Een gourmet en lichte raclette, het kan!

|Recepten

Het gourmetseizoen is al een paar weken aan de gang! We delen dit typische wintergerecht, dat synoniem staat voor plezier en gezelligheid, graag met onze geliefden die er lekker warm bijzitten. We geven toe dat raclette verre van een gezonde en caloriearme maaltijd is. Maar we mogen niet vergeten dat in het leven alles een kwestie van evenwicht is.

Als je evenwichtig eet, kan een goede gastronomische maaltijd van tijd tot tijd geen kwaad! In dit artikel geven we je enkele eenvoudige tips over hoe je deze onmisbare seizoensmaaltijd lichter kunt maken zonder het essentiële te missen: het plezier van het eten!

De juiste dosis

Kaas blijft uiteraard onmisbaar bij het racletten, maar overdrijf niet! Probeer bijvoorbeeld om pas een nieuw sneetje kaas te laten smelten als de kaas op je bord op is. Daardoor kun je beter naar je hongergevoel luisteren!

Je kunt naast raclettekaas ook lichtere kaassoorten aanbieden, zoals mozzarella, geitenkaas, emmentaler of zelfs camembert. Zo zorg je voor afwisseling en gevarieerde voedingsstoffen. Ga eens langs bij je plaatselijke kaaswinkel, hij kan je waarschijnlijk goed advies geven en je kan er zelfs je Edenred-maaltijdcheques gebruiken. Een tip? Vraag hem om de plakjes wat dunner te snijden. Zo kun je vaker bijnemen 😉

Heb je al eens verse kruiden aan je kaas toegevoegd? Ze maken de kaas (helaas) niet minder calorierijk, maar zorgen wel voor heel wat verschillende smaken. Bieslook, oregano, koriander, peterselie ... aan jou de keuze.

Charcuterie? Ja, maar in gepaste hoeveelheden!

De ene soort charcuterie is vetter dan de andere. Verkies bijvoorbeeld bündnerfleisch en gekookte of rauwe ham boven rosette, salami, chorizo, paté of rillette.

Wat het vlees betreft, gaan we voor wit vlees, zoals kalkoenworst, stukjes kip.

En gerookte zalm! Minder bekend, maar wel verrukkelijk. Deze vis past heel goed bij kaas en is rijk aan omega 3 en vitamine D. Je kunt ook een ei op je kaas pocheren om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Weetje: 150 gr charcuterie per persoon is meer dan voldoende.

Alternatieven voor aardappelen

Aardappelen zijn een klassieker bij raclette. Ze geven je weliswaar veel energie, maar je eet ze het best met mate. Twee tot drie aardappelen zijn ruim voldoende.

Onze tip: vervang gewone aardappelen door zoete aardappelen. Die zijn lichter en bevatten minder calorieën. Of kies voor butternutpompoen. Heerlijk!

Verwen jezelf met de bijgerechten

Bij raclette zie je zelden veel groenten op tafel. Al die kleuren zijn nochtans ideaal om je gerecht op te fleuren. Champignons, broccoli, wortelen, uien, augurken, kerstomaten, bloemkool, paprika's ... Keuze te over!

Smelt je kaas erbij, gril ze op de steengrill, bak ze in de oven of stoom ze. Een lekkere gemengde salade mag natuurlijk ook niet ontbreken.

 

Kies voor een licht dessert, zoals fruitsalade met munt, appel met kaneel in de oven of cookies met havervlokken en banaan.

 

Nu weet je hoe je van een goede raclette kunt genieten zonder je schuldig te voelen! Het geheim: focus op goed zetmeelrijk voedsel, gezonde en verse bijgerechten kiezen, en de hoeveelheid kaas beperken.

Heb je nog andere tips voor het klaarmaken van een ‘lichte’ raclette? Heb jij deze lichte en lekkere raclette bereid? Post je foto's op onze Facebook-pagina of tag ons in een verhaal op Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen