Ga met kerst voor een mooi voorgerecht!

|Recepten

Ja, Kerstmis komt eraan! Hou jij ook zo van die magie tijdens de eindejaarsperiode? Bij ons staat de maand november in het teken van de naderende feestdagen. In dit artikel delen we vijf voorgerechtjes om kerstavond in stijl te openen. Er is voor ieder wat wils.

De smaak van traditie 🎄

Zalm 'gravad lax'– Op kerstavond wil je je gasten natuurlijk verwennen en verrassen. Een eenvoudig traditioneel gerecht staat dan ook altijd chic!

Wat heb je nodig voor 8 personen?
  • 1,5 kg zalm (met vel)
  • 4 el kristalsuiker
  • 4 el grof zout
  • 2 tl peper van de molen
  • 2 tl roze peper
  • een flink handvol takjes dille, gewassen en droog

 

Bereiding

Dit is een zeer gemakkelijk en snel recept, maar je moet het wel enkele dagen of ten laatste 10 uur op voorhand maken.

  1. Meng de suiker, het zout en de peper in een kom. Zet opzij.
  2. Leg de helft van het stuk zalm met de velkant in een schaal.
  3. Verdeel de helft van het zoutmengsel over de zalm. Leg er de andere helft van de zalm bovenop. Strooi de rest van het zoutmengsel erover.
  4. Dek af met huishoudfolie en zet in de koelkast.
  5. Laat de vis een nachtje marineren. Draai de zalm de volgende dag om en giet het vrijgekomen vocht af. Laat nog wat verder marineren.
  6. Op het ogenblik van de bereiding: spoel de vis af en dep droog. Leg de zalm met de velkant op een snijplank en snij in moten.
  7. Strooi er de roze peper en dille over. Dien op met groene salade of rucola, citroen, geroosterd wit brood en een beetje boter.

Snel smikkelen en smullen 😋

Bladerdeeghapjes – Kerst, dat is vooral genieten. Leg je gasten in de watten met deze fantastische lekkernij! Het grote voordeel van bladerdeeghapjes? Je kunt ze met werkelijk alles vullen: kaas, pesto, tapenade ... Wij kiezen voor hapjes met verse geitenkaas en basilicum.

Wat heb je nodig?
  • verse geitenkaas
  • fijngehakte basilicum
  • 2 vellen bladerdeeg
  • 1 ei
  • zout en peper

 

Bereiding 
  1. Meng de verse geitenkaas met de fijngehakte basilicum, een snuifje zout en wat peper van de molen.
  2. Besmeer hiermee één vel bladerdeeg en leg er het tweede vel op. Snijd in de gewenste vormpjes. Wees creatief!
  3. Strijk in met een mengsel van ei en water.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg er de hapjes
  5. Bak 20 minuten op 180 °C in de oven.

Easy veggie!  🥕

Geroosterde worteltjes met sinaasappel - Geen vlees of vis op kerstavond? Dat kan! Met dit smaakbommetje scoor je gegarandeerd!

Wat heb je nodig voor 4 personen?
  • 800 g wortelen in verschillende kleuren
  • 2 el venkelzaad
  • 1 sjalot
  • 4 el olijfolie
  • 2 el vers sinaasappelsap
  • zout en peper
  • 1 handvol fijngehakte peterselie

* Voor de liefhebbers: serveer met geroosterde cashewnoten en kaas (feta, pecorino of verse geitenkaas).

 

Bereiding
  1. Was en schil de wortelen. Snij ze in staafjes.
  2. Pel de sjalot en snij hem in blokjes.
  3. Meng de wortelstaafjes met de sjalot in een schotel. Voeg er de olijfolie, een snuifje zout, peper en de venkelzaadjes bij.
  4. Schep ze op een bakplaat en laat ongeveer 35 minuten op 180 °C in de oven garen.
  5. Serveer met dit lekkere sausje: 1 mespunt zout, 1 mespunt peper, 2 el vers sinaasappelsap, 2 el olijfolie en de fijngehakte peterselie.

Hét voorgerecht in België voor carnivoren! 🧆

Balletjes met Luikse stroop - Kom op kerstavond origineel uit de hoek met dit eenvoudige, maar typisch Belgische recept. Plezier gegarandeerd! #belgitude

Wat heb je nodig voor 30 balletjes?
  • 250 g varkens- en kalfsgehakt
  • 3 el paneermeel
  • 1 bosje koriander
  • 3 sjalotten
  • 1 ei
  • bloem
  • 50 g boter
  • Luikse stroop
  • 2 el hoisin- of sojasaus (optioneel)
  • zout en peper

 

Bereiding
  1. Snipper 1 sjalot en hak de koriander fijn (houd een beetje apart voor de afwerking).
  2. Meng het gehakt met het paneermeel, de eieren, de koriander en de sjalot. Maak er mooie balletjes van met je handen. Breng op smaak met wat peper en zout.
  3. Rol de balletjes door de bloem.
  4. Bak de balletjes mooi bruin in de pan op een hoog vuur.
  5. Zet het vlees opzij en maak eerst de saus. Verwarm 50 g boter met 5 cl water op een zacht vuur. Laat de 2 resterende sjalotten hier ongeveer 10 minuten in garen.
  6. Los 1 el bloem op in 30 cl water. Voeg bij de sjalotten.
  7. Laat 5 minuten koken.
  8. Voeg 3 el Luikse stroop toe. Optioneel: 2 el hoisin- of sojasaus voor extra smaak.
  9. Laat even sudderen.
  10. Serveer de balletjes in een aperitiefglaasje. Overgiet met de saus en werk af met een takje koriander.

Voor een zachte start 🥣

Pompoensoep met honing en feta - Je wilt natuurlijk nog wat plaats voor alle lekkere dingen die nog volgen. Wij zijn hier namelijk nog lang niet uitgeschreven!

Wat heb je nodig voor 4 personen?
  • 700 g kastanjepompoen
  • 1 ui
  • 750 ml water
  • 3 blokjes groente- of kippenbouillon
  • 200 ml room
  • 1 el honing
  • 200 g feta
  • 1 handvol verse muntblaadjes, fijngehakt

 

Bereiding
  1. Snijd de pompoen in blokjes.
  2. Doe een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui op een zacht vuur.
  3. Voeg de pompoen, de honing, de room, het water en de bouillonblokjes toe.
  4. Laat ongeveer 30 minuten op een zacht vuur koken.
  5. Mix tot een gladde soep.
  6. Schep de soep in een mooie kom en werk af met enkele blokjes feta en de fijngehakte munt. Optioneel: een mespunt piment d’Espelette.

Schotel je met kerst een van deze recepten voor? Tag ons op Instagram, zodat we jouw meesterwerk kunnen bewonderen. 😃

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen