Overzicht in de keuken: minder verspilling, minder stress!

|Lifestyle

Moet je ook soms voedingsmiddelen weggooien omdat ze ergens helemaal achteraan in de kast uit het zicht zijn geraakt? Psycholoog en opruimcoach Ann Van den Hautte geeft ons enkele tips om verspilling te vermijden én sneller te koken. En denk eraan: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Tip 1: Koop enkel wat je nodig hebt, en in bulk.

Maak een weekmenu op, zodat je kunt kopen wat je echt nodig hebt. We hebben de neiging om massaal etenswaren in te slaan, want ons reptielenbrein heeft schrik dat we straks op onze honger moeten zitten. Maar schaarste is niet meer van deze tijd en het ziet er niet naar uit dat onze samenleving morgen uit elkaar zal vallen (en dan nog ...). Geen stress dus! Koop bij voorkeur in bulk, want zo haal je enkel de nodige hoeveelheden in huis.

Tip 2: Geen schappen, maar lades

Grote lades zijn handiger dan rekken voor producten die niet in de koelkast moeten. Schrijf de inhoud op de deksels van je bokalen. Zo zie je in één oogopslag wat je in huis hebt en hoef je geen twintig bokalen vast te nemen. Pure tijdswinst!

Vermijd diepe schappen, want wedden dat je alles anders toch maar naar achteren schuift? Zo verdwijnen zakken en andere conserven uit het zicht. En je weet het: uit het oog is uit het hart. Uiteindelijk vervallen ze (want ja, ook conserven blijven niet oneindig goed) en sterven ze een stille dood in de vuilnisbak.

Tip 3: Maak onderverdelingen

Dat is precies wat onze opruimgoeroe Marie Kondo aanraadt. Berg je spullen verticaal op, zodat je een overzicht hebt van je voorraad. En vooral: schik alles per categorie. Dit geldt niet alleen voor kleren, maar ook voor al je andere spullen in huis.

Plaats dus mandjes, plastic bakjes of andere onderverdelingen in je keukenlades of op je schappen, zodat je alles per productcategorie kunt sorteren. Op die manier weet je perfect welke thee, pasta, koekjes of kruiden je nog in huis hebt.

Tip 4: Werk met een voorraadkast

Een half zakje van dit, een halve doos van dat ...  Achteraan in de kast ligt wel van alles wat. Ideaal is anders. Bovendien kun je zo allerlei vliegjes en ander ongedierte aantrekken. Zorg dat alles in je voorraadkast mooi afgesloten is. Bewaar alle open verpakkingen ergens anders. Zo heb je een duidelijk zicht op wat er open is en wat je als eerste moet opeten.

Tip 5: Deel keukenmateriaal en ... producten die je zelden gebruikt!

Heel weinig gebruikte apparaten en andere keukenspullen met je mama of beste vriendin: een fonduestel, bakvormen, aperitiefglaasjes die enkel op kerstavond uit de kast komen ... Zo zitten je keukenkasten minder vol én je kunt de kosten delen.

Of gebruik de handige app Usitoo om materiaal te lenen (www.usitoo.be).

Doe hetzelfde met voedingswaren die je maar weinig gebruikt en een lange vervaldatum hebben. Je weet wel, die kruiden en smaakmakers die je speciaal gekocht hebt voor dat Aziatische of Indische gerecht dat je ooit eens wou maken ...

Klaar om deze zomer minder voeding te verspillen? Aan onze tips zal het alvast niet liggen. Overloop al je keukenkasten en gooi vervallen producten weg. En zet vooral enkel terug wat je écht nodig hebt.

Show je opgeruimde keukenkasten op onze Facebookpagina of tag ons in je Instagramstory!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen