De ongelooflijke voordelen van zwarte komijnolie

|In de kijker

Nigelle wordt ook wel zwarte komijn of valse komijn genoemd. Het is een oeroude plant uit het oosten die al duizenden jaren bekendstaat als een natuurlijk antibioticum. Over deze zwarte zaden, die volgens de profeet Mohammed 'alles kunnen genezen behalve de dood', willen we het hier hebben.

In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over dit bittere en pikante zaad.

Nigelle, wat is dat precies?

Geteelde nigelle of Nigella sativa is het soort nigelle die het vaakst is bestudeerd en waar we het hier over willen hebben.

Het is een eenjarige plant uit de ranonkelfamilie, die in je tuin tot 60 cm hoog kan worden. De bloemen zijn wit, terwijl die van de Nigella damascena blauw zijn.

De vruchten worden geoogst voor de zaden die ze bevatten.

Nigelle kun je vrij gemakkelijk thuis kweken, op voorwaarde dat je tuin voldoende zon krijgt.

Een beetje geschiedenis

Nigelle werd al in het oude Egypte gebruikt om longziekten te behandelen en dat is vandaag nog steeds zo.

Het was ook gebruikelijk om het te nuttigen na een zware maaltijd om de spijsvertering te bevorderen.

In het oude Griekenland was nigelle een krachtig middel tegen hoofdpijn, tandpijn enz.

Waar is het goed voor?

Dit kleine zwarte zaadje waaruit essentiële en plantaardige oliën worden gewonnen, is voor heel veel aandoeningen goed. Nigelle wordt in het bijzonder aanbevolen:

  • om ademhalings- en allergieproblemen te behandelen
  • om het immuunsysteem te boosten
  • om het haar te versterken en de huid te verzorgen

De bijzonder aromatische nigella-olie is uitstekend geschikt voor een rustgevende en verkwikkende massage. De olie wordt ook gebruikt voor de behandeling van de acnegevoelige huid of eczeem. 

Wetenschappers hebben de voordelen ervan voor het ademhalingsstelsel grondig onderzocht. De olie werkt vrij krachtig in op de luchtwegen en kan inderdaad een doeltreffend middel zijn tegen allergieën.

De olie werkt antioxiderend, ontstekingsremmend en immunomodulerend (ze kan het immuunsysteem stimuleren of juist kalmeren in geval van een allergische reactie).

Bovendien onderdrukt ze allergieën en helpt ze de luchtwegen te verwijden. Nigella-olie helpt ook bij ontstoken gewrichten.

Vanuit cosmetisch oogpunt kan nigelle:

  • broze nagels versterken en het haar soepeler maken;
  • de hoofdhuid versterken;
  • beschermen tegen veroudering en roos.

Nigelle moet je met mate gebruiken en is een extra beschermer die een plekje in je verzorgingsroutine verdient.

Hoe nigelle gebruiken?

Voor alle huidtoepassingen wordt nigelle gemengd met andere oliën, omdat deze plant een zeer uitgesproken aromatische geur heeft die doet denken aan komijn. Voor een gewrichtsmassage bijvoorbeeld kun je de olie mengen met een derde arnica-olie en een derde eucalyptusolie of een andere olie.

Wist je dat de olie van de zaden eetbaar is? De olie van de zaden is een voedingsolie van zeer goede kwaliteit, met een kruidige geur die lijkt op peper. Nigellazaad past perfect in saladedressings of kun je over zoete en hartige gerechten strooien als je van de scherpe smaak houdt.

Denk eraan: plantaardige olie van nigelle oxideert snel. Bewaar ze daarom het best koel, in een ondoorzichtige fles.

 

Kweek je zelf nigelle? Heb je leuke gebruikstips of lekkere recepten? Deel je foto's en ideeën zeker op Facebook en Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen