Nieuwe berekening van de Nutri-Score

|News

Was één van jouw goede voornemens voor 2024 dat je vanaf nu ging letten op je voeding? Dan is de Nutri-Score er om je daarbij te helpen! De bedoeling van de Nutri-Score is om de consument bewust te maken van gezonde voeding. En vanaf begin dit jaar werd ook de berekening herzien. Minder producten krijgen nog het A-label, in het geval van dranken zelfs énkel water. Wij vatten het voor je samen.

Op weg naar gezondere voedingskeuzes

Consumenten overtuigen om te opteren voor gezondere voeding, met dat doel werd de Nutri-Score in 2018 leven in geblazen. Zes jaar na de invoering, wordt de berekening nu herbekeken. Om de consument nóg meer bij te staan in zijn zoektocht naar écht gezonde voeding. De scores liggen nu beter in lijn met de belangrijkste voedingsaanbevelingen in Europa. FOD Volksgezondheid en de Nutri-Score maken deel uit van het FOOD-programma (Fighting Obesity through Offer & Demand) dat wordt gecoördineerd door Edenred. Samen streven we dus naar gezonde voeding om zo het groeiende obesitas-probleem aan te pakken.

"De Nutri-Score is dé bondgenoot bij uitstek voor je gezondheid. Het helpt je om gemakkelijk gezondere keuzes te maken! Het is een soort ‘Jiminy Cricket’ die ons eraan herinnert dat we onze eetgewoontes moeten beschouwen als onderdeel van een evenwichtige voeding. Hierbij geven we best de voorkeur aan voedingsmiddelen met een hoge voedingswaarde, zoals fruit, groenten, peulvruchten, volkoren, granen of oliehoudende zaden.

Het consumeren van voedingsmiddelen die te rijk zijn aan suikers, verzadigde vetten en zout (geclassificeerd als D en E) houden we best binnen de perken. Voor meer info kan je ook altijd de voedingspiramide van het Instituut Paul Lambin of de voedingsdriehoek van Gezond Leven* raadplegen." 

- Laurence Doughan (FOD Volksgezondheid)

Transitieperiode om voedselverspilling te vermijden

De Nutri-Scores van jouw favoriete producten zullen dus veranderen. Dat kan echter nog eventjes duren. Bedrijven krijgen namelijk twee jaar de tijd om de scores op de verpakkingen effectief aan te passen. Die aanpassingsperiode wordt ingevoerd om eventuele voedselverspilling tegen te gaan.

De Nutri-Score wordt berekend op basis van berekeningsmethoden vastgelegd door een Europees Wetenschappelijk Comité. Daarbij houden ze rekening met verschillende factoren. Denk aan energiewaarde, de hoeveelheid vetten, suikers, zout, eiwitten of vezels. Elk product krijgt zo een nutriscore toegekend van A tot E, waarbij E het minst gezond is.

Dranken

In de categorie dranken zal vanaf nu enkel water nog van een Nutri-Score A kunnen genieten. Alle andere dranken krijgen hoogstens een B-score. Verder wordt ook melk vanaf nu gezien als een drank, waar het voordien in de categorie van de algemene levensmiddelen werd geklasseerd. Magere en halfvolle melk zullen – door minder aanwezigheid van verzadigde vetten – een hogere nutriscore worden toebedeeld dan bijvoorbeeld volle melk.

Vaste voeding

Ook bij vaste voeding wordt vanaf heden meer rekening gehouden met de aanwezigheid van bijvoorbeeld zout of suiker. Verder kan je als consument rekenen op een beter onderscheid tussen vezelrijke producten en de geraffineerde producten. Denk aan wit brood versus volkorenbrood. Ook binnen de vleescategorie veranderingen: zo zal gevogelte bijvoorbeeld een betere nutriscore worden toebedeeld dan pakweg rood vlees.

En dat alles met jou in gedachten: de consument op zoek naar gezonde voeding. Ben jij erop gebrand dat je dit jaar gezonder aan het eten gaat? Let dan zeker en vast op de nutriscore van je producten. Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam, nietwaar?

Benieuwd wat voor gezonde receptjes het FOOD-programma jouw te bieden heeft? Ontdek het hier!

Voedingsdriehoek van Gezond Leven*

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen