Eten volgens de seizoenen: de lente-editie

|In de kijker

Eten volgens de seizoenen is super gezond. Maar wat betekent dat precies? Want je kan toch jaarrond tomaten vinden in de winkel? En prinsessenboontjes? En asperges? Waarom zou je dan kiezen voor groenten en fruit ‘van het seizoen’? In dit artikel inspireren we je met een waaier aan heerlijke voorjaarsgroentjes.

Waarom seizoensgroenten?

Elke dag een voedzame maaltijd op tafel toveren – naast je job en alle activiteiten die jij en je gezin op de planning hebben – het is een struggle op zich. Je hebt keuzestress in de supermarkt, of omgekeerd: je grijpt voor het gemak altijd naar dezelfde vijf groenten. Makkelijk: ja. Maar gevarieerd of voedzaam: niet echt.

Seizoensgroenten zijn groenten die in eigen streek in de buitenlucht rijp zijn voor de oogst. Ze worden dus niet kunstmatig vroeg of laat in het jaar geteeld in verwarmde, verlichte serres. Of ze worden niet ingevoerd uit landen met een warm klimaat (zoals bijvoorbeeld boontjes uit Kenia).

Doordat deze groenten lokaal geteeld zijn en dus geoogst worden op het hoogtepunt van hun rijpheid, bevatten ze meer voedingsstoffen en zitten ze boordevol smaak.

Koken met seizoensgroenten is dus gezond & lekker, maar hoe fijn is het dat je tegelijk je lokale groentenboeren ondersteunt én de ecologische voetafdruk van je maaltijden vermindert?

Lente: groenten van ’t seizoen

Hoe weet je nu welke groenten er van het seizoen zijn en wat je dan best op je weekmenu zet? Maak het jezelf makkelijk en neem er bij het plannen van je maaltijden en het maken van je boodschappenlijst de seizoensgroentenkalender bij.

In maart, april en mei zijn dit enkele seizoensgroenten die je na de lange winter op het menu kan zetten:

Witte en groene asperges: asperges zijn heerlijk en delicaat van smaak. Je kan ze grillen, stomen of verwerken in een romige soep. Asperges à la flamande, met een botersausje, peterselie en een gekruimeld eitje erover: het is een echte klassieker.

Spinazie: een groene bladgroente die boordevol vitamines zit en ijzer bevat, het vormt een gezonde toevoeging aan je voorjaarsmenu. Voeg jonge spinazieblaadjes toe aan salades of pasta’s, roer spinazie doorheen je wokgerechten of maak zo’n heerlijke hartige taart.

Radijsjes: een knapperige, pittige groente die wat pit aan je maaltijd toevoegt. Gemarineerd of rauw zijn ze Ideaal in een side salad, snij ze in schijfjes voor op de boterham of stop ze in een doosje als gezonde snackgroente.

Raapjes: knolletjes met een lichtzoete smaak en knapperige textuur. Raapjes zijn veelzijdige groenten die goed passen bij allerlei gerechten. Verwerk ze in een stoofpot, rooster ze samen met wortelen en paprika in de oven of stoom ze als groente bij de patatjes.

Prei: de hele winter konden we al genieten van de heerlijke zoete smaak van prei. En ook in het voorjaar is het een blijver. Het is een heerlijke smaakmaker in soepen, quiches en stoofschotels. Prei is ook verrassend lekker en extra zoet als je ze simpelweg roostert in de oven.

3. Recepten met groenten in maart, april & mei

Het internet is een walhalla van heerlijke recepten. Tik als zoekterm een bepaalde groente in of zoek naar ‘recepten met seizoensgroenten’ gevolgd door de maand. Je vindt een scala aan heerlijke gerechten. Zelf vinden we onze gading vaak op de webistes van Karola’s Kitchen, Dagelijkse Kost of Libelle Lekker.

Maak een heerlijk makkelijk weekmenu en bundel je boodschappen in één keer. Aan de kassa haal je je Edenred Maaltijd uit en je gezonde seizoensmaaltijden zijn weer een stap dichterbij.

Snelle noedels met spinazie en groene asperges voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 500 g groene asperges
  • 400 g gewassen spinazie
  • 300 g champignons 
  • 1 citroen
  • 3 el mosterd
  • 4 el honing
  • Peterselie
  • Pakje noedels
  • Olijfolie

Bereiding:

  • Bereid de noedels zoals aangegeven op het pak.
  • Snijd het harde ‘voetje’ van de asperges.
  • Snij de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm. Het oogt leuk als je de stukjes schuin snijdt.
  • Snij de champignons.
  • Pers de citroen uit. Meng het citroensap met de mosterd en de honing. Dit is je woksausje.
  • Verhit olijfolie in de wokpan. Roerbak de asperges 4 tot 5 minuten terwijl je telkens een handvol spinazieblaadjes toevoegt en laat slinken.
  • Voeg de champignons toe.
  • Schenk er het woksausje bij. Laat nog even warmen en breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer met de noedels en bestrooi elk bord met wat peterselie.
  • Wil je het gerecht iets meer pep geven en een eiwitbron toevoegen? Bak dan eerst (vegetarische) kipstukjes, spekjes of gemarineerde tofu in de wok en voeg ze er op het eind terug aan toe om nog wat mee te warmen.

Smakelijk!

Meer tips en inspiratie? Volg ons op FacebookInstagram !

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen