Waarom noemen we onze darmen ons 'tweede brein'? En hoe draag je er het best zorg voor?

|Origineel concept

'Buikpijn hebben van de angst', 'een knoop in je maag hebben', 'informatie verteren' ... Zoveel uitdrukkingen wijzen op het belang van ons spijsverteringsstelsel in ons dagelijkse leven. Het is dan ook geen toeval dat onze darmen als ons 'tweede brein' worden beschouwd.

Maar welke rol spelen onze darmen? Wat verbindt onze hersenen met ons spijsverteringsstelsel? En vooral, hoe dragen we zorg voor onze darmflora? In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over ons 'tweede brein' 👇

 

De rol van de darmen

Onze darmen spelen een essentiële rol in ons lichaam. Ze vormen dan ook een van onze belangrijkste organen, met tal van essentiële functies:

  • voedsel verteren;
  • essentiële voedingsstoffen opnemen;
  • giftige stoffen afvoeren.

Deze 3 belangrijke cijfers over je darmen moet je kennen:

  • Je darmen zijn 8 meter lang en produceren 95% van de serotonine die ons lichaam aanmaakt.
  • Er leven maar liefst 100 000 miljard bacteriën die essentieel zijn voor de werking van je lichaam.
  • Je darmen tellen ongeveer 200 miljoen neuronen – evenveel als de hersenen van een kat of hond!

Gezien het aantal neuronen vormen je darmen dus eigenlijk een zenuwstelsel op zich: het enterische zenuwstelsel. Vandaar ook de naam 'tweede brein'!

Het verband tussen de darmen en het zenuwstelsel

Wist je dat je gemoedstoestand ook afhangt van wat er zich allemaal in je darmen afspeelt? Je spijsverteringsstelsel werkt namelijk ook in op je emoties en je hersenactiviteit.

Het zenuwstelsel en de darmen zijn dus nauw met elkaar verbonden. En dat werkt uiteraard in twee richtingen! Wanneer we bijvoorbeeld te maken krijgen met stress of angst, sturen onze hersenen berichten naar onze darmen. Het gevolg? Je darmen trekken samen en veroorzaken spasmen, wat de darmtransit verandert.

Ben je benieuwd naar de impact van voeding op je stressniveau? In ons artikel vertellen we alles wat je moet weten!

Hoe geef je je darmflora een boost?

Je darmen kunnen uiteraard niet alles zelf opknappen. Jij speelt namelijk ook een sleutelrol! We geven je graag 3 eenvoudige en effectieve tips om goed voor je 'tweede brein' te zorgen:

1. Eet vezels! We kunnen het niet genoeg herhalen: groenten en fruit zijn je beste bondgenoten om je darmflora gezond te houden.

Of kies voor volkoren granen boordevol vezels, noten en gedroogd fruit.

Goed om te weten: vezels houden je darmtransit op peil en vertragen de opname van suikers.

2. Eet evenwichtig! Laat bewerkte voedingsmiddelen zo veel mogelijk links liggen. Die bevatten niet genoeg vezels en zitten vaak boordevol vet, zout en suiker!

Drink ook voldoende water: als je lichaam goed gehydrateerd is, verloopt je darmtransit veel vlotter.

Goed om te weten: je kunt beter regelmatig kleine hoeveelheden water drinken dan veel in één keer!

3. Kweek goede gewoontes! Om je darmflora een boost te geven, is niet alleen voeding belangrijk.

Voldoende kauwen en een gezonde levensstijl kunnen ook het verschil maken.

Door langzaam te eten krijg je bovendien sneller een voldaan gevoel. En wist je al dat een simpele wandeling na de maaltijd kan helpen om je spijsvertering nog beter op gang te brengen?

Nu weet je waarom onze darmen als ons 'tweede brein' worden beschouwd. Met dit artikel heb je alle troeven in handen om je spijsverteringsstelsel gezond(er) te maken. Lees ook onze andere blogartikelen vol tips voor een gezond, evenwichtig én lekker eetpatroon.

 

Kende jij al deze fascinerende feiten over onze darmen al? Wat zijn jouw goede gewoontes en tips voor een gezonde darmflora? Laat een reactie achter en tag ons op Facebook of Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen