Internationale Dag van de Tonijn!

|Origineel concept

2 mei is de Internationale Dag van de Tonijn! Die dag werd voor het eerst in 2018 gevierd en moet het grote publiek bewustmaken van de waarde van deze vissoort en de centrale rol die hij in onze maatschappij speelt. Op economisch en sociaal vlak is tonijn namelijk een uiterst belangrijke vissoort, omdat hij een cruciale bron van voeding vormt. 

Volgens de website van de Verenigde Naties “wordt er elk jaar 7 miljoen ton tonijn(achtigen) gevangen. De migrerende, grote tonijnsoorten zijn goed voor 20 % van de waarde van alle zeevisvangst en meer dan 8 % van de wereldwijd verkochte producten uit de zee.

De Internationale Dag van de Tonijn werd dan ook in het leven geroepen om ons te doen beseffen hoe belangrijk de rol van deze vis is op het vlak van duurzame ontwikkeling, voedselzekerheid en de economische mogelijkheden en bestaansmiddelen van bevolkingsgroepen over de hele wereld.

De overbevissing van de tonijn heeft geleid tot de ineenstorting van de wereldbestanden. Het aantal blauwvintonijnen is bijvoorbeeld in enkele decennia met meer dan 80 procent gedaald. Sommige soorten tonijn werden daarom als "bedreigd" beschouwd en het is dus noodzakelijk ze met mate te consomeren.

10 dingen die je moet weten over tonijn

Info 1

Tonijn is een warmbloedige vissoort. 

Info 2

Hij verplaatst zich in scholen

Info 3

Hij werkt samen met dolfijnen om zich te beschermen tegen haaien

Info 4

Hij zwemt snel, tot wel 70 km/u

Info 5

Het zijn ook gulzige vissen, die elke dag tot wel een derde van hun lichaamsgewicht verorberen! 

Info 6

De producten die het meest verkocht worden, zijn tonijn in blik, sashimi en sushi.  

Info 7

De grootste en bekendste tonijnsoort is de blauwvintonijn. Die kan tot wel 4,5 meter lang worden en meer dan 600 kg wegen! 

 

Info 8

Tonijn is een roofdier. Dat betekent dat deze vissen andere dieren eten, zoals sardines, pijlinktvis, schaaldieren, octopus, haring enz.  

Info 9

Tonijn kan zich maar één keer per jaar voortplanten en is pas geslachtsrijp vanaf zijn achtste. 

 

 

Info 10

Hij heeft roze vlees, terwijl de meeste vissoorten wit vlees hebben.  

Waarom? Tonijn heeft veel aders en bloedvaten die bloed en zuurstof over het lichaam verdelen. Dankzij de grote hoeveelheid zuurstof kan tonijn bijzonder snel zwemmen. 

 

Loopt het water je al in de mond? 

Probeer dan zeker eens dit FOOD-recept: tonijn- en zalmtartaar. 

Bron: website van de Verenigde Naties en WWF 

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen