Hoe vervang je gemakkelijk ingrediënten in de keuken?

|Lifestyle

Of het nu is om een gerecht lichter te maken, iets gezonder op tafel te zetten of gewoon omdat je iets niet in huis hebt … Het is heel handig als je weet hoe je ingrediënten in een recept kunt vervangen! Wij bogen ons over de kwestie om rampen in de keuken af te wenden en een plan B voor je geslaagde gerechten te vinden. Bespaart jou weer een ritje naar de winkel! 

Bloem

Zonder bloem zitten, het is een fenomeen dat we allemaal kennen! We krijgen zin om iets te bakken en zijn er vast van overtuigd dat er altijd wel bloem in de kast zit. En dan slaat het noodlot toe … Maar geen paniek, er zijn alternatieven!  

Heb je havervlokken? Perfect! Mix ze tot een poeder. Je kunt het nu perfect gebruiken in al je bereidingen!

Ook maïzena of amandelpoeder kunnen je hier helpen. Omdat dit alternatief meer proteïnen bevat, raden we je aan iets minder te gebruiken dan wanneer je klassieke bloem zou nemen (3/4 kopje amandelpoeder = 1 kopje bloem). 

Eieren

Geen eieren meer voor je bereiding? Een vervanger vinden is kinderspel! Je moet gewoon weten wat een ei doet voor je gerecht … 

Je kunt de eieren voor je cake of taart vervangen door geplette banaan (½ banaan voor 1 ei) of appelmoes (50 g voor 1 ei). 

Vegetariërs gebruiken ook vaak tofoe. Dit ingrediënt met een neutrale smaak leent zich voor al je bereidingen. 

Ook hier verricht maïzena wonderen. Het zal zich ontpoppen tot het gedroomde bindmiddel (1 ei = 2 eetlepels maïzena). 

Suiker

Suiker is heel gemakkelijk te vervangen. Honing is het perfecte alternatief, net als appelmoes of bananencompote.

Deze nieuwe ingrediënten geven je gerecht trouwens een gezonder tintje. 

Boter

Ook dit ingrediënt wordt heel vaak gebruikt in de keuken, voor zowel gebak als hartige gerechten.  

Voor deeg of beslag is olie een perfecte botervervanger (80 g voor 100 g boter).  

Minder bekend (maar net zo goed) is avocado. Met zijn vette textuur kan hij zoete en hartige gerechten redden. Je kunt hetzelfde gewicht aan avocadopuree gebruiken als de boter die je voor je recept nodig had.

Zelf lekkere boter maken is trouwens niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt, is room en een leeg waterflesje. Dit is het recept

Paneermeel

Ben je net als wij verslingerd aan gehakt parmentier maar heb je geen paneermeel in huis? Geen nood: redding is nabij! Het zou jammer zijn om op je honger te blijven zitten. 

Verkruimel gewoon beschuitjes of droog of geroosterd brood.

Benieuwd naar een uniek recept?

Ontdek onze chocoladekoekjes waarin we de bloem vervingen door havervlokken en de eieren door geplette banaan. Je zult versteld staan van het resultaat! 

 

Er bestaan nog wonderlijke alternatieven voor de andere ingrediënten in je bereidingen: 

  • Citroen, zeewier, kappertjes of sojasaus zijn ideale zoutvervangers
  • Appelsap of kippenbouillon vervangen witte wijn. Gebruik runderbouillon voor rode wijn.  

 

En jij, heb je een van deze trucjes al uitgeprobeerd? Heb je zelf ook tips? Vertel het ons op onze Facebook of Instagram-pagina!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen