Thuis werken? Thuis lunchen!

|Recepten

We hebben niet allemaal huisarrest, maar door de coronacrisis situeren heel wat bureaus zich tegenwoordig ergens tussen het keukeneiland en de eettafel. Ah, kijk, eten: daar wilden we het net over hebben!

Een niet te versmaden pauzemoment

38% van de Belgen werkt gemiddeld één keer per week thuis. In 2017 was dat nog maar 17%, maar COVID-19 joeg dat cijfer uiteraard de hoogte in. Bovendien ervaarde één op de twee thuiswerkende werknemers psychologische stress volgens een peiling van Opinionway in december (in Frankrijk, maar we mogen ervan uitgaan dat de cijfers in België ongeveer gelijk lopen). Dat kan maar één ding betekenen: we kunnen allemaal dringend een oppepper gebruiken! En weet je wat? Wat je eet, heeft een directe impact op je welzijn. We mogen de lunch dus niet negeren.

Wat je tijdens de lunch eet, is ongelooflijk belangrijk, maar de manier waarop je dat doet ook. Vandaar onze eerste tip: strek je benen en eet op een andere plaats dan aan je bureau. Doe ondertussen een paar stretchoefeningen, luister naar een rustgevende playlist en adem vier of vijf keer diep in en uit, want ook dat komt je welzijn ten goede. Goed ademen tijdens het eten bevordert trouwens ook je spijsvertering.

Wat eten we vanmiddag?

Verorber geen al te zware maaltijd, want anders dommel je rond 14 uur misschien in tijdens je volgende vergadering op Teams. Verder weet je het ondertussen waarschijnlijk al: groenten zijn belangrijk voor je microbioom. En als je microbioom gelukkig is, ben JIJ dat ook.

Weet je trouwens waarom je microbioom zo blij wordt van groenten? Wel, dat komt omdat de miljarden bacteriën in je microbioom zich uitsluitend voeden met de vezels die je maagzuur niet afgebroken krijgt. En vezels, die vind je vooral in groenten en bepaalde volle granen.

Uiteraard mag je naar hartenlust variëren. Het leven moet leuk blijven, toch? Hieronder vind je enkele gezonde én lekkere lunchideeën.

Zin in iets warm? 👉 Stoofpotje van paddenstoelen, room en dragon

Recept van de Tero-restaurants (waar je kunt betalen met Ticket Restaurant)

Wat heb je nodig?

50 g cashewnoten
een paar takjes dragon
tamari (of sojasaus)
een citroen
een sjalot en een teentje knoflook
100 g paddenstoelen (mengeling)
een eetlepel pompoen- en zonnebloempitten
Bereiding:
  • Laat de cashewnoten een nachtje weken in water. Meng de volgende ochtend de dragon met de tamari, een scheutje citroensap en een eetlepel water.
  • Stoof het teentje knoflook en een halve sjalot aan in wat olijfolie.
  • Doe de paddenstoelenmengeling (Parijse champignons, oesterzwammen, shiitake's ...) in de pan en bak ze al roerend aan gedurende twee minuten.
  • Serveer de lauwe room met de warme paddenstoelen en enkele in de oven geroosterde pompoen- en zonnebloempitten. Werk af met een paar druppeltjes tamari.
  • Smakelijk!

Zin in iets fris? 👉 Salade met geitenroom en dadelsiroop

Recept van Le Relais du Triporteur (waar je kunt betalen met Ticket Restaurant)

Wat heb je nodig?

een klein bakje verse geitenkaas
25 cl verse room
een tomaat
naargelang het seizoen: een schijfje meloen en watermeloen of een mooie peer
een beetje rucola
een handvol croutons
balsamicoazijn en -crème
Bereiding:
  • Meng de verse geitenkaas met de verse room en een theelepel olijfolie.
  • Snijd de tomaat, de meloen en/of watermeloen (of peer) in blokjes.
  • Vul deze blokjes aan met de geitenroom, de rucola en de croutons. Werk af met een scheutje balsamicoazijn en -crème (bijvoorbeeld van Oil & Vinegar). De balsamicocrème kun je ook vervangen door dadelsiroop.
  • Smakelijk!

Zin in een snelle en lekkere lunch? 👉 Heerlijke croque-monsieur

Wat heb je nodig?

vier sneetjes casinobrood
een potje tartufata
een bol mozzarella
twee eieren
250 ml melk
paneermeel
zout en peper
Bereiding:
  • Besmeer vier sneetjes wit casinobrood met de tartufata (crème op basis van paddenstoelen en truffels, verkrijgbaar bij Oil & Vinegar).
  • Leg op twee sneetjes brood ook een paar plakjes mozzarella.
  • Leg de boterhammen op elkaar, versnijd ze diagonaal en dompel ze onder in een mengeling van eieren, melk en wat peper en zout.
  • Rol de boterhammen in wat paneermeel en bak ze goudbruin aan in wat olijfolie.
  • Serveer de croque-monsieurs warm in combinatie met een tarwesalade. Afhankelijk van de inhoud van je koelkast kun je eventueel ook nog wat verse kruiden (basilicum ...) en gegrilde groenten toevoegen. De tartufata kun je dan weer vervangen door daslookpesto of een klassieke pesto.
  • Smakelijk!

Liever iets laten leveren?

Inspiratie nodig? Je kunt alle ingrediënten voor een heerlijke lunch bij je thuis laten leveren. Wij testten Little Green Box (een box die je ook met Ticket Restaurant en zelfs Ticket EcoCheque kunt betalen). Deze service levert ingrediënten voor meerdere recepten voor twee (of meer) personen aan huis. Zo geniet je dagenlang van lekkere en originele maaltijden.

Nog leuker: bij al je collega's dezelfde lunch laten leveren en er samen van genieten tijdens een videocall. Gebruik Uber Eats, een platform dat Ticket Restaurant aanvaardt, of surf naar mijnonlineaankopen.edenred.be, de referentiewebsite van Edenred voor onlineaankopen. Hier vind je tientallen horecazaken en foodconcepten die je lunch gewoon bij je thuis leveren.

Laat ons weten welke lunch jij bij je thuis liet leveren! Post een foto op onze Facebookpagina of tag ons in een Insta Story.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen