De antiverspillingsapp too good to go: getest en goedgekeurd!

|Lifestyle

Voornaam: Kelly

Leeftijd: 42 jaar

Gezinssituatie: alleenstaande moeder van twee (superlieve) tieners.

Hobby's: yoga, dansen, concerten bijwonen

Ik was aan het werk toen ik voor het eerst iemand over 'Too Good To Go' hoorde praten. Het concept klonk interessant, dus ging ik meteen naar de website. Mijn mond viel open toen ik zag hoeveel voedsel er wordt verspild.

Alleen al in België wordt er jaarlijks 3,5 miljoen ton voedsel weggegooid. Dat komt neer op 345 kg per Belg per jaar! Dat tart toch alle verbeelding?
Maar toen ik even nadacht over wat ik zelf verbruik, moest ik helaas toegeven dat het wel eens zou kunnen kloppen.

Wanneer mijn kinderen bij mij zijn, ben ik de supermama en zet ik lekkere gerechten op tafel. Maar wanneer ze bij hun vader zijn, heb ik niet altijd zin om te koken. Dan laat ik me iets te gemakkelijk verleiden door het restaurantje op de hoek. En die broccoli die in de koelkast ligt te verkleuren, die eet ik de volgende dag wel op. Zo gaan de dagen voorbij, tot mijn groenten op de composthoop belanden. En daar ben ik niet bepaald trots op ...

Het Too Good To Go-concept is ontstaan toen een aantal Europese ondernemers met een zwak voor technologie, tot hun verbazing zagen hoeveel perfect eetbaar voedsel er na een receptie in de vuilbak belandt. Al dat eten was letterlijk 'too good to go', ofwel 'te goed om weg te gooien'. Daarom hebben ze een antiverspillingsapp ontwikkeld waarmee handelaars en restauranthouders hun niet-verkochte producten van die dag toch nog voor een lagere prijs kunnen verkopen. Zo helpen ze de afvalberg te verkleinen én krijgen ze er nieuwe klanten bij. Die klanten steunen op hun beurt de lokale partners en strijden mee tegen verspilling. Het is een eenvoudige, ecologische en duurzame samenwerking tussen beide partijen.

De app telt intussen al (of eerder 'nog maar'?) 718.064 Food Waste Warriors. Met mij erbij zijn dat er 718.065, want ik ben intussen overtuigd. Toen ik de app installeerde, zag ik meteen welke handelaars in mijn buurt aan dit project deelnemen. Zo kan ik kiezen uit heel wat opties voor elke maaltijd van de dag, van het ontbijt tot het avondmaal. Maar je moet wel even geduld uitoefenen, want je kunt het overschot van de dag pas tegen het sluitingsuur van de winkel of het restaurant ophalen – en dat is soms vrij laat. Ik dacht eerst dat ik mijn oogappels 's avonds kon trakteren op de niet-verkochte gerechten van die overheerlijke Italiaan op de hoek ... De maag van die arme stakkers heeft lang geknord voordat ze aan tafel konden! Ik heb m'n lesje wel geleerd: nu bestel ik gewoon een pakket dat ik's avonds ophaal om de dag erna op te eten. Dan is het nog steeds even lekker!

Hoe werkt het?
Heel eenvoudig: dankzij de geolocatie weet de app waar ik ben en geeft hij de restaurants en winkels in mijn buurt weer die aan het initiatief deelnemen. Als er nog 'te redden pakketten' zijn, heeft de zaak een groen kleurtje. Als alle pakketten gereserveerd zijn, verandert dat naar rood. Je selecteert gewoon de zaak, bevestigt je keuze, betaalt en klaar! Dan moet je alleen nog je 'geredde' pakket ophalen. Vergeet niet zelf een paar doosjes en een herbruikbare zak mee te nemen. Dat ligt voor de hand: het doel is tenslotte om verspilling tegen te gaan en 'zero waste' na te streven.

Dat is toch geweldig?
Ja, maar perfect is het systeem nog niet. Sommige winkels slagen er nog niet in om individuele verpakkingen volledig uit hun rekken te bannen. Maar goed, Rome is ook niet op één dag gebouwd.

Het concept?
Dat is helemaal mijn ding en ik hou me er ook zo goed mogelijk aan. Mijn kinderen zijn er iets minder mee bezig. Op hun leeftijd halen ze nog hun neus op als ze een quiche met roquefort of een iets pikanter bord pasta voorgeschoteld krijgen, en bij Too Good To Go kun je niet kiezen welke producten je precies krijgt. Het zijn tenslotte telkens producten die aan het einde van de dag niet verkocht zijn. Soms is dat voor mij een organisatorische tegenvaller: omdat de pakketten nooit hetzelfde zijn, weet ik nooit vooraf hoeveel en welke producten erin zitten. Ik heb al eens twaalf pistolets en twee hele taarten gekregen (ik moest zelfs versterking inroepen om ze op te krijgen), en de volgende dag vier confituurtaartjes en een éclair.

Kort gezegd: voor Too Good To Go moet je een beetje flexibel zijn, zowel wat het ophalen van de pakketten als je wekelijkse maaltijdplanning betreft. Maar dat is een kwestie van gewoonte. Het klopt dat we nooit precies weten wat we zullen eten. Maar als je ziet hoe goedkoop zo'n pakket met lekkere maaltijden of ingrediënten is en hoe gigantisch de porties soms zijn, dan kun je toch geen nee zeggen? Zeker als je weet dat je met dit initiatief de voedselverspilling tegengaat en de CO2-uitstoot helpt te verlagen.

Ik sta dus volledig achter dit prachtige concept tegen verspilling en voor het gebruik van niet-verkochte producten. Het is erg leuk om steeds meer initiatieven te zien verschijnen die inspelen op de maatschappelijke en milieu-uitdagingen van vandaag. Het concept staat nog in de kinderschoenen en het handelsnetwerk moet nog wat groeien, zowel in steden als op het platteland, maar daarvoor hebben ze onze steun nodig. Wil je ook op een nieuwe manier consumeren en een Food Waste Warrior worden? Download dan snel de Too Good To Go-app!

Info: Edenred en Too Good To Go bekijken samen de mogelijkheid om Edenred-gebruikers binnenkort op het platform te laten betalen met hun maaltijdcheques.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen