Greenway: vegetarisch streetfood van de bovenste plank

|Op bezoek bij

Eet je graag vlees? Wij ook! Het is gewoon zo lekker ... Toen we die authentieke vleessmaak in de plantaardige producten van Greenway proefden, waren we vanaf de eerste hap verkocht! Deze keten telt momenteel drie restaurants in Vlaanderen en heeft een gevarieerde menukaart met hamburgers, kip met kokoscurry, dürüm met kebab ... maar dan met uitsluitend plantaardige ingrediënten. Verbluffend!

Greenway is een van de grootste pioniers van ons land op het vlak van plantaardige producten. Hun eerste restaurant ligt in Gent en opende de deuren in ... 1998! Daarna volgden de vestigingen in Leuven, Brussel-Zuid en Antwerpen.

Intussen heeft het merk een 360°-aanpak ontwikkeld en verkoopt het zijn producten ook bij Colruyt, Carrefour, Delhaize en aan andere restaurants die vegetarische opties op het menu willen zetten (zoals Ellis Burger of Poule & Poulette, twee zaken waar je trouwens met je Ticket Restaurant kunt betalen 😉) en in 'healthy food'-eetkraampjes op bekende muziekfestivals zoals Rock Werchter, Couleur Café en Tomorrowland.

De enige stap achteruit die Greenway recent heeft gekend, was toen het merk zijn Brusselse restaurant door de coronacrisis moest sluiten. Ook in zijn andere restaurants kampt Greenway met de directe én toekomstige gevolgen van de crisis, als de nieuwe gewoonten rond telewerk in de kantoorwijk Brussel-Zuid blijven bestaan. Dat vertelt Cédric Hanet, de zakenpartner van Greenway-oprichter Paul Florizoone.

Maar laten we even teruggaan naar toen het concept ontstond ...

Van erwtjes naar chipolata in één stap

Toen Paul Florizoone, de oprichter van Greenway, in 1996 door India trok, ontdekte deze rasechte vleesliefhebber ook de vegetarische keuken. Hij raakte er zo van in de ban dat hij zijn nieuwe passie terug in België met iedereen wilde delen.

Daarom werkte Paul een aantal vegetarische recepten uit waarvan de smaak en het uiterlijk sterk lijken op de typische vleessoorten die wij kennen. Niet veel later opende hij zijn eerste restaurant.

De ingrediënten zijn eenvoudig, gezond en zo lokaal mogelijk: “We gebruiken eiwitmeel van erwten uit Frankrijk, maar hopen die op korte termijn in België te kunnen aankopen”, vertelt Cédric Hanet. Greenway koos dit ingrediënt omdat het niet allergeen is, zo legt hij uit.

Veggie voor iedereen

Enkele kruiden, wat specerijen, een scheutje koolzaadolie, een vleugje magie erbij en ... tadaam: er staan een tiental bereidingen op tafel, van gehakte steak tot witte pens, kip, chipolata en 'boomstammetjes'. Die twee laatste zijn echte specialiteiten van bij ons.

“Met deze Belgische specialiteiten willen we hét referentiemerk worden voor vegetarische bereidingen in ons land”, bevestigt Cédric Hanet, die ook benadrukt dat het merk bewust voordelige prijzen hanteert. Want dat is het doel van Greenway: veggie betaalbaar maken voor iedereen.

Voor de gerechten in hun restaurants betaal je gemiddeld € 13 en de bereidingen die in de supermarktrekken liggen, kosten minder dan € 4 per bakje (voor twee tot drie personen).

De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Greenway. Want als we de veelbelovende cijfers van Cédric Hanet mogen geloven, zit de markt voor plantaardige producten in de lift. Zo is in België de verkoop van dit soort producten met 30% gestegen in het voorbije jaar. En het potentieel is nog immens, want vleesvervangers zijn momenteel nog maar goed voor 2,4% van de vleesverkoop.

Zin om te proeven?

In afwachting tot de heropening van de horeca leveren de drie Greenway-restaurants hun lekkere gerechten met plezier in een straal van ongeveer 30 kilometer via Uber Eats. Brusselse en Waalse vrienden, als jullie een bezoekje brengen aan Leuven, Antwerpen of Gent, weten jullie nu waar jullie een heerlijke maaltijd kunnen afhalen! De kaart vind je hier op hun website 😉 De rekening kun je natuurlijk betalen met Ticket Restaurant.

De voorverpakte producten van Greenway zijn verkrijgbaar bij meerdere van onze partners: Delhaize en binnenkort Carrefour en Colruyt.

Een steentje bijgedragen ...

De kers op de taart? Greenway zet zich volop in om zijn koolstofvoetafdruk te compenseren. Het bedrijf verkleint zijn impact op de planeet door samen met CO₂ logic aan een project te werken dat stenen ovens introduceert in Ghana. Dit nieuwe systeem moet de ovens vervangen die er gewoonlijk worden gebruikt en die grote hoeveelheden hout nodig hebben.

 

Greenway: een echte positieve spiraal en een prachtig Belgisch succesverhaal! Neem een foto van je veggie maaltijd en deel deze op de Facebookpagina Edenred Belux of tag ons in je story op Instagram.

Eet je toch liever echt vlees? Lees dan snel ons artikel over onze favoriete burgerrestaurants of bestel je vlees online bij jouw favoriete slager via slagersonline.be 😉

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen