Handelaars die zero waste (of toch bijna) garanderen!

|Op bezoek bij

Een handelaar die zero waste nastreeft, hoe kan dat?
En wat betekent dat dan?

Het meest voor de hand liggend zijn de verpakkingsvrije winkels, zoals SequoiaOHNE of The Barn. Hier kunt u alles in bulk kopen, dankzij herbruikbare verpakkingen en een statiegeldsysteem. Hieronder vindt u een lijst van een aantal ketens die u in de buurt vindt.

BRUSSEL

THE BARN

thebarn.bio

CHYL

in Elsene

chyl.be

LE RELAIS DU TRIPORTEUR

in Watermaal-Bosvoorde

le-relais-du-triporteur.be

THE FOOD HUB

in Molenbeek

thefoodhub.be

ALIMENTATION GÉNIALE

in Sint-Gillis

alimentationgeniale.be

VLAAMS-BRABANT

THE BARN

thebarn.bio

OHNE

in Gent

ohne.be

CONTENT

in Leuven

contentleuven.weebly.com

REKUB

in Antwerpen

ROBUUST

in Antwerpen

berobuust.com/

DE KABAS

in Mechelen

dekabas.be/

THE FOOD HUB

in Leuven

thefoodhub.be/

REFILL STORE

in Oudenburg

WAALS-BRABANT

BIOSTORY

biostory.be/

GREEN PEAS

green-peas.be/

LA PETITE CONSTANCE

in Doornik

lapetiteconstance.com/

BIOSPHÈRE

in Chaumont-Gistoux

labiosphere.be/

MELTING POT

in Tubize

epiceriemeltingpot.be/

Als u op zoek bent naar een uitgebreidere lijst van bulkwinkels of verpakkingsvrije winkels, gaat u naar de kaart van Zero Waste Belgium of de website van onze partner Zéro Carabistouille.

Voor een restaurant betekent dit in de eerste plaats koken met lokale en seizoensgebonden producten, van biologische of duurzame landbouw. Meer informatie vindt u in ons artikel over seizoensrestaurants.

Maar we hebben ook geëngageerde restauranthouders gevonden die nog verder gaan in hun strijd tegen verspilling.

Enkele ideeën:

 
  • Een beperkte keuze aanbieden op de kaart om afval terug te dringen (zoals Entre Nous)
  • Schillen, oud brood, en vleesafval gebruiken om soepen, bouillons, taarten, paneermeel, gekonfijte producten mee te maken (zoals Les Filles)
  • Ongebruikte producten revaloriseren voor een brunch in het weekend (zoals Oma)
  • Etensresten composteren en delen met lokale boeren (zoals Chez Wawa)
  • Kiezen voor materiaal met een kleine voetafdruk (of dat ecologisch is ontworpen) (zoals Le Local)
  • Met korte ketens werken, leveringen per locatie groeperen en leveranciers met label uit een netwerk gebruiken
  • Lacto-fermentatie gebruiken om voedingsmiddelen te bewaren (zoalsMile End)
  • Niet meer systematisch servetten aanbieden, en werken met wegwerpbare couverts, zakken om dingen mee te nemen, enz.
  • Gefilterd water of kraantjeswater aanbieden in de plaats van mineraalwater (wij ondersteunen ook het initiatief van Free Tap Water Belgium)
  • Een sociale dimensie toevoegen aan het project (zoals Refresh)
  •  

EEN ZERO WASTE RESTAURANT?

 

ANDERE INTERESSANTE IDEEËN

 

 

Ook andere Belgische bedrijven beginnen met het recycleren van afval. Dan denken we aan BeerFood,dat crackers maakt van granen die gebruikt worden om bier te brouwen of Brussels Beer Project, dat onverkocht brood recycleert voor zijn bread bitter bier, Babylone.

Zou het dus mogelijk zijn om de manier waarop we consumeren te veranderen door te beginnen bij onszelf?
En toch winstgevend te zijn?
En dus ons steentje bij te dragen?

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen