positieve impact op de prijs.

Overtuigd?
Gebruik voortaan uw Ticket Restaurant om lokale seizoensproducten te kopen.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen