10 leuke weetjes over chocolade

|Origineel concept

“Negen op de tien mensen houden van chocolade, en de tiende liegt”, zei J.G. Tullius ooit. En gelijk had hij! Chocolade is namelijk niet uit het leven van de Belgen weg te denken. Jaarlijks spelen we er gemiddeld 6 kilo per persoon van naar binnen.

We nemen dan ook elke gelegenheid te baat om onszelf of anderen op zo’n lekker hapje te trakteren. Onze liefste wederhelft verwennen op Valentijnsdag of onze kids verrassen met Pasen of Sinterklaas? Aan chocolade valt niet te tornen. 

Tabletten, repen, pralines of stukjes ... Aan smaken en vormen geen gebrek. Denk je alles al te weten over deze heerlijke lekkernij? Think again! Dit zijn tien verrassende weetjes over chocolade. Waarschuwing: dit artikel brengt je het water in de mond!

1. Een stukje geschiedenis

Ruilhandel met cacaobonen? Dat lijkt misschien vreemd, maar toch is het zo. Ten tijde van de Maya was cacao zo erg gewild dat de bonen als ruilmiddel werden gebruikt. En in de 18e eeuw herhaalde de geschiedenis zich! Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog diende chocolade als betaalmiddel voor de soldaten.

2. Een grote dankjewel aan Rodolphe Lindt

Eerst kenden de mensen chocolade vooral in de vorm van een drank. Pas later werd de lekkernij populair in haar vaste vorm, zoals we die vandaag kennen. De huidige textuur en smaak van chocolade hebben we te danken aan Rodolphe Lindt.

In 1879 ontwikkelde die Zwitserse meester-chocolatier een gloednieuwe techniek: ‘concheren’ of walsen. Na uren in een mengmachine kreeg de chocolade een fijne en fluweelachtige consistentie. Lindt maakte hiervan tabletten en stalde die in een mooie doos uit. Een meer dan onweerstaanbare ontdekking!

3. Chocolade en hersenen?

Chocolade eten zou je intellectuele en cognitieve capaciteiten versterken! Volgens een studie van de Columbia University in New York zou cacao helpen tegen de natuurlijke achteruitgang van ons geheugen naarmate we ouder worden. Ben jij de vijftig al voorbij? Vergeet dan vooral je stukje chocolade niet! 

In 2012 publiceerde de New England Journal of Medicine een studie die gewag maakte van een verband tussen hoeveel chocolade in een land wordt geconsumeerd en hoeveel Nobelprijswinnaars het telt! Wat blijkt? De Zwitsers, gemiddeld de ferventste chocolade-eters van de hele wereld, sleepten in verhouding al de meeste Nobelprijzen in de wacht. 

4. Chocolade in de koelkast? Géén goed idee!

Bewaar jij je je doosje pralines of chocoladerepen in de koelkast? Van zo’n heiligschennis krijgen meester-chocolatiers spontaan koude rillingen. Chocolade houdt namelijk niet van vocht! Bij contact met bepaalde voedingsmiddelen uit de koelkast kan chocolade slecht worden en al zijn smaak en knapperige textuur verliezen.

Onthoud dus goed: chocolade bewaar je het best op een droge, donkere en koele plaats (tussen 12 en 20 °C).

5. Chocolade beschermt tegen tandbederf

Ja, je leest het goed! In tegenstelling tot wat we zouden denken, is chocolade niet slecht voor de tanden. Integendeel! Cacao bevat namelijk tannines, fluor en fosfaten. Deze drie ingrediënten versterken ons tandglazuur en voorkomen dat bacteriën zich op onze tanden vastzetten en cariës veroorzaken.

6. Hoe donkerder de chocolade, hoe minder suiker

Hoe hoger het cacaogehalte in chocolade, hoe donkerder de kleur en hoe bitterder de smaak. Pure chocolade bevat dus minder suiker dan chocolade met een lager cacaogehalte.

Kortom, een heerlijke verwennerij voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

7. Witte chocolade is geen chocolade

Om chocolade te maken, heb je cacaopasta, cacaoboter en suiker nodig. Maar in witte chocolade ontbreekt een van die essentiële elementen, namelijk de cacaopasta! Witte chocolade is dus eigenlijk een beetje een bedrieger. Maar dan wel een súperlekkere bedrieger! Laat het dus vooral niet aan je hart komen.

8. Chocolade goudstaven

marché-chocolat

Cacao staat als grondstof genoteerd op de beurs, net als suiker en tarwe. Dit betekent dat de prijs van een ton cacaobonen niet meer bepaald wordt door de producenten, maar door de vraag en het aanbod.

Ook al gebruiken we deze lekkernij vandaag niet meer als ruilmiddel, toch speelt chocolade nog altijd een belangrijke rol in de internationale economie.

9. De grootste chocoladereep in de geschiedenis

In 2000 vestigde Italië het record voor de grootste chocoladereep ooit gemaakt, met een gewicht van maar liefst 2 ton! Dit kolossale snoepje werd gemaakt door de Italiaanse chocolatier Guido Castagna, en bestaat voornamelijk uit cacao, suiker en melk. De reep was zo groot dat hij in een speciale vrachtwagen moest worden vervoerd. Hij werd zelfs onthuld tijdens een speciale ceremonie in Milaan.

10. Buiten het bereik van dieren houden

Absoluut! Want chocolade is enkel geschikt voor mensen. Deze lekkernij bevat namelijk cafeïne en theobromine. Twee stoffen die wij vlot verteren, maar die schadelijk kunnen zijn voor onze huisdieren.

Dankzij deze tien leuke weetjes ben je nu een echte chocolade-expert! En denk eraan: je kunt je maaltijdcheques van Edenred gebruiken om chocolade voor jezelf of iemand anders te kopen. Ga je voor chocolade met een duurzaam of biolabel? Dan kun je zelfs je ecocheques bovenhalen.

Welke weetjes kende jij al? En heb je nog andere voor ons in petto? Tag ons op Facebook of Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen