De 5 vreemdste gerechten ter wereld

|Origineel concept

Durf jij ook wel eens te klagen als zoon- of dochterlief weigert te eten wat de pot schaft, of als je partner alweer voorstelt om naar de frituur te gaan? Wij hebben de oplossing! Laat hen kennis maken met deze bijzondere gerechten uit de verste uithoeken van de wereld, wedden dat ze voortaan twee keer nadenken voor ze kritiek durven te uiten op je kookkunsten?

Haggis 🐑 – Schotland

Je hebt vast al eens horen spreken over Haggis, een typisch Schots gerecht, maar heb je het al eens durven te proeven?

Schakel je fear factor maar uit, want voor deze beproeving moet je in staat zijn om een schapenmaag of runderdarm gevuld met kleine stukjes long, lever, hart, niervet en havermout binnen te houden.

 

 

Bevind je je op 25 januari op Schotse bodem, dan mag je deze proviand zeker op je bord verwachten, want dan wordt ‘Burns Supper’ gevierd, mét doedelzakmuziek. Dit is een herdenking aan de verjaardag van dichter Robert Burns, die zo gek was op Haggis dat hij er een gedicht aan wijdde.

Surströmming 🐟 – Zweden 

Als er één geur is die je niet uit je kleren gewassen krijgt, dan is het wel die van de Zweedse Surströmming!

Dat is gefermenteerde oostzeeharing die voortdurend blijft verder gisten, waardoor het blik soms uitpuilt.

Onze tip? Als jij en je vrienden dan toch de uitdaging willen aangaan, doe het dan buiten zodat de sterke, bijna rotte geur geen dagenlang in huis blijft hangen!

En mocht je van plan zijn om een blik van dit goedje mee te nemen op het vliegtuig, niet doen! Bepaalde luchtvaartmaatschappijen laten het luchtvervoer van Surströmming niet toe doordat de blikken onder hoge druk zouden kunnen exploderen.

Cavia 🐹 – Peru

De een zijn huisdier, is de ander z’n maaltijd, of hoe gaat dat spreekwoord ook alweer? Wij zien cavia’s als huisdieren, maar in Peru worden ze gefokt en opgegeten.

Kinderen, belangrijke gasten en pasgetrouwde koppels, krijgen het ook wel als geschenk.

 

Vroeger kon je ze offeren aan de goden of met behulp van de ingewanden je toekomst laten voorspellen. Tot op vandaag kan je in Peru cavia’s nog gewoon op de markt kopen.

Kalfshersenen 🐮 – Missouri, VS

Een broodje kalfshersenen of ‘fried brain sandwich’ is traditie in Missouri, een centraal gelegen staat in de Verenigde Staten.

De laatste jaren is de angst voor de gekkekoeienziekte sterk toegenomen en worden de kalfshersenen ingeruild voor die van varkens.

Het gerecht blijft populair, hoewel het illegaal is om nog koeien te eten die bij de slachting ouder waren dan 30 maanden.


Gebakken tarantula 🕷️ – Cambodja

In het Westen blijven we het liefst zo ver mogelijk uit de buurt van allerlei soorten spinnen, maar in Cambodja is de tarantula een echte delicatesse.

Tijdens de voedselschaarste van de jaren ’60 en ‘70 gingen de Cambodjanen hopeloos op zoek naar iets om te eten, en zo ontstond de traditie om tarantula’s te eten.

De gebakken spinnen blijven populair en worden vandaag de dag als snoepjes gegeten.


Toch meer fan van onze klassieke, Westerse kost? Wij helpen je graag tal van gerechten op tafel te toveren!

Wat is de vreemdste maaltijd die je ooit hebt gegeten? Deel je smaakontdekkingen op onze Facebook- of Instagrampagina!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen