Red de 'lelijke' groenten, ...

|Origineel concept

Misschien hebt u ze al eens gekocht en geproefd zonder hun verhaal te kennen. Deze heerlijke dipsauzen van Wonkyfood zijn in feite gemaakt op basis van geredde groenten!

GEREDDE GROENTEN?

Te grote eindvoorraden, 'lelijke' groenten, met een onregelmatige vorm, een afwijkend formaat, verschillende kleuren … de redenen van voedselverspilling in de industrie zijn legio. Deze verse groenten worden louter om esthetische redenen weggegooid, terwijl er niets aan de hand is met hun smaak.

WONKYFOOD … HET HAAST (IM)PERFECTE VOEDSEL!

Voor Helena Gheeraert, oprichtster van WONKYFOOD, begon alles met deze alarmerende vaststelling: een derde van ons voedsel wordt weggegooid en 45 % daarvan zijn groenten en fruit. Zij wou dus iets doen om die voedselverspilling te beperken. Maar wat? Ze wou geen restaurant openen, maar liever een nieuw product ontwikkelen op basis van die weggegooide groenten. En dus besloot ze om tapenades te gaan maken.

HET BEGIN VAN EEN AVONTUUR

Volgens de video 'Zwijgen is geen optie' begon Helena zelf recepten te bedenken, toen ze eenmaal beslist had om iets te ondernemen. Die liet ze proeven door haar omgeving. De reacties waren enthousiast maar … de smaak en de textuur zaten niet helemaal goed. En dus ging ze op zoek naar producenten die mee hun schouders wilden zetten onder haar project.
Dat was niet gemakkelijk, want de hoeveelheden die moesten worden geproduceerd om haar zaak op te starten, waren te klein. Om u een idee te geven: haar eerste productie bedroeg 50 kg voor elke tapenade, terwijl een normale productie over duizenden kilo's gaat!
Maar met haar overtuigingskracht vond ze uiteindelijk een partner in Oostende die de uitdaging wou aangaan en zo kreeg het avontuur stilaan vorm.

WONKYFOOD !

In 2016 richt ze dus Wonkyfood op, een Gentse start-up die imperfecte groenten recupereert om er gezonde en lekkere dipsauzen van te maken.
Volgens Helena bevatten “de meeste dipsauzen die in de winkel te koop zijn, veel bewaarmiddelen, kleurstoffen of smaakversterkers en zelfs verdikkingsmiddelen. Wij willen verse groenten recht doen en een natuurlijk en gezond alternatief aanbieden.”

 

ALLES IS EEN KWESTIE VAN SMAAK

Ze zijn niet alleen lekker, maar ook 100 % natuurlijk en plantaardig. Ze bevatten geen kunstmatige additieven. Deze tapenades kunnen op verschillende manieren worden gebruikt: als aperitief, bij een slaatje, als saus, … Bovendien hebben ze het voordeel vegetarisch en veganistisch te zijn, zodat ze aan alle verwachtingen voldoen. Wij deden de test!

Er zijn vier soorten dipsauzen:

  1. Wonky paprika dip op basis van paprika
  2. Wonky carrot dip op basis van wortelen
  3. Wonky cauliflower – truffle dip op basis van bloemkool
  4. Wonky guacamole dip op basis van avocado.

Zin om kennis te maken met wonkyfood in een filmpje?
Bekijk de video 'Zwijgen is geen optie'

Meer informatie op https://www.wonkyfood.be/

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen