5 mythes over voeding: hoe zit dat nu?

|Origineel concept

Kom je calcium tekort? Drink dan melk! Wil je gezond eten? Kook dan met olijfolie! Eierdooiers zijn ongezond door het hoge cholesterolgehalte ... Dat zijn nog maar enkele van de opvattingen over eten die hardnekkig in onze maatschappij verankerd lijken. Over voeding hoor je namelijk van alles en nog wat, het ene al wat meer onderbouwd dan het andere. Wat klopt en wat niet? Wij zochten het voor je uit 😉 

Eierdooiers zitten vol cholesterol !

JUIST en FOUT. We leggen het even uit! 👇

Voor het antwoord op deze vraag gaan we te rade bij Chinese onderzoekers die in samenwerking met de Harvard School of Public Health zeventien observatiestudies1 uitvoerden over de consumptie van eierdooiers en het risico op cardiovasculaire aandoeningen. In totaal werden de gegevens van meer dan 4 miljoen mensen bestudeerd.

Wat bleek? Als je gezond bent, hoef je je geen zorgen te maken! Eierdooiers eten heeft geen invloed op het risico op cardiovasculaire aandoeningen. Diabetici lopen wel iets meer risico.

Goed om te weten: eierdooiers bevatten cholesterol en lipiden, maar ook veel omega 3, omega 6 en vitamine D, E en K. Uiteraard betekent dat niet dat je er vijftien per dag moet eten 😉

Vergeet ook niet dat de voedzaamheid van een ei in de eerste plaats afhangt van welk eten de kip gekregen heeft. Geef daarom de voorkeur aan eieren van kippen met vrije uitloop die op biologische wijze gevoed werden.

Bruine suiker is beter voor de gezondheid dan witte suiker  

FOUT! 👇

We krijgen vaak te horen dat witte suiker minder natuurlijk en dus minder voedzaam is dan bruine suiker.

Laten we even de balans opmaken! Witte suiker wordt uit bieten gehaald en bruine suiker uit suikerriet. Toch zijn beide een vorm van sacharose, en dus suiker.

Het enige verschil zit hem in de smaak. Deze stelling is dus fout.

Olijfolie is minder vet dan andere oliën

FOUT! 👇

ALLE oliën bestaan voor 99% uit lipiden. Vetten, dus. Olijfolie is geen uitzondering op die regel.

Dat betekent dus ook dat alle oliën voor- én nadelen hebben. Zo bevat olijfolie bijvoorbeeld meer mono-onverzadigde vetzuren (goede vetten!), maar weinig vitamine E. Variëren is dus de boodschap 🙂

Wist je dit al? Vetten zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze leveren energie, dragen bij aan de regeling van de lichaamstemperatuur, helpen bij de opname van vitamine A, D, E en K, geven een verzadigd gevoel, geven andere voedingsmiddelen meer smaak en textuur, laten de huid en het haar stralen, enz.

Diepvriesgroenten bevatten minder voedingsstoffen dan verse groenten  

FOUT! 👇

Wie heeft er op zondagavond nog nooit de deur van een lege koelkast opengetrokken? Iedereen toch? Want als je dat wilt voorkomen, moet je wel een héél georganiseerde superman of -vrouw zijn. Op zo'n moment komen diepvriesgroenten uit de supermarkt goed van pas. Maar bevatten ze wel evenveel voedingsstoffen?

Als groenten meteen na de oogst diepgevroren worden, verliezen ze wat vitaminen. Maar het merendeel van hun voedingswaarde blijft wel bewaard.

Daarom bevatten diepvriesgroenten uit de supermarkt soms net méér voedingsstoffen dan de prei die je vers kocht, maar vervolgens twee weken in je koelkast liet liggen.

Maar opgelet, dat wil helemaal niet zeggen dat je die prei dan maar moet weggooien. Ook al bevat hij minder vitaminen, hij blijft lekker! Geen reden tot verspilling, dus! 🙂

Melk bevat het meeste calcium

FOUT! 👇

We blijven er rotsvast van overtuigd: om meer calcium binnen te krijgen, moet je melk drinken!

En dat is tot op zekere hoogte ook waar. Er zit inderdaad calcium in melk, maar het is niet het enige voedingsmiddel met veel calcium ... Integendeel zelfs. Sommige groenten, zoals zwarte of witte bonen, Chinese kool, spinazie en venkel, en zelfs zalm, sardines, amandelen en soja bevatten veel meer calcium!

Ken je nog andere algemene 'waarheden' over voeding? Deel ze ons dan op onze Facebookpagina!

 

1 : Spence JD, Jenkins DJ, Davignon J. Egg yolk consumption and carotid plaque. Atherosclerosis. 2012 Oct ; 224(2):469-73. Doi: 10.1016/j.atherosclerosis.2012.07.032.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen