Dáarom passen dadels in jouw gezonde eetpatroon

|In de kijker

Dadels wonnen de laatste jaren aan populariteit, niet verwonderlijk als je bedenkt dat deze fruitsoort zoet én gezond is! Gedroogd vind je ze het hele jaar door, maar ze zijn het lekkerst vers, als ze in seizoen zijn van september tot november. Ziet dat pakje Medjooldadels in de winkel er heel verleidelijk uit, maar weet je niet hoe je dadels in je maaltijd kan verwerken? Wij geven je enkele weetjes, gezondheidsvoordelen én receptideetjes mee!

Zoete zonde 😋

Dadels komen oorspronkelijk uit warme klimaten zoals het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Californië en Australië en maken al sinds 3000 v.C. deel uit van een gezond eetpatroon. Eet ze in z’n geheel voor een energieboost, of verwerk ze in je nagerechten als gezond alternatief voor geraffineerde suikers. Toch raden we aan om dadels met mate te consumeren, vanwege het hoge gehalte aan glucose, fructose en sucrose. 

Voordeel aan dadels is dat ze in tegenstelling tot geraffineerde suikers wél voedingswaarde hebben, zoals vezels, vitaminen en mineralen. Die zijn bevorderlijk voor een goede spijsvertering.

Dadels in gebak 🎂

Wie graag gezonder wil leven, maar z’n neus optrekt voor groene smoothies, is bij deze gered! Doe 2 à 3 dadels in je blender en camoufleer zo de bittere smaak van bijvoorbeeld spinazie of selder.

Je kan dadels ook gebruiken om je zelfgebakken taart een stevige bodem te geven. Ontpit ze als dat nog niet gebeurd is, overgiet ze met kokend water en laat een tiental minuutjes weken. Giet daarna het water af en blend ze samen met een neutraal smakend koekje of speculaas. Goed aandrukken op de bodem van je bakvorm, en klaar! Ga eens snuisteren in onze recepten voor een flinke portie bakinspiratie!

Proteïneballetjes met pindakaas 💪

Het wereldwijde web staat vol van protein balls, en met reden! Beloon jezelf met een zoete snack die je zonder schuldgevoel naar binnen mag werken. Het recept is heel eenvoudig: maal 6 zachte dadels (ontpit), 30 gram havermout en 1 eetlepel pindakaas fijn in je blender en rol de massa in balletjes. Laat ze even vorm krijgen in de koelkast, en trakteer jezelf op een verrukkelijk tussendoortje!  

Frisse salade met dadels 🥗

Ja ja, dat lees je juist! Je kan dadels behalve in nagerechten en smoothies ook in hoofdgerechten gebruiken. Maak bijvoorbeeld een frisse salade voor een gezonde en lekkere lunch! Wedden dat al je vrienden grote fan zijn?

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

een krop salade of twee zakjes ijsbergsla
een paar reepjes gerookte zalm
2x een handjevol walnoten
enkele plakjes Brie
1 geschilde appel
3 dadels
200gr gekookte en gewassen kikkererwten
Vinaigrette van mosterd en honing

Snijd al je ingrediënten (behalve de salade) in fijne stukjes en voeg een scheutje vinaigrette toe. Meng het geheel door elkaar, plaats een halfuurtje in de koelkast en geniet van een heerlijke maaltijd!

Al deze ingrediënten vind je bij onze partners, zij aanvaarden je Ticket Restaurant met plezier!

Voegde jij ook het woord bij de dadel en heb je een nieuw receptje uitgeprobeerd? Wij piepen graag even mee op Facebook en Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen