5 kerstrecepten: een feestje op het bord!

|Recepten

Gezellig samen kerst vieren ... Met deze 5 ideeën tover je gegarandeerd een heerlijk maal op tafel. Een culinair feestje voor je papillen. 

Origineel gevulde kalkoen 🍎

Kalkoen met appelvulling - Ja, je leest het goed! Geloof ons, deze vulling voor je traditionele kalkoen is om vingers bij af te likken. 

Ingrediënten voor de vulling van een kalkoen van ongeveer 3 kg
  • 200 g bospaddenstoelen
  • 2 stengels selderij
  • 2 appels
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • 500 g gehakt
  • 80 g paneermeel
  • 1 ei
  • 1 el suiker
  • boter 
  • nootmuskaat, peper en zout

 

Bereiding
  • Meng het ei, het paneermeel, de peterselie en het gehakt.
  • Snijd de champignons en de selderij fijn.
  • Snipper de ui fijn. Doe een klontje boter in een pan en stoof de ui kort aan op een zacht vuur. Voeg de geperste knoflook, de champignons en de selderij toe. Laat 3 minuten op een hoog vuur stoven.
  • Schil de appelen en snijd ze in kleine stukjes. Laat ze met wat boter en suiker karamelliseren.
  • Voeg alles samen en breng op smaak met flink wat nootmuskaat, peper en zout.

Dien je gevulde kalkoen op met een frisse, groene salade, gestoofde groenten en ovengebakken kroketten. Houd het eenvoudig, zodat je tijd hebt om je op je lekkerste kalkoen ooit te concentreren.

Heerlijke lekkernij 🐚

Sint-jakobsbrochette met spek - Kiezen is verliezen. Ga daarom voor de fijne smaak van sint-jakobsnoten én voor de zoute toets van krokant spek! Een overheerlijk en feestelijk gerecht. Een streling voor de tong ... Dat is zeker.

Ingrediënten voor 2 personen
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl geraspte gember
  • 3 wortelen
  • 1 preiwit
  • 10 sint-jakobsnoten
  • 7 sneetjes gerookt borstspek
  • 20 cl verse room
  • peper van de molen
Bereiding
  • Rasp de wortelen. Snijd het preiwit fijn.
  • Leg de helft van de prei en de wortelen op een vel bakpapier. Voeg er 2 volle eetlepels water bij. Maak er een papillot van. Herhaal dit met de rest van de groenten.
  • Open beide papillotten en voeg 2 eetlepels room, het korianderzaad, een beetje geraspte gember en een snuifje zout toe.
  • Bak het spek 2 minuten in een pan, maar zorg ervoor dat het zacht blijft.
  • Snijd elk sneetje spek in de lengte doormidden en rol het vlees rond de sint-jakobsnoten. Steek vast met een tandenstoker.
  • Bak de brochettes ongeveer 2 minuten aan elke kant in een pan.
  • Verwarm de papillotten nogmaals 4 minuten in de microgolfoven.
  • Open het papier, leg de brochettes op de groenten en breng op smaak met peper van de molen.

Een krrrokante crrrumble 🌱

Crumble van venkel - Geïnspireerd op een idee van de bekende chef Yotam Ottolenghi. Deze crumble valt bij iedereen in de smaak, venkelliefhebber of niet! Zo lekker is hij! Dit gerecht is origineel, zeer (zéér) lekker en goed voor de spijsvertering. Kortom, een feestje!

Ingrediënten voor 4 personen
  • 3 venkels
  • 1 ui
  • 10-tal champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 el verse tijm
  • 100 g vloeibare room
  • 38 g bloem
  • 25 g zachte boter
  • 12 g bloemsuiker
  • 30 g geraspte parmezaan
  • 3 mooie trossen kerstomaatjes
  • peper en zout
  • platte peterselie
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Verwijder het venkelloof en snijd de knollen in fijne schijfjes.
  3. Pel de ui en snipper hem fijn. Snijd de champignons fijn.
  4. Spoel de groenten met water.
  5. Snipper de knoflook fijn en rits de tijmblaadjes van de takjes. 
  6. Meng alles met een scheutje olijfolie in een ovenschotel. Kruid af met wat peper en zout. Giet er de room bij.
  7. Maak de crumble door de bloem, suiker, parmezaan en boter (op kamertemperatuur, in blokjes) te mengen. Kneed met je vingertoppen tot een grof zanddeeg.
  8. Verkruimel de crumble over de venkelmix, dek af met aluminiumfolie en zet de schotel 45 minuten in de oven. 
  9. Verwijder de folie en voeg de kerstomaatjes toe. Laat nog 15 minuten in de oven bakken.
  10. Klaar! Werk voor het opdienen af met de platte peterselie.

Een opwarmertje! 🍗

Gestoofde kwartels met abrikozen - Al die kruidenaroma's zijn al een feest op zich! Bovendien tover je dit gerecht in een mum van tijd op tafel. Terwijl de schotel in de oven staat, zorg jij voor de sfeer aan tafel!

Ingrediënten voor 4 personen
  • 4 grote kwartels, gehalveerd in de lengte
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl komijnpoeder
  • ½ tl venkelzaad
  • ½ tl nootmuskaat
  • 12-tal gedroogde abrikozen
  • 2 el rozijnen
  • 1,5 el tamarindepasta
  • sap van ½ citroen
  • een beetje olijfolie
  • peper en zout
  • optioneel: een scheutje witte wijn

 

Bereiding

  1. Wrijf de kwartels in met de kruidenmix. Leg ze in een afgesloten schotel en laat enkele uren in de koelkast marineren.
  2. Stoof de gesneden uien en wortelen in een beetje olijfolie en zet apart.
  3. Bak de kwartels mooi bruin op een zacht vuur.
  4. Giet 30 cl water bij de kwartels (en optioneel een scheutje witte wijn). Voeg de gesneden abrikozen, de ui, de wortelen, de tamarindepasta, de rozijnen en het citroensap toe.
  5. De kwartels moeten minstens ¾ onder water zitten. Is dat niet het geval, voeg dan nog wat extra water toe.
  6. Breng aan de kook, zet het vuur lager en doe het deksel op de pan. Laat ongeveer 30 minuten op een zeer zacht vuur garen. Draai de kwartels af en toe om.
  7. Haal de kwartels uit de pan en zet apart. Reduceer de saus enkele minuten tot ze een mooie consistentie heeft. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Garnituur: Werk af met verse koriander en dien op met rijst.

Zalig zoet en lekker licht  🐟 🥕

Medaillon van zeeduivel - Dit fijne (en erg simpele) gerecht is een culinaire verwennerij voor je gasten!

Ingrediënten voor 6 personen
  • 1,2 kg staart van zeeduivel, in medaillons gesneden
  • 1 sinaasappel (kies een biologisch exemplaar, want je hebt de schil ervan nodig)
  • 2 sjalotten
  • 300 g bisque van kreeft, reeds bereid
  • 5 tl bruine suiker
  • 1 el paprika
  • 1 el olie
  • 30 g boter
  • peper en zout

 

Bereiding van de zeeduivel
  1. Was de sinaasappel grondig en rasp de schil zeer fijn.
  2. Pers de sinaasappel uit en houd het sap apart.
  3. Pel en snijd de sjalotten.
  4. Doe de boter en de olie in een gietijzeren stoofpan of een kookpot. Stoof de sjalotten op een zeer zacht vuur.
  5. Voeg de zeeduivel toe en laat even bakken.
  6. Voeg de bisque en de zeste van sinaasappel toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat 15 minuten onder het deksel sudderen.
  7. Verwarm de suiker in een kleine kookpot en laat mooi kleuren. Giet het sinaasappelsap bij de droge karamel. Kruid met het paprikapoeder en giet over de zeeduivel.
  8. Laat 5 minuten sudderen en dien op!

Garnituur: Verse tagliatelle (met gesnipperde verse bieslook) en geglaceerde wortelen.

Voor de wortelen: snijd ongeveer 3 kg wortelen in schijfjes en doe ze in een kookpot met een grote diameter. Doe er koud water bij, tot ze net onder staan. Voeg wat boter toe en kook op een hoog vuur. Roer een of twee keer, maar zorg ervoor dat de schijfjes intact blijven. Voeg opnieuw wat boter toe zodra het water verdampt is. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met suiker en laat op een zacht vuur karamelliseren.

Heb je een van onze recepten geprobeerd? Of er een eigen variant op gemaakt? Andere ideeën om te delen? We horen het graag! Tag ons in je foto's op Facebook of Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen