Durf uw doggy bag te vragen op restaurant, tip nr. 1 tegen verspilling!

|Lifestyle

In de Angelsaksische landen is het niet meer dan normaal om een doggy bag te vragen om restjes mee te nemen na een avondje uit op restaurant, maar voor de Belgen lijkt het moeilijk om zich die gewoonte eigen te maken. Sinds 2016 zijn restaurateurs nochtans verplicht om hun klanten een zakje aan te bieden om hun restjes mee te nemen. Die handelswijze biedt tal van ecologische en economische voordelen. Laten we even de balans opmaken! 👇

“We gaan daar toch geen Tupperware voor vragen!”

Die uitspraak kennen we allemaal, misschien hebben we het zelf al eens gezegd! Het lijkt inderdaad nogal pejoratief om te vragen om restjes mee te nemen als we in een restaurant gegeten hebben.
Gemengde gevoelens van schaamte of afkeuring weerhouden ons ervan om de overschot van dat heerlijke gerecht te vragen, dat een lekkere lunch zou kunnen vormen de volgende dag!
Met één vraag stelt u een ecologisch en economisch gebaar!

Wij als consument hebben een cruciale rol. Neen, we vragen u niet om uw bord leeg te eten, als u 'genoeg' hebt gehad. Integendeel, u kunt uw restjes gewoon meenemen!

De doggy bag is zeker geen nieuwe trend. De restjes inpakken na een al te overdadige maaltijd, dat was al gangbaar in de tijd van de Romeinen. Niet om ecologische redenen maar om er geen kruimel van te verliezen! Ze verpakten hun restjes zorgvuldig in zakdoeken om er later verder van te genieten! 

Tijdens de oorlog van 40-45 was het sterk aanbevolen om geen etensresten weg te gooien maar om ze aan de hond te geven. Sommige restaurants zouden op dat idee hebben voortgeborduurd door hun klanten voor te stellen om de resten van hun gerechten, zoals de beenderen, mee te nemen voor hun hond. Het spreekt voor zich dat sommige klanten ze ook voor persoonlijk gebruik meenamen.

Maar laten we eerlijk zijn, iedereen heeft zich al eens afgevraagd waar die ietwat ondankbare uitdrukking 'doggy bag', verwijzend naar ons charmante huisdier, vandaan komt. De letterlijke vertaling 'hondenzak' verwijst in geen enkel opzicht naar het meenemen van restjes op restaurant. Maar hoe is die term dan ontstaan?

Volgens culinarylore.com zou de term doggy bag echt ontstaan zijn in 1949 in het Dan Stampler’s Steak Joint Restaurant, in New York. Klanten vroegen de restaurateur vaak een zakje om de restjes mee te nemen voor hun hond. In plaats van minder grote porties vlees te serveren, de meest evidente oplossing, koos Dan Stampler ervoor om die vraag aan te moedigen, vooral bij de meer timide klanten.

Daarom ontwierp hij een specifieke zak, vetbestendig, die hij Doggy Bag noemde, met de foto van een Schotse terriër en een passend gedicht.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen