1001 keukenideeën met tofoe

|In de kijker

Of je nu vleeseter, flexi- of vegetariër bent, dit witte blok uit Oost-Azië valt gegarandeerd in de smaak. Je vindt het in elke kruidenierszaak en supermarkt. Het minste dat we kunnen zeggen, is dat tofoe ook bij ons beetje bij beetje ingeburgerd raakt. Deze bron van calcium is rijk aan eiwitten, vezels en vitamines en arm aan verzadigde vetten. Bovendien kun je tofoe op wel 1001 manieren bereiden. Probeer onze zes favoriete recepten en proef het zelf 👇

Maar allereerst: tofoe, wat is dat eigenlijk?

Meer dan 2000 jaar geleden werd in China al een soort 'sojakaas' gemaakt van gestremde sojamelk. Die sojakaas heet tofoe en wordt op dezelfde manier gemaaakt als 'gewone' kaas, maar dan met plantaardige melk.

Er bestaan verschillende soorten tofoe: natuurlijke of hoevetofoe, gearomatiseerde tofoe en zijden tofoe.

Tofoe natuur

  • Tofoewrap

Dep de tofoe droog en snij hem in blokjes. Laat de blokjes marineren in sojasaus, honing en gember. Bak ze een tiental minuten in de pan. Beleg vervolgens je wrap met je favoriete ingrediënten.

Wij gebruiken het liefst komkommer, kerstomaatjes, geraspte wortelen, koriander, vers citroensap en knoflooksaus. Onweerstaanbaar!

  • Gepaneerde tofoeburger

Dep de tofoe droog en snij hem in plakken. Doop ze in eigeel en rol ze vervolgens door geplette ontbijtgranen. Bak de tofoe ongeveer 3 tot 4 minuten. Beleg vervolgens je burger met je favoriete ingrediënten.

Wij kozen komkommerschijfjes, geitenkaas en tuinkers. Een eenvoudig, efficiënt en superlekker recept!

Gearomatiseerde tofoe

  • Barbecuebrochettes met amandel-sesamtofoe

Dep de amandel-sesamtofoe droog en snij hem in blokjes. Maak een brochette met afwisselend een tofoeblokje, een schijfje rode ui en een plakje rode paprika. Leg de brochettes 5 minuten op de barbecue.

Werk af met een scheutje limoensap, wat honing, sesamzaadjes en platte peterselie. Een echte smaakexplosie (zelfs doorgewinterde vleeseters vonden onze brochettes overheerlijk)!

  • Currytofoe

Dep de currytofoe droog en snij hem in blokjes. Bak deze 5 minuten in de pan. Stoof intussen witte ui, wortelschijfjes, champignons, broccoli en een beetje knoflook aan in de wok. Voeg vervolgens de gebakken tofoe, kokosmelk, sojasaus en 3 el curry toe. Laat nog 5 minuten sudderen en tast toe!

Wij serveerden deze curry met quinoa.

  • Gerookte tofoe op z'n Grieks

Dep de gerookte tofoe droog en snij hem in reepjes. Doop ze in eigeel en rol ze vervolgens door paneermeel. Bak de tofoe ongeveer 3 tot 4 minuten. Doop je tofoe in tzatziki.

Wij hebben de tzatziki zelf gemaakt. Het recept is makkelijk: rasp een komkommer en laat 30 minuten uitlekken. Doe de komkommer met geplette knoflook, fijngehakte munt en koriander, yoghurt, 4 el olijfolie, zout en peper in een slakom. Zet de tzatziki een uur in de koelkast. Klaar!

Zijden tofoe

Zijden tofoe is veel vloeibaarder dan de twee andere soorten tofoe. Deze soort wordt vaak gebruikt in gebak, soepen, sauzen en smoothies. Ja, echt waar, en het werkt goed!

  • Ultrasimpele chocoladepudding

Laat 200 g chocolade au bain-marie of in de microgolfoven smelten. Meng de gesmolten chocolade met 400 g zijden tofoe, een snufje vanillesuiker en hazelnootpoeder. Laat de pudding een nacht afkoelen in de koelkast. Smakelijk!

Om deze recepten te testen, kochten wij onze tofoe bij Sequoia en betaalden we met Ticket Restaurant. Maar je vindt dit product ook in de gewone supermarkt en in biowinkels zoals The Barn, Natural Corner, Bio c'Bon, Origin'O ...

Is tofoe ook een vaste waarde in jouw keuken? Welk recept wil jij uitproberen? Neem zeker een foto en deel deze met ons via onze Facebookpagina of in een Instagram-story.

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen