'Batch cooking': alles over deze nieuwe trend!

|Lifestyle

We kennen het allemaal wel: na een lange werkdag lijkt het soms een loodzware opdracht om een warme maaltijd op tafel te krijgen. Velen vinden koken meer een klus dan een hobby, en op zo'n moment wordt het extra moeilijk om te weerstaan aan maaltijden die snel klaar zijn, maar niet echt evenwichtig zijn.

Vind je het wel eens moeilijk om elke avond een gezonde maaltijd te bedenken? Dan is 'batch cooking' de ideale oplossing! Met een beetje organisatie en een stevige kooksessie bereid je in één klap een reeks heerlijke maaltijden voor een hele week voor. En dat in een recordtijd én op een overzichtelijke manier.

'Batch cooking', een slimme manier om te koken!

'Batch cooking' betekent zoveel als 'in bulk koken': je bereidt alle maaltijden voor de week in één keer voor. Meestal gebeurt dit op zondag, want dat is voor veel mensen het gemakkelijkst. Vraag gerust aan je gezin om mee de handen uit de mouwen te steken en maak er een gezellige gezinsactiviteit van!

Voor we verdergaan: alle voordelen op een rijtje!

1. Tijdwinst

Als je dezelfde handeling voor meerdere dagen in één keer doet, gaat het sneller en spaar je heel wat voorbereidingstijd uit. In plaats van elke avond opnieuw groenten schoon te maken, aardappelen te schillen en alles in stukjes te snijden, doe je dit in één keer. Nu je basisingrediënten al klaarstaan, hoef je ze alleen nog in de pot te gooien en op te warmen. Zo is je maaltijd in een mum van tijd klaar. Smakelijk!

Met de tijd die je uitspaart, kun je langer van je vrije avond genieten met je gezin of partner ... of gewoon even tijd maken voor jezelf.

2. Koken zonder verspilling

Bij 'batch cooking' bereid je je recepten voor de hele week in één keer voor. Er zijn talloze boeken met weekmenu's waarbij dezelfde ingrediënten op meerdere dagen worden gebruikt, zodat je efficiënter inkopen kunt doen en minder voedsel verspilt. De ingrediënten van één gerecht kun je immers ook in het volgende gerecht gebruiken, maar dan in een andere vorm. Je gebruikt slechts wat je nodig hebt. Op basis daarvan stel je je boodschappenlijstje samen, waardoor je heel wat minder onnodige producten koopt!

3. Aanzienlijke besparing

Als je je gerechten een week op voorhand kiest en je boodschappenlijstje hierop afstemt, laat je je minder snel verleiden door promoties en impulsaankopen. Volgens écoconso maken we 70 % van onze voedingskeuzes in de winkel. En 20 % van onze aankopen in de supermarkt zijn

4. Gezondheidsvoordelen

Zoals we eerder al zeiden: als je telkens een weekmenu voorbereidt, laat je je minder snel verleiden door snelle, ongezonde maaltijden. En zoals iedereen weet is gezonde, seizoensgebonden producten eten goed voor de gezondheid, én voor het milieu! De aanbeveling luidt dat je elke dag vijf stuks groente en fruit moet eten, maar het is niet altijd even gemakkelijk om dit in je maaltijden te verwerken - meestal door tijdgebrek.  Als je op voorhand kookt, weet je alvast zeker dat het je deze week wél zal lukken!

Hoe ga je te werk? 

Begin met het juiste materiaal

Voor 'batch cooking' zijn bewaardozen essentieel. Elk gerecht wordt luchtdicht in een bokaal of doos bewaard en sommige gerechten moeten in de diepvriezer, afhankelijk van welke ingrediënten erin zitten.

Kies dus bewaardozen op basis van hoeveel mensen er mee-eten en hoe je de gerechten moet bewaren, en zorg ervoor dat je zeker genoeg dozen hebt!

Ter herinnering: je kunt alle herbruikbare dozen, bokalen enz. met ecocheques kopen.

Bereken hoeveel porties je nodig hebt

Pas je recepten aan op basis van het aantal personen in je huishouden, zodat iedereen elke avond genoeg te eten heeft en voldaan is.

Stel je menu samen

Bedenk zelf een gerecht per dag of laat je inspireren door de vele boeken met menu's. Wij zijn bijvoorbeeld fan van het Franse boek 'Batch Cooking' van Anne Loiseau en Séverine Augé. Het bevat boodschappenlijstjes voor elk weekmenu en methodes om de gekozen recepten zo snel mogelijk voor te bereiden. Als je de tips in het boek goed opvolgt, ben je in geen tijd klaar.

Bewaar alles op de juiste manier!

Bij het bewaren van voedsel is het essentieel dat je de koelketen respecteert. Over het algemeen kun je een bereid gerecht tot drie dagen in de koelkast en tot drie maanden in de diepvriezer bewaren. Toch raden we je aan de houdbaarheid van elk gerecht op het hoofdingrediënt te baseren.

Voor alle gerechten die je tijdens je 'batch cooking'-sessie bereidt, moet je een plekje in de koelkast of diepvriezer voorzien!  Zet de gerechten voor het begin van de week in luchtdicht afgesloten dozen in de koelkast. De gerechten voor het einde van de week kun je in de diepvriezer bewaren.

Een handige tip: plak etiketten op de dozen. Zo zie je in een oogopslag welke dozen bij welk gerecht horen.

Overtuigd? Ontdel onze recepten voor maandag, dinsdag en woensdag!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen