3 snelle, gezonde lunches om mee te nemen naar kantoor

|Recepten

Zin in een gezonde lunch? Snelle en gemakkelijke, gezonde maaltijden vergen wel een beetje planning. Laat dat broodje tonijn dus een keer links liggen en volg onze handige tips om jezelf en je gezin telkens weer te verwennen met een heerlijke lunch.

Een vleugje inspiratie, een snuifje creativiteit en de jaloerse blikken op kantoor zullen niet meer te tellen zijn. Alles wat je nodig hebt, zijn lekkere ingrediënten en een luchtdichte lunchbox van hoge kwaliteit.

Hieronder vind je drie heerlijke lunchrecepten. Gedaan met die saaie boterhammen: deze gerechten geven je de hele dag door lekker veel energie. 

1. Tortilla met kip

Een gemakkelijke lunch die je op een paar minuten in elkaar flanst. Tortilla’s zijn een must voor een gezonde, snelle en gewoonweg lekkere lunch. 

Dit heb je nodig per persoon:

  • 1 volkorenwrap of maïswrap
  • 2 tot 3 el basmati- of zilvervliesrijst
  • 150 gr gegrilde kip
  • 2 blaadjes sla
  • 1 tot 2 el rodekool, fijngesnipperd
  • ½ avocado, geplet
  • 2 tot 3 tl yoghurtsaus (recept: zie hieronder)

Bereiding: 10 minuten

  1. Meng de rijst in een kom met de kippenblokjes, de rodekool en de yoghurtsaus.
  2. Vul de wrap met dit mengsel.
  3. Voeg de blaadjes sla en de geplette avocado toe.

2. Zalmtartaar met mango en komkommer

Dit frisse gerechtje kun je zowel als hoofdgerecht als als voorgerecht serveren. Een lekkere lunch boordevol ontstekingsremmende omega 3-vetzuren. Heerlijk voor je smaakpapillen, goed voor je lichaam.

Dit heb je nodig per persoon:

  • 120 gr rauwe zalm per persoon (als hoofdgerecht)
  • ¼ komkommer
  • 1 dikke schijf mango
  • Zout/peper
  • Het sap van een halve citroen en 1 el olijfolie
  • Enkele takjes dille of bieslook
  • Geserveerd met een stukje volkoren stokbrood

Bereiding: 15 minuten

  1. Snijd de zalm in kleine blokjes.
  2. Schil de komkommer en de mango en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Pers de citroen en hou het sap bij.
  4. Meng de zalmblokjes in een kom met de komkommer en de mango.
  5. Strooi er de fijngesnipperde bieslook of dille over.
  6. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Voeg de olijfolie toe.
  8. Sprenkel er net voor het serveren wat citroensap over.

3. Hartverwarmende maaltijdsoep 

Wordt het een grauwe dag en heb je zin in comfortfood? Dan is deze soep precies wat je nodig hebt. Met de vegetarische versie zit je altijd goed, maar voeg gerust wat gebakken spekreepjes toe voor de niet-vegetariërs.

Dit heb je nodig voor twee personen:

  • 300 gr groene linzen, ongekookt
  • 2 preistengels
  • 3 wortelen
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Spekreepjes voor de flexitariërs (optioneel, maar dit geeft extra smaak)
  • Gerookt paprikapoeder voor de liefhebbers

Bereiding: 15 minuten

  1. Spoel de linzen en laat ze een nachtje weken in een kom met water. Zo kunnen ze 12 uur lang vocht opnemen.
  2. Spoel de linzen daarna opnieuw en laat ze 24 tot 48 uur rusten in een kom. De linzen zullen beginnen te kiemen.
  3. Als dat gebeurd is, snijd je de prei in fijne ringen en de wortelen in fijne schijfjes.
  4. Stoof de groenten in een scheutje olijfolie in een kookpot. Laat enkele minuten stoven.
  5. Voeg de linzen toe en zet alles onder water.
  6. Laat de soep 30 minuten sudderen.
  7. Breng tot slot op smaak met peper en zout.
  8. Hou je van gerookt paprikapoeder? Voeg dan een kwart theelepel toe, want het is erg sterk van smaak.
  9. Dol op de combinatie van linzen en spek? Bak dan wat spekreepjes in een warme pan, zonder extra vetstof toe te voegen. Voeg ze aan het einde van de bereidingstijd toe aan de soep.
  10.   Serveer de soep met een stukje brood.

Goed om te weten:

  • Voor een goede vertering en opname van plantaardige eiwitten moet je peulvruchten altijd een nachtje weken in water. Spoel ze daarna ‘s ochtends en laat ze vervolgens zonder extra water kiemen op kamertemperatuur. Dat duurt ongeveer 24 uur.
  • Meer energie, minder kilo’s? Vermijd pastagerechten tijdens de lunch, want daarvan zit je maag nog de hele namiddag vol. Beperk zetmeelrijk voedsel tot maximaal 150 gr. Vooral als je de hele dag zit, eet je hier beter niet te veel van.
  • Aan quinoa hoef je geen extra zetmeelrijk ingrediënt toe te voegen. Combineer linzen liever met granen, zoals linzen met rijst of rode bonen met griesmeel. Ga daarbij voor 1/3 peulvruchten en 2/3 granen.

 

Dankzij dit artikel heb je geen excuus meer om tussen de bedrijven door te lunchen. We hopen dat jij en je kids blij zijn met onze drie gezonde en bovenal lekkere lunchideetjes. Ze zijn de perfecte keuze voor een dag vol energie en om middagdipjes geen kans te geven.

En jij, hoe maak jij je lunch klaar? Heb je zelf nog tips om tijd te besparen en niet alleen lekker, maar ook gezond te lunchen? Vertel het ons op onze Facebook- of Instagram-pagina.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen