Batch cooking: 8 makkelijk te bereiden recepten
Je maaltijden voor de komende week in één keer voorbereiden en zo tijd én geld besparen: ben jij ook helemaal gewonnen voor het concept van batch cooking? In een vorig artikel hebben we je de basis van batch cooking uitgelegd. Vandaag gaan we nog een stapje verder! We leggen uit hoe je met 4 alledaagse ingrediënten een heleboel gerechten kunt maken. Een praktische en eenvoudige manier om je weekmaaltijden te organiseren en tegelijkertijd voedselverspilling tegen te gaan.
De portiegrootte, de organisatie en keuze van recepten, we houden met alles rekening! Bij batch cooking zijn er heel wat mogelijkheden! Ontdek onze 8 batch cooking-recepten waarbij je tijd en geld zal besparen.👇
1. Bloemkool
Is een volledige bloemkool altijd te veel voor jouw gezin? Gelukkig laat de populaire wintergroente zich makkelijk verdelen in porties die je veelzijdig kan gebruiken. Zo maak je de ene dag gekookte of geroosterde bloemkoolroosjes, en tover je de andere dag een geheel ander gerecht op tafel.
Alternatief 1: bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst vind je intussen kant-en-klaar in elke supermarkt, maar wat je zelf doet is altijd beter (en goedkoper). Al wat je in huis moet hebben, is een blender of rasp en je homemade bloemkoolrijst is zo geprept!
Zo maak je het:
- Blend of rasp een aantal bloemkoolroosjes (ongeveer 125 gr/persoon) fijn tot de grootte van een rijstkorrel.
- Kook de bloemkoolrijst in 5 à 8 minuten gaar.
- Voeg aromaten toe zoals een lepeltje tomatenpuree en paprikapoeder voor een Italiaanse twist of kurkuma en garam masala om Indische rijst te maken.
- Bewaar de bloemkoolrijst tot 3 dagen in de koelkast.
Alternatief 2: pizzabodem van bloemkool
Te veel bloemkoolrijst gemaakt? Geen nood: there’s always pizza! Bloemkoolrijst is de ideale basis voor een gezonde pizzabodem. Heerlijk met toppings als courgette en mozzarella, of stukjes kip en barbecuesaus voor de liefhebbers van een Amerikaanse bite.
Zo maak je het:
- Verwarm bloemkoolrijst (ongeveer 400 gr/bodem) in de microgolfoven.
- Stop de rijst in een schone theedoek en knijp al het vocht eruit.
- Kneed de massa en rol uit tot een ronde vorm.
- Leg de bloemkoolbodem op een bakplaat en bak zo’n 20 minuten op 175 graden.
- Voeg de toppings toe en bak nog eens 10 minuten.
2. Geraspte wortels
Staat er verse pitta op het menu of een slaatje waarvoor je een handvol geraspte wortels nodig hebt? Dan kan je ze zelf raspen of voor de easy way out gaan en een zakje kopen. Als jij meestal voor die tweede optie kiest, zit je ongetwijfeld vaak met een overschot aan geraspte wortels die vaker wel dan niet de vuilbak invliegen. Tijd voor verandering! Er zijn genoeg lekkere recepten die om geraspte wortels vragen.
Alternatief 1: carrot cake
Zoetebekken kunnen met geraspte wortels aan de slag om carrot cake te maken. De natuurlijk zoete smaak van wortels wordt daarin versterkt door de toevoeging van bruine suiker, kaneel en vanille. Met dit basisrecept kan je alvast aan de slag!
Zo maak je het:
- Meng 300 gr bloem, 250 gr bruine suiker, 2 theelepels kaneel, 2 theelepels vanillepoeder en een snuifje zout in een kom.
- Voeg 4 eieren en 250 ml zonnebloemolie toe en meng.
- Hak 100 gr walnoten fijn en voeg bij het beslag.
- Voeg ten slotte 400 gr geraspte wortels toe.
- Giet het beslag in een cakevorm en bak een uur in de oven op 180 graden.
- Laat afkoelen en werk naar wens af met roomkaasglazuur (roomkaas gezoet met poedersuiker).
Alternatief 2: risotto met wortel
Een tweede bereiding waarin je een restje geraspte wortels kwijt kan, is risotto. Je laat de wortel gewoon meegaren met de rijst waardoor de zoete smaak er mooi intrekt. Een topcombinatie met de zoute smaak van Parmezaanse kaas en van bijvoorbeeld krokante spekjes. Ook dit gerechtje is perfect op voorhand klaar te maken.
3. Pijnboompitten
Het gebeurt bij iedereen: pijnboompitten roosteren voor bij een pasta en iets te gul zijn met de hoeveelheid. Daar sta je dan met een hoopje pitten die een dag later niet meer krokant zijn. En toch valt er nog veel uit te halen!
Alternatief 1: vis met pankokorst
Plan je een stukje zalm of kabeljauw te eten? Met slechts een handvol extra ingrediënten maak je met je resterende pijnboompitten een heerlijk korstje om er nog meer textuur en smaak aan te geven.
Zo maak je het:
- Hak een eetlepel geroosterde pijnboompitjes en 50 gr panko grof in een blender.
- Meng er het sap van een halve citroen, een eetlepel olijfolie en een theelepel mosterd door.
- Kruid af met peper, zout en peterselie.
- Bestrijk de bovenkant van de vis met het mengsel en laat naargelang de grootte een kwartiertje garen in de oven op 200 graden.
Alternatief 2: crème brûlée van pijnboompitten
Een op-en-top Frans toetje met veel vanille en een gekaramelliseerde laag suiker: what’s not to love about crème brûlée? De naam geeft zelf al weg dat een gebrande smaak eigen is aan het dessert en daar passen geroosterde pijnboompitjes dus perfect bij. Probeer daarom eens versie van crème brûlée uit waarbij je de room vervangt door een crème van in melk geweekte pijnboompitten. Je favoriet wordt meteen nog dat niveautje hoger getild!
4. Zoete aardappel
Wie weleens graag klassieke frietjes inwisselt voor de zoete variant, weet dat het – net als bij gewone ‘patatjes’ trouwens – niet eenvoudig is om in te schatten hoeveel zoete aardappels je best per persoon rekent. Blijkt dat je er toch wat te veel in je winkelmandje gooide? Ook hiervoor komen ze van pas!
Alternatief 1: gnocchi van zoete aardappel
Hoewel het bij ons een minder bekende pastasoort is, staat gnocchi in Italië op elke menukaart. Normaal wordt de geribbelde pasta gemaakt met aardappel en bloem, maar hij is nog gezonder met een basis van zoete aardappel! Je eet deze ‘sweet gnocchi’ met spinazie, courgette, tomaatjes en een Italiaanse kaas zoals pecorino of ricotta.
Zo maak je het:
- Kook 400 gr zoete aardappel in lichtgezouten water.
- Pureer en laat afkoelen.
- Voeg 1 eidooier, peper, zout en 250 gr spelbloem toe en kneed tot een soepel deeg.
- Maak balletjes van 1,5 cm en plet ze met een vork op een bebloemd werkblad.
- Kook de gnocchi in water tot ze komen bovendrijven, dan zijn ze gaar!
Alternatief 2: zoete aardappelcurry
Je kan zoete aardappel ook altijd toevoegen aan een curry als bindend en verzadigend element. Een tweetal zoete aardappels in blokjes snijden, laten sudderen in kokosmelk met je lievelingsspecerijen en aanvullen met groentjes naar keuze: it’s that simple. Lekker als lunch met een stukje flatbread of als volwaardige maaltijd met rijst.
Vanaf nu heeft batch cooking geen geheimen meer voor je! We hopen dat je inspiratie haalt uit onze ideeën en recepten. Je kan alle ingrediënten uit dit artikel aankopen met je Edenred-maaltijdcheques.
Heb je nog andere recepten voor batch cooking met alledaagse producten? Deel ze met ons op ons Facebook-account of onze Instagram-pagina.
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.