Tips & tricks voor de bewaring van voedingsmiddelen

|Origineel concept

Het is niet altijd makkelijk om alle verschillende data op onze verpakkingen bij te houden: de minimale houdbaarheidsdatum, de uiterste gebruiksdatum en de verpakkingsdatum! Het resultaat? Veel producten belanden in de vuilnisbak, ook al zijn ze nog goed te eten!

Om je te helpen je voedselverspilling en tegelijkertijd je boodschappenbudget te verminderen, hebben wij een checklist met 13 tips samengesteld. Maar dat is niet alles, we leggen ook uit hoe je kunt zien of een ei nog vers is en hoe je de levensduur van je salade met een week kunt verlengen 👇

  • Een goede raad voor wie van chocolade houdt! Goed nieuws: chocolade kan nog 2 jaar na de houdbaarheidsdatum worden gebruikt. Je hoeft zich dus niet meer te haasten! Jammer!
  • Koekjes die in een metalen doos worden bewaard, zijn langer houdbaar. Dus je hoeft geen koekjes meer te 'proberen', waarvan je denkt dat ze nog krokant zijn en die, eenmaal in je mond, helemaal zacht zijn …
  1. Bloem, die jarenlang houdbaar is ... Krijg je lieve kleine beestjes op bezoek, dan hoef je alleen maar de bloem te zeven om ze weg te krijgen. Goed, het heeft niet veel glamour, maar het is wel nul verspilling!
  2. Deze truc zal je leven veranderen! Wil je weten of een ei nog goed is, dompel het dan onder in koud water:
    - Als het naar het oppervlak komt, is het niet meer eetbaar.
    - Komt het een beetje naar het oppervlak, dan kan je het nog eten, maar wel gebakken.
    - Blijft het op de bodem liggen, dan is het vers.
  1. Droogt brood bij jou ook al na enkele dagen uit? Grootmoeders trucje bestond erin om een appel bij het brood te leggen, om het brood iets langer te kunnen bewaren. Blijkbaar werkt deze tips ook met aardappelen, om te vermijden dat die kiemen.
  • Ingevroren producten kunnen verschillende maanden na hun houdbaarheidsdatum bewaard blijven (zonder ooit ontdooid te zijn geweest natuurlijk). Om verder te gaan vind je hier de levensduur per categorie van ingevroren voedingsmiddelen:
  • 30 maanden voor groenten en fruit
  • 24 maanden voor gekookte gerechten
  • 24 maanden voor vis
  • 12 maanden voor schaaldieren
  • 18 maanden voor gevogelte
  • 18 maanden voor gebakken patisserie
  • 9 maanden voor gehakt vlees
  • Kaas bestaat uit schimmels en heeft niet echt een houdbaarheidsdatum. Maar kaas die langer in je koelkast blijft staan, wordt rijper en dus sterker van smaak!
  • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: yoghurt mag tot 3 maanden na de vermelde datum worden gegeten.
  • Rauwe ham tot 2 weken na de minimale houdbaarheidsdatum (THT).
  • Ben je ook zo iemand die de helft van een stuk fruit of groente laat wegkwijnen in een hoekje van de koelkast? Wrijf dat stuk fruit of groente in met een stukje citroen, dat vertraagt de oxidatie. Ja hoor, dat werkt niet alleen voor de avocado.
  • Om bananen te bewaren en te vermijden dat die zwart worden, mag je ze niet losmaken van elkaar en wikkel je aluminiumfolie rond de uiteinden.
  • En dit is een tip voor de liefhebbers van salades! In plaats van je sla meteen in de koelkast te zetten, moet je hem wassen en afdrogen. Daarna rol je de sla in vochtig gemaakt absorberend papier. Zo kan je de sla ongeveer een week lang bewaren in je koelkast. Niet slecht, toch? We beloven het je, probeer het maar! Je kan ook keukenpapier in je groentebak leggen. Dit helpt om het vocht van de groenten op te nemen en zo kan je ze langer bewaren.
  • En we sluiten af met de belangrijkste truc! Je hoeft geen fijngehakte bieslook en basilicum meer weg te gooien, omdat die in de koelkast zijn blijven liggen en helemaal geplet zijn. Aromatische kruiden kan je bewaren door ze te snijden en in een ijsblokjesbak te leggen met een straaltje olijfolie.

 

Vanaf nu weet je alles over de houdbaarheid van jouw voedsel! Dankzij onze checklist kan je makkelijk voorkomen dat je per jaar en per persoon enkele kilo's voedsel verspilt! 

Wat zijn jouw beste praktijken om je voedsel te bewaren of de houdbaarheid ervan te verlengen? Deel je tips met ons op je sociale netwerken door onze Facebook en Instagram accounts te taggen. Jouw feedback kan helpen voedselverspilling tegen te gaan!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen