Seizoensproducten: in de lunchbox en in de keuken

|Recepten

Tijd om uw lunchbox weer boven te halen! Een op-en-top oude Belgische gewoonte, waar uw pubers in huis misschien hun neus voor optrekken. Ze verkiezen namelijk vast frietjes, pizza of een broodje met een grote schep mayonaise. Het middagmaal is nochtans van cruciaal belang om de namiddag in topvorm door te komen en niet in te dommelen tijdens de les aardrijkskunde. Hoe maken we die fameuze lunchbox speelser, aantrekkelijker én lekkerder? Onze voedingsdeskundige geeft enkele tips voor een geslaagde lunchbox. Ga er gerust zelf mee aan de slag en varieer naar hartenlust!

U eet zelf toch ook liever niet elke middag hetzelfde, zoals een klassieke boterham met ham en boter of mayonaise? Wel, uw kinderen dus ook niet ...
Een verkleurde doos met een saaie boterham, daar wordt niemand toch blij van? Zelfs als u hem in driehoeken hebt gesneden ...
Vergeet boterhammen als u op zoek bent naar de ideale lunch. Wit brood betekent snelle suikers, die ons lichaam snel opneemt. Maar als we elke dag volkorenbrood eten, kan dit onze darmen prikkelen, aldus Sylvie Dejardin, voedingsdeskundige en medewerkster van het Europese FOOD-programma.

EEN GEZONDE LUNCH VOOR MEER PUNCH

Een gezonde lunch bevat verschillende elementen: eiwitten, koolhydraten, goede vetten en seizoensgroenten en/of -fruit. Seizoensproducten, die verser zijn, spelen een belangrijke rol in de preventie van ziekten, versterken onze weerstand en hebben een positieve invloed op ons humeur.
Zorg er dus voor dat een lunch 100 à 200 g groenten bevat: wortelstaafjes, komkommerstaafjes, kerstomaatjes, bloemkoolroosjes …
Geef in de herfst en in de winter de voorkeur aan gekookte groenten. Vergezel deze van een portie van 100 à 200 g lichtbruin brood, rijst, aardappelen, quinoa … Deze koolhydraten geven uw kind (en uzelf) de nodige punch om de namiddag energiek door te komen.

De eiwitten (80 à 150 g) zorgen ervoor dat iedereen goed wakker blijft. Mogelijkheden zijn: een ei, stukjes vlees, kip, vis (sardines, makreel, omega 3-rijke zalm), garnalen of plantaardige eiwitten (zoals linzen, maar combineer deze steevast met granen).
Besprenkel rauwkost, een ei of kip met een vinaigrette op basis van olijf- of koolzaadolie (goede vetten) en werk af met sesamzaadjes en aromatische kruiden (koriander, basilicum, peterselie …).

CREËER, VERRAS, PROEF

Tot zover de theorie. In de praktijk kan het al snel een hele uitdaging worden om elke ochtend weer zo’n gevarieerde lunch klaar te maken. “Een goede organisatie is de sleutel tot succes. Maak zo veel mogelijk ’s avonds klaar, zodat u het ’s morgens enkel nog moet opwarmen (of op school of op het werk, indien mogelijk) en de laatste ingrediënten moet toevoegen”, raadt de voedingsspecialiste aan. Stimuleer uw kinderen spelenderwijs om te helpen met de bereiding van hun lunch. Zo hebt u zelf minder werk én u maakt hen bewust van de weldaden van gezonde voeding.

 

Hebt u niet genoeg tijd? Kies dan voor boterhammen met hummus of gerookte zalm. Vervang de groenten in de winter door oliehoudende gewassen, zoals noten (cashewnoten, hazelnoten, amandelen, pistachenoten).

Maak het spannend en varieer met de smaken. Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. Kinderen genieten des te meer van hun lunchpauze als ze een verrassing in hun lunchbox aantreffen.
Verras ze dus met brochettes met afwisselend groenten, kaas en kip. Vervang de boterhammen door wraps of pitabrood (zonder de pita en de saus!). Snijd geometrische vormen in het eten. Speel met kleur. Schik alles in een leuke, grappige doos.*

EN WAT ETEN WE ’S AVONDS?

Een volwaardig middagmaal is geen vervanging voor het avondmaal. Eet 's avonds dus gerust opnieuw eiwitten, koolhydraten en groenten, maar zorg wel voor een goed evenwicht. Geen inspiratie voor uw seizoensgroenten? Varieer zo veel mogelijk met de bereidingswijzen: gestoomd, in een papillot, gepureerd, gegrild, gegratineerd, als crumble …

Eet groenten rauw of verwerk ze in een wokgerecht, soepje of smoothie. Breng op smaak met originele kruiden, zoals kerrie, komijn of paprika. Of probeer eens met een scheutje balsamicoazijn of sojasaus. Laat je verbeelding de vrije loop! Wees vooral ook niet bang om eens iets nieuws in de keuken uit te proberen. Want hoe dan ook: seizoensproducten zijn sowieso lekker!

En u? Hoe maakt u uw seizoensproducten klaar? Deel uw tips en recepten met ons!

 

*Hier vindt u veilige en milieuvriendelijke originele lunchboxen of brooddozen die u met uw Ticket EcoCheque kunt kopen:

  • De Tiffin lunchbox, afkomstig van Vancouver, moedigt zero afval aan. Deze doos in roestvrij staal is verkrijgbaar in twee modellen: een bord met aparte vakjes en een kom. U vindt de Tiffin lunchbox in deze verkooppunten:
  • Bio Shanti
    Adolphe Buyllaan 70, 1050 Brussel, 02 647 88 60
  • Day by Day
    (Sint-Gillis)
  • Le Relais du Triporteur
    Middelburgstraat 120-124, 1170 Watermaal-Bosvoorde, 02 675 07 77
  • Sequoia
    (Brussel, Waterloo, Watermaal-Bosvoorde, Hoeilaart, Waver, Edingen)
  • Ozfair
  • Roots Store
  • In de onlineshop Sebio vindt u diverse drinkflessen en dozen vrij van PBA of ftalaat
  • Ikea heeft ook een grote keuze aan thermosflessen en isolerende recipiënten.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen