Leef je creatief uit met de brooddoos

|Recepten

September staat synoniem met school, structuur, boeken, potloden en … de brooddoos.  En dat laatste is een heuse hersenbreker als je smaak, gezondheid, plezier, snelheid, gemak en efficiëntie wilt verenigen. Maar met een paar tips kun je je kinderen gemakkelijk trakteren op alles wat ze nodig hebben om gezond op te groeien. Klaar voor je 'mission very possible'? Daar gaan we!

  1. Bereid de munitie voor: groenten, eiwitten (vlees, eieren, linzen, kikkererwten, quinoa, ...), koolhydraten (bruin brood, rijst, aardappelen, wraps, ...) en hoogwaardige vetten (gekarnde boter, olijfolie of raapzaadolie – of zelfs allebei, doe eens lekker gek), noten, fruit, gedroogd fruit, olijven, ...).
  2. Gebruik degelijk materiaal, zoals een thermosdoos, lunchbox, luchtdichte bewaardoos en een drinkbus. Handig én ecologisch!

Je grootste uitdaging? Organisatie. Een bonus? Fantasie en een vleugje waanzin 👌

Over tot actie nu.

De klassieke sandwich met ham of kaas heeft afgedaan. Er zijn zoveel gemakkelijke en snelle alternatieven … The sky is the limit.

De gemakkelijkste en snelste manier: maaltijdrestjes van gisteren. Bak snel wat kippenblokjes en vermeng die met de erwtjes en rijst die je gisteren kookte. Altijd lekker! Warm in een thermosfles of koud in een brooddoos … Pimp je restjes met wat geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten en wat verse koriander of waterkers. Meer moet dat niet zijn.

De combinaties zijn eindeloos. Ga aan de slag met quinoa, gekookte worteltjes, komijn, bieslook, rozijntjes en wat vlees (of verkruimelde feta voor vegetariërs).

Vermijd zuivelproducten, eieren en vis in je thermosdoos, want die zijn niet goed houdbaar.

Maak je een koud slaatje? Hou dan rekening met het seizoen en de ingrediënten. Vermijd vis of filet americain als het buiten 30 graden is en je geen isolerende tas hebt om de maaltijd in te bewaren.

Vermijd gerechten met enkel pasta, want daar kunnen je kinderen slaperig van worden. Wat je wel kunt toevoegen, zijn hamblokjes, groenten, een lekker sausje of vinaigrette.

Voor liefhebbers van broodjes

Verslingerd aan belegde broodjes? Het is soms moeilijk concurreren met het tijdloze broodje met beleg. Dus haal je creativiteit boven en zet in op kwaliteit en diversiteit.

Kies traditioneel grijs brood, met of zonder noten of pompoenpitten, of ouderwets stokbrood. Gebruik gekarnde boter in plaats van margarine, want die is lekkerder en natuurlijker.

Of maak wraps met 1000 lekkere dingen zoals smeerkaas, gerookte zalm, bieslook, sla en avocado. Ook kippenblokjes, wortels, komkommer en zelfgemaakte saus met plattekaas zijn een fantastische combinatie.

Begin er de avond voordien al aan. Vermeng Griekse yoghurt met ½ teentje knoflook (geen must, want het sociale leven van je kind is ook belangrijk), 1 theelepel mosterd en bieslook.

Vegetariërs vinden hun heil bij hummus, wat scheuten, geraspte wortelen, een blaadje sla en een beetje zelfgemaakte vinaigrette.

Voeg wat rauwkost toe, zoals wortelreepjes, kerstomaatjes, komkommerplakjes, radijsjes of olijven. Ook kaasblokjes zijn hier lekker bij.

Vergeet tot slot de amandelen, cashewnoten of zelfs ongezouten pistachenoten niet. Je kind ontdekt zo een verrassende schat aan kleuren, texturen en smaken.

Het dessert of tienuurtje? Geef altijd vers fruit mee. Je vindt zowat overal mooie doosjes om het fruit te beschermen, zelfs in de supermarkt. Is je kind niet zo dol op fruit? Dan zijn zakjes compote een mooi alternatief.

Plat water blijft een essentiële drank om de hele dag door je dorst te lessen.

's Middags heeft onze kroost honger en nood aan een goede energiebron om ook in de namiddag scherp te blijven, zonder op hun schoolbank in slaap te vallen. May the force be with them, zodat ze die volle schooldagen met een druk brein wat gemakkelijker doorkomen. Deel zeker een foto van hun lunch op onze Facebookpagina of tag @edenredbe in je Instagram-story.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen