4 heerlijke herfstsoepen

|Tips, In de kijker

De temperaturen dalen, de zon steekt haar neus steeds minder aan het venster en de dagen worden korter. De herfst is officieel in het land, en dat laat zich voelen. Tijd voor een dampende tas overheerlijke soep, niet waar?

Geroosterde pompoensoep

Beginnen doen we met een absolute klassieker tijdens de herfstmaanden: pompoensoep! Al gaan we bij dit recept toch voor een speciale versie. Klaar voor een smaakexplosie?

Ingrediënten:

  • Kippenbouillon (3 liter)
  • Pompoen (1)
  • Uien (3)
  • Look (3 teentjes)
  • Salie (3 takjes)
  • Rozemarijn (2 takjes)
  • Pompoenpitten (40 g)
  • Garam masala (1 snuifje)
  • Sambal (1 theelepel)
  • Boter (1 klontje)
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding

  1.  Verwarm de oven voor op 180°C.
  2.  Snij de pompoen in kleine stukjes. Verwijder de pompoenpitten en schil de stukken.
  3.  Pel en snij de ajuinen. Leg ze vervolgens samen met de pompoenstukken in een ovenschaal.
  4.  Plet de teentjes look en voeg ze toe aan de ovenschaal.
  5.  Voeg rozemarijntakjes, salie, garam massala, zout, peper én een stevige scheut olijfolie toe.
  6.  Rooster gedurende 30 minuten op 180°C.
  7. Doe de geroosterde pompoen en ui in een grote kookpot. Voeg het grootste deel van de bouillon toe en laat de soep een kwartiertje aanstoven.
  8.  Voeg de pompoenpitjes toe aan een braadpan met een klontje boter.
  9.  Mix de soep.
  10.  Voeg de pitjes toe als topping en geniet!

Soep van schorseneren en raap met spekjes

Een lekker pittig herfstsoepje om de dalende temperaturen meteen van antwoord te dienen? Say no more!

Ingrediënten:

  • Aardappelen (2)
  • Citroen (1)
  • Schorseneren (1kg)
  • Boter
  • Gerookt spek (400g)
  • Uien (3)
  • Rapen (2)
  • Look (4 teentjes)
  • Groentebouillon (3 liter)
  • Rozemarijn
  • Tijm
  • Laurier
  • Selderijzout
  • Peper
  • Mosterd (2 eetlepels)
  • Zure room

Bereiding:

  1.  Vul een kom met water. Voeg citroensap toe, alsook de uitgeperste citroen.
  2.  Schil de schorseneren, snijd ze in twee en leg ze in het citroenwater.
  3.  Bak het spek aan in een casserole.
  4.  Pel de uien en schil de rapen. Snij ze nadien grof samen.
  5.  Haal het spek uit de casserole en stoof in datzelfde vet het mengsel van ui en raap aan.
  6.  Snij vervolgens ook de schorseneren in stukken en voeg ze toe aan de casserole.
  7.  Pel de look en voeg ze toe in de kookpot.
  8.  Snij de aardappelen grof en voeg ze ook toe.
  9.  Voeg de groentebouillon toe.
  10.  Bind enkele takjes rozemarijn, salie en laurier samen en voeg het toe aan de soep.
  11.  Breng de soep op smaak met selderijzout en peper. Laat vervolgens 1 uur pruttelen.
  12.  Voeg vervolgens de mosterd toe om extra smaak toe te voegen aan de soep.
  13.  Serveer met een toefje zure room en enkele stukjes gerookt spek. Genieten maar!

Broccolisoep

Voedzaam, makkelijk en absoluut verrukkelijk! In nog geen halfuurtje tijd tover jij een heerlijke broccolisoep op tafel.

Ingrediënten:

  • Broccoli (500g)
  • Kippenbouillon (1 liter)
  • Kookroom (50 milliliter)
  • Look (2 teentjes)
  • Ui
  • Gemalen komijn (1 theelepel)
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding:

  1.  Snij de ui en de teentjes knoflook fijn. Doe hetzelfde met de broccoli, al hoeft dit niet even fijn.
  2.  Verhit een scheutje olijfolie en stoof de ui en knoflook even aan. Voeg vervolgens de broccoli toe.
  3.  Laat enkele minuutjes doorbakken. Schenk er vervolgens de kippenbouillon bij, samen met een theelepel komijn.
  4.  Laat de soep rustig pruttelen tot de stukjes broccoli zacht worden.
  5.  Mix tot een mooie, gladde soep.
  6.  Breng de soep op smaak met room, peper en zout. Smakelijk!

Pastinaaksoep

Last but certainly not least: pastinaaksoep. De pastinaak wordt veelal over het hoofd gezien wanneer men in de winkel zijn groentjes meeneemt. Tijd om daar verandering in te brengen, dus!

Ingrediënten

  • Pastinaak (500g)
  • Groentebouillonblokjes (2)
  • Look (2 teentjes)
  • Ui
  • Laurier (1 blaadje)
  • Roomboter (1 klontje)
  • Groene pesto (2 eetlepels)
  • Olijfolie (2 eetlepels)
  • Peper
  • Zout

Bereiding

  1.  Snij de ui en knoflook fijn. Stoof ze aan met een klontje roomboter.
  2.  Schil de pastinaak en snij ze in kleine stukjes. Voeg ze nadien toe bij het knoflook-ui-mengseltje.
  3.  Verkruimel de bouillonblokjes en voeg samen met het laurierblaadje ook 1 liter water toe aan de ketel.
  4.  Breng aan de kook. Laat de soep vervolgens 20-25 minuten pruttelen.
  5.  Verwijder het laurierblaadje en mix tot een glad geheel.
  6.  Meng de pesto met de olijfolie tot een vloeibare consistentie en sprankel vervolgens over de soep net voor je wenst te serveren.

Zin in meer heerlijke herfstreceptjes? Volg ons op Facebook en Instagram.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen