COVID of geen COVID, Brut Food gaat ervoor!

|Op bezoek bij

Drie jaar geleden opende Brut Foods de deuren in de Brusselse wijk Flagey, maar door de crisis moesten de eigenaars hun concept heruitvinden. Daarom hebben Alice, Benoît en Léonard een systeem bedacht met boxen die samengesteld zijn uit verschillende gerechtjes, met liefde bereid door henzelf … met de hulp van chef-kok Mallory Gabsi. De halvefinalist van Top Chef 2020 bedenkt de recepten, het kleine team van Brut Food bereidt ze voor je.

Maar dat is niet het enige idee waarover het drietal tijdens de coronacrisis heeft gebrainstormd: ze denken er bijvoorbeeld ook over om in de lente een tweede vestiging te openen (we kijken er alvast naar uit!). In elk geval vinden we het geweldig om deze dynamische partners nu zelf te ontmoeten! En binnenkort gaan we in elke uithoek van het land bij nog meer partners op bezoek, zodat je ze van dichterbij kunt ontdekken …

Brut Food in een notendop … 🎙

Het brein achter Brut Food zijn drie Brusselaars: Alice Pollet en Benoît Stas staan in de keuken en ik, Léonard Pollet, hou me bezig met de zaal en de communicatie. Zoals je misschien al raadde, ben ik de broer van Alice. We bieden een gastronomische keuken aan op basis van ambachtelijke, biologische seizoensproducten. Een deel van onze producten komt zelfs uit onze eigen moestuin. Alles is huisbereid, zelfs sommige kruiden en gerookte vissen. We werken ook als traiteur in de evenementensector. Maar dat doen we op dit moment uiteraard niet meer.

Maart 2020 👉 een andere koers 📦

We hadden al een traiteurshoek die bleef draaien en een selectie fijne biospecerijen die we via onze e-shop extra in de kijker zetten. Ons grootste initiatief tijdens de COVID-crisis was ons nieuwe maaltijdboxconcept met driegangenmenu's, op te halen in het restaurant. Er zijn drie opties om uit te kiezen: 'terroir', 'tapas' of 'veggie'. Wij maken alles klaar. Het enige wat je moet doen, is de gerechten opwarmen en opeten!

Samenwerking met Mallory Gabsi, halvefinalist van Top Chef 🤩

Het ene idee leidde tot het andere: om ons concept meer slagkracht te geven en omdat we hem gewoon graag hebben, vroegen we aan Mallory of hij met ons wilde samenwerken. Hij bedenkt recepten, ons team bereidt ze.

Elke box bevat een kant-en-klaar menu met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. De recepten van Mallory zijn een frisse kijk op de traditionele stoofschotel. Een prachtidee, want dit soort gerechten zijn niet alleen gemakkelijk in potten te presenteren, maar verliezen ook niets van hun kwaliteit bij het opwarmen. Integendeel: ze worden net lekkerder! Denk bijvoorbeeld aan Belgisch konijn met pruimen, gerookte spekblokjes en gekonfijte uien met Luikse siroop, of 24-urenlamsbout met rapen en geroosterde rozemarijn, bulgur met kruiden en een krokantje van rode biet. De Box Brut en de 'Mallory at Home'-box zijn bedoeld voor twee personen. De Mallory-box kost € 76, de Box Brut tussen € 45 en € 55.

Een hoofd vol ideeën 💡

De kans is klein dat Brut Food voor 2022 weer evenementencatering kan verzorgen, en over de voorstellen die tijdens de COVID-crisis op tafel zijn gelegd, wordt nog steeds nagedacht. Met de moestuin, Box Brut en 'Mallory at Home' hadden we veel geluk: wij konden actief bezig blijven, waardoor de heropstart voor ons makkelijker zal verlopen. Beetje bij beetje organiseren we meer meetings om met ons personeel in contact te blijven, onze processen te verbeteren en nieuwe ambachtelijke producenten te vinden voor onze toekomstige menu's. Voor de opening van ons toekomstige restaurant in Sint-Genesius-Rode staat alles klaar en we kunnen niet wachten om aan dit nieuwe avontuur te beginnen. We hebben de kans gekregen om de leiding te nemen over het restaurant Dôme in het gelijknamige wellnesscentrum. De filosofie van dat restaurant is dezelfde als die van Brut: korte ketens, kwaliteitsproducten en een gastronomische aanpak.

Meeneemgerechten, ja of nee? 🛵

We twijfelen nog of we meeneemgerechten zullen blijven aanbieden. Die keuze hebben we nu gemaakt om de crisis te overleven, maar het is niet de kern van ons vak. Maar omdat er een zekere mate van veiligheid nodig is wat de toekomst betreft, zullen we zeker doorgaan tot we weer op kruissnelheid zijn. We hebben enorm veel steun gekregen van onze klanten en ergens wil ik deze afhaalmenu's wel blijven aanbieden, maar ik wil niet dat onze kernactiviteit hierdoor op de tweede plaats zou komen: ons traditionele restaurant.

Was de coronacrisis een aanleiding om jullie zaak opnieuw uit te vinden? 💪

Natuurlijk hebben we de kans gekregen om bepaalde projecten te realiseren die achteraf gezien gek zijn. Is dat gelukkig toeval of onze eigen vindingrijkheid? Geen idee. We zijn jong, enthousiast en ja, ook een beetje idealistisch …

En ik wil benadrukken dat we een klein, menselijk restaurant hebben. Onze kosten zijn dus niet zo hoog als die van een grote zaak.

Wie denkt aan de heropening van de sector, denkt ook aan mogelijke bevoorradingsproblemen 🍅

We denken niet dat onze bevoorrading een probleem zal zijn, want we werken samen met kleine, biologische boerderijen en vakmensen. Als het gevraagde product niet voorradig is, passen we gewoon het recept aan. De recepten veranderen bijna elke week. We zijn dus erg flexibel. Bovendien kweken we onze eigen groenten, dus kan een groot deel van onze bevoorrading ongestoord verdergaan.

Bij de redactie van Edenred loopt het water in de mond als we terugdenken aan de overheerlijke gerechten die we in de Boxes mochten testen. Zoals de 'Wandeling door de duizendkleurentuin' op basis van jonge moestuinscheutjes (# 1), lijnbaars met eenkoren en grijze garnalen (# 2), Brusselse champignons, melkwei en mout (# 3) en een onvergetelijke cheesecake (# 4)!

👉 De 'Mallory at Home' Box is te bestellen op de website www.malloryathome.be, de Brut Food Box op www.shop.brutfood.be. Je kunt je bestelling op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 17 en 19 uur afhalen in het restaurant (Antoine Labarrestraat 49, Elsene). Woon je in de Brusselse regio? Dan kun je je bestelling ook met de fiets laten leveren.

Goed nieuws 🥳 Als je je producten ter plaatse betaalt, kun je Ticket Restaurant gebruiken (box, traiteur en specerijen).

 

En jij? Welk gerecht van welk restaurant wil je zo snel mogelijk weer proeven wanneer de horeca heropent? Deel waar je zin in hebt op onze Facebookpagina of Instagram-story!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen