Tips & tricks voor de bewaring van voedingsmiddelen

|Origineel concept

Op onze verpakkingen staan verschillende datums, zoals de datum van minimale houdbaarheid, de uiterste consumptiedatum, de datum van verpakking, enz. Het is niet altijd evident om het verschil te begrijpen en zo kan er verwarring ontstaan.

Resultaat?
Veel producten verdwijnen in de 'vuilnisbak', terwijl ze nog goed voor consumptie zijn!
Hier vindt u wat informatie en tips die wij online hebben gevonden!

 • Een goede raad voor wie van chocolade houdt!
  Goed nieuws: chocolade kan nog twee jaar na de houdbaarheidsdatum worden gebruikt.
  U hoeft zich dus niet meer te haasten! Jammer!
 • Koekjes die in een metalen doos worden bewaard, zijn langer houdbaar. Dus u hoeft geen koekjes meer te 'proberen', waarvan u denkt dat ze nog krokant zijn en die, eenmaal in uw mond, helemaal zacht zijn …
 • Bloem, die jarenlang houdbaar is ...
  Krijgt u lieve kleine beestjes op bezoek, dan hoeft u alleen maar de bloem te zeven om ze weg te krijgen. Goed, het heeft niet veel glamour, maar het is wel nul verspilling!
 • Deze truc zal uw leven veranderen!
  Wilt u weten of een ei nog goed is, dompel het dan onder in koud water. Als het naar het oppervlak komt, is het niet meer eetbaar. Komt het een beetje naar het oppervlak, dan kunt u het nog eten, maar wel gebakken. Blijft het op de bodem liggen, dan is het vers.
 • Droogt brood bij u ook al na enkele dagen uit?
  Grootmoeders trucje bestond erin om een appel bij het brood te leggen, om het brood iets langer te kunnen bewaren (blijkbaar werkt deze truc ook met aardappelen, om te vermijden dat die kiemen).
 • Ingevroren producten kunnen verschillende maanden na hun houdbaarheidsdatum bewaard blijven (zonder ooit ontdooid te zijn geweest natuurlijk). Om verder te gaan vindt u hier de levensduur per categorie van ingevroren voedingsmiddelen:

30 maanden voor groenten en fruit

24 maanden voor gekookte gerechten

24 maanden voor vis

12 maanden voor schaaldieren

18 maanden voor gevogelte

18 maanden voor gebakken patisserie

9 maanden voor gehakt vlees

 • Kaas bestaat uit schimmels en heeft niet echt een houdbaarheidsdatum. Maar kaas die langer in uw koelkast blijft staan, wordt rijper en dus sterker van smaak!
 • We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: yoghurt mag tot drie maanden na de vermelde datum worden gegeten
 • Rauwe ham tot twee weken na de minimale houdbaarheidsdatum (THT)
 • Ben u ook zo iemand die de helft van een stuk fruit of groente laat wegkwijnen in een hoekje van de koelkast? Wrijf dat stuk fruit of groente in met een stukje citroen, dat vertraagt de oxidatie. Ja hoor, dat werkt niet alleen voor de avocado.
 • Om bananen te bewaren en te vermijden dat die zwart worden, mag u ze niet losmaken van elkaar en wikkelt u aluminiumfolie rond de uiteinden.
 • En dit is een tip voor de liefhebbers van salades! In plaats van uw sla meteen in de koelkast te zetten, moet u hem wassen en afdrogen. Daarna rolt u de sla in vochtig gemaakt absorberend papier. Zo kunt u de sla ongeveer een week lang bewaren in uw koelkast. Niet slecht, toch? We beloven het u, probeer het maar! U kunt ook keukenpapier in uw groentebak leggen. Dit helpt om het vocht van de groenten op te nemen en zo kunt u ze langer bewaren
 • En we sluiten af met de belangrijkste truc! U hoeft geen fijngehakte bieslook en basilicum meer weg te gooien, omdat die in de koelkast zijn blijven liggen en helemaal geplet zijn. Aromatische kruiden kunt u bewaren door ze te snijden en in een ijsblokjesbak te leggen met een straaltje olijfolie.

 

En wat zijn uw trucjes ?

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen