ZOOM op voedselverspilling

|In de kijker

IN EUROPA WORDT JAARLIJKS 88 MILJOEN TON VOEDSEL VERSPILD, DAT KOMT NEER OP 173 KG PER PERSOON!

U schrikt van dit cijfer?
Wij ook! Volgens een rapport van de EU gaat 20 % van het voedsel dat in de Europese Unie wordt geproduceerd, verloren of wordt het verspild. Gemiddeld gooit een Europese burger zo 173 kilogram voedsel per jaar weg. Terwijl ongeveer 9,6 % van de Europese bevolking er niet eens in slaagt om zich elke dag van een kwalitatieve maaltijd te voorzien …

WAAROM DIE VERSPILLING?

Wist u dat die verspilling in elk stadium van de voedselketen plaatsvindt?
Vanaf de landbouwproductie tot en met de uiteindelijke consumptie!
De grootste verspilling vindt plaats bij de gezinnen (53 %) en tijdens de verwerking (19 %). We verspillen niet overal ter wereld op dezelfde manier.
In de ontwikkelde landen vindt de verspilling vooral plaats tijdens de consumptiefase, terwijl dat in de ontwikkelingslanden eerder tijdens de productie gebeurt.

Verspilling van voedsel impliceert ook verspilling van andere schaarse bronnen zoals grond, water of energie. Voedselverspilling speelt ook een rol in de klimaatverandering: voor elke kilogram geproduceerd voedsel wordt 4,5 kilogram CO2 uitgestoten in de atmosfeer.

Deze enorme hoeveelheid afval heeft economische, sociale en ecologische gevolgen.

BELGIË BEKLEEDT DE TWEEDE PLAATS VAN HET PODIUM!

Gemiddeld verspilt de Belg 345 kg voedsel per jaar.
Indien België zou deelnemen aan de Europese Olympische Spelen van de grootste verspiller, dan zouden wij de zilveren medaille behalen. De gouden medaille zou worden uitgereikt aan Nederland met 541 kg per persoon en per jaar.

Geen prestatie om trots op te zijn.

WAAROP WACHTEN WE NOG OM ACTIE TE ONDERNEMEN?

Volgens experts zou een vermindering van het voedselafval met 30 % in de ontwikkelde landen 400.000 vierkante kilometer landbouwgrond kunnen vrijwaren tegen 2030. Indien 53 % van de verspilling bij de gezinnen plaatsvindt, dan kan en moet de verandering bij onszelf gebeuren.

Overtuigd?

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen