Overzicht in de koelkast voor minder verspilling

|Lifestyle

Een plaats voor alles en alles op zijn plaats! Een bureaumerk pakte ooit uit met deze slogan, maar dit gaat ook perfect op voor je koelkast. In een goed ingedeelde en gebruikte koelkast blijven je etenswaren beter bewaard. Producten gaan namelijk langer mee als je ze op de ideale plaats zet. Zo heb je een zeer koude zone, een minder koude zone en de deur. Het resultaat? Minder verspilling! Een aanzienlijk voordeel voor je portemonnee en het milieu. We schreven er al eerder een artikel over: in Europa wordt jaarlijks 88 miljoen ton voedsel verspild.

Welke temperatuur? En waar?

De temperatuur in je koelkast mag niet meer dan 6 °C bedragen. De thermometer hangt doorgaans op de koudste plaats, waar het hoogstens 4 °C is. De koudste zone is boven- of onderaan, afhankelijk van het model. Wil je de temperatuur van elke zone weten? Zet een thermometer in een glas water. Na 2 uur weet je de exacte temperatuur van die zone. Vernuftig, niet?

Doorgaans zijn er vier zones: het bovenste schap, het onderste schap, de groentelade en de deur. We overlopen even wat je in welke zone kwijt kunt ...

  • Het bovenste schap: meestal warmer dan het onderste schap; tussen 4 en 6 °C. Zet hier overschotjes van bereide maaltijden, geopende bokalen en z
  • Het onderste schap: tussen 0 en 4 °C. Dit is ideaal voor vlees, rauwe vis, charcuterie en kaas van rauwe melk. Plaats er ook de producten die je wil laten ontdooien.
  • De groentelade: ook tussen 4 en 6 °C. Zoals de naam al laat vermoeden, is deze lade bedoeld voor groenten.
  • De deur is de warmste plek van je koelkast! Gemiddeld 6 °C. Zet hier je boter, kaas, drankflessen, sausjes en confituur. Oké, de deur is misschien niet zo handig voor kaas. Je kunt die ook op het bovenste schap bewaren.

Indringers gespot!

Een tjokvolle koelkast is de beste manier om dingen te vergeten en uiteindelijk te moeten weggooien. Maar je kunt best wat plaats winnen, want bepaalde producten hoeven echt niet in de koelkast. Toch maken we ons daar allemaal weleens schuldig aan.

  • Denk maar aan tomaten, paprika's, courgettes, bananen, kiwi's… Na enkele dagen in de koelkast worden ze waterig, verliezen ze hun smaak of worden ze bitter (courgette).
  • Ook uien, sjalotten en look kun je op kamertemperatuur bewaren. Kies voor een droge en donkere plaats. Beginnen ze te kiemen? Niet erg! Je zou het misschien niet denken, maar dan zijn ze net heel gezond.
  • Eieren mag je koel bewaren, maar dat hoeft niet per se. Op kamertemperatuur blijven ze tot twee weken goed. Twijfel je of ze nog eetbaar zijn? Leg ze in een kom met lauw zoutwater. Blijven ze drijven? Gooi ze weg! Blijven ze kopje onder? Klutsen maar!
  • Wil je nog wat extra plaats vrijmaken, zet dan gerust ook de confituur, mosterd en chocopasta op kamertemperatuur. Bewaar ketchup, cocktailsaus, looksaus en andere sausjes dan weer wél in de koelkast, zeker als de verpakking geopend is.

Maak je koelkast minstens één keer per maand schoon

Was je koelkast gewoon uit met water en wat schoonmaakproduct. Of gebruik water met wat azijn, want dat is ideaal tegen geurtjes. Krijgt je koelkast stilaan een ijslaagje, laat hem dan zeker ook eens ontdooien. Door dat laagje verbruikt een toestel namelijk meer, en dat is niet goed voor je portemonnee en het milieu!

7 superhandige tips

  • Verwijder alle overbodige verpakkingen, zoals het karton rond yoghurt, want dit isoleert het voedsel tegen de kou.
  • Gebruik een tandenborstel om de deurrubber schoon te maken.
  • Zet de oudste producten vooraan, zodat je ze het eerste gebruikt en ze niet kunnen vervallen.
  • Wanneer je boodschappen doet, steek dan de gekoelde producten meteen in een koeltas. Zo doorbreek je de koudeketen zo weinig mogelijk.
  • Plaats restjes nooit warm in de koelkast. Laat ze eerst afkoelen.
  • Prop je koelkast niet té vol, want dan zal hij minder goed koelen. Bovendien riskeer je meer kruisbesmetting tussen de voedingswaren als ze opeengepakt staan.
  • Opgeruimd staat netjes! Deze tip geldt niet alleen voor je kasten, maar ook voor je koelkast. Werk bijvoorbeeld met bakjes voor de losse yoghurtpotjes, gewassen groenten en andere voedingswaren. Wie het overzicht bewaart, gooit minder weg. Logisch, toch?

 

Je hebt het al begrepen: een nette en geordende koelkast is een must in de strijd tegen voedselverspilling! Dat geldt trouwens ook voor je keukenkasten.

Heb jij een handige tip om je koelkast te organiseren? Inspireer ons met jouw manier om voedingswaren vers te houden. Deel je foto op onze Facebookpagina of toon je tip in een Instagram-story.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen