4 tips voor een vlotte switch naar zomertijd

|Lifestyle

De zomer staat voor de deur, en daarmee ook de switch van winter- naar zomertijd. We draaien de klok een uurtje vooruit en daar moeten we elk jaar opnieuw aan wennen. Waarom bestaat die tijdswissel? Wat kan je doen om er zo weinig mogelijk last van te hebben? En hoe kom je met kleine kinderen de overstap naar de zomertijd zo vlot mogelijk door? In dit artikel vind je alle antwoorden! 

Wat is zomertijd?

We draaien in de hele Europese Unie de klok een uur vooruit op de laatste zondag van maart, en op de laatste zondag van oktober draaien we de tijd een uur terug.

Deze gewoonte ging in de jaren ‘70 van start omdat het in de zomer erg vroeg licht wordt. Door de klok een uur vooruit te draaien, maken we efficiënter gebruik van het beschikbare daglicht. Zo dacht men energie te besparen omdat we minder elektrische verlichting nodig hebben.

Zomertijd = energiebesparing?

Maar wat blijkt nu? Het energiebesparende effect van de zomertijd is verwaarloosbaar. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de maatschappij intussen zo is geëvolueerd dat elektrische verlichting maar een fractie uitmaakt van onze dagelijkse energieconsumptie.

Meer daglicht beter voor mentale gezondheid?

Voorstanders van de zomertijd halen aan dat het extra uurtje daglicht in de avond een goede invloed heeft op onze mentale gezondheid. Maar ook dat wordt nu door wetenschappers tegengesproken. Volgens een datastudie, uitgevoerd in Amerika en Zweden, zou de verandering naar zomeruur, en dus de verstoring van onze biologische klok, aan de oorzaak kunnen liggen van hartproblemen, maar ook van tal van andere gezondheidsklachten.

Zo bereid je je voor op de zomertijd

Of jij nu veel of weinig last ondervindt van het ingaan van de zomertijd, het is voor iedereen interessant om extra aandacht te hebben voor je gezondheid in die periode van het jaar. Zo helpen we ons lichaam om het verschuiven van ons bioritme minder als een schok te ervaren.

Tip 1: klok vooruit of achteruit draaien?

Elke keer moeten we opnieuw nadenken: krijgen we nu een uur ‘extra’, en moeten we de klok terugdraaien? Of draaien we de tijd vooruit waardoor we een uur ‘verliezen’? Een trucje dat je daarvoor kan gebruiken is: in het voorjaar, draai je de klok vooruit.

In het laatste weekend van maart wordt 2u dus 3u tijdens de nacht van zaterdag op zondag en ‘verliezen we een uur’. In oktober maken we de omgekeerde beweging en hebben we een extra uur slaap.

Tip 2: pas je slaapritme aan

Heel wat mensen voelen wel degelijk dat ze een uur slaap minder krijgen. Het is daarom interessant om je lichaam vooraf al wat te laten wennen aan de uursverandering.

Hoe doe je dat? Door al op woensdagavond te doen alsof de zomertijd is ingegaan en een uur vroeger in bed te kruipen. Zo gun je je lichaam extra rust en zal de overgang naar ‘een uur eerder opstaan’ de volgende weken minder moeizaam verlopen.

Tip 3: voeding signaleert slaaptijd

Je lichaam laten weten dat er een uur minder slaap te rapen valt, kan ook via je voeding. Zorg ervoor dat je ’s avonds geen al te energierijke maaltijden (dus met minder koolhydraten en eerder met eiwitten) op het menu zet. In de ochtend kies je dan weer wel voor stevige ontbijten, zodat je lichaam overdag voldoende energie krijgt.

Op die manier gaat je lichaam ’s avonds vlotter in rustmodus gaan, terwijl het overdag een duidelijke energieboost krijgt.

Extra tip: met Edenred Maaltijd haal je in de winkel alles wat je nodig hebt voor een gezond ontbijt, een lekkere lunch en een licht avondmaal.

Tip 4: kleine kinderen en de verandering naar zomertijd

Voor ouders van jonge kinderen is de verandering naar zomertijd (of naar wintertijd) elke keer opnieuw huilen met de pet op. Je kan zo’n kleintje niet programmeren of bewustmaken dat de klok is veranderd.

Kinderen volgen hun innerlijke biologische klok en worden wakker, zijn moe of hebben honger op hun eigen ritme, ongeacht of nu de klok een uur is teruggedraaid of niet.

Wanneer je kinderen standaard ontiegelijk vroeg wakker worden, is de zomertijd een kleine verademing. In plaats van om pakweg 5u30, worden ze dan ‘pas’ om 6u30 wakker. En hé, elk uur slaapwinst is een bonus, hier!

Om kinderen geleidelijk aan de zomertijd te doen wennen kan je in de aanloop ernaartoe hun bedtijd dag na dag telkens een kwartier tot tien minuten vervroegen. Zo wordt de overgang naar de zomertijd minder abrupt en zal je kind (en jij) er wat minder last van ondervinden.

Meer tips en inspiratie? Volg ons op Facebook en Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen