Zo red je een te zout gerecht

|Tip

Het succes van een gerecht schuilt vooral in de manier waarop je het kruidt. Maar een ongeluk in de keuken is snel gebeurd. Het kan de beste koks overkomen!

We zijn allemaal wel eens te kwistig geweest met zout en soms wordt je maaltijd daardoor compleet oneetbaar. Hoe trek je zo’n fout recht? Een liter water toevoegen? Nee, dat is echt niet nodig. Want met bepaalde ingrediënten verzacht je een te zout gerecht eenvoudig, zonder aan de smaak te raken.

Kieper het dus niet meteen in de vuilnisbak, maar probeer eerst onze tips uit! 👇

1. Zo verzacht je een te zoute soep

Je kunt een te zoute soep op verschillende manieren redden. Dit zijn twee eenvoudige en snelle oplossingen:

  • Voeg een paar eetlepels room of melk Wordt de soep te vloeibaar? Los wat maïzena of bloem op in melk, giet die erbij en laat een paar minuten sudderen. Aan tafel!
  • Verdubbel de hoeveelheden. Te veel zout in de soep hoeft geen ramp te zijn. Neem gewoon een tweede kookpot en kook opnieuw dezelfde hoeveelheid groenten en water, maar deze keer ZONDER zout. Vermeng de twee versies tot een perfect gekruide soep. 

Tip: Je zit dan wel met veel soep, maar je hoeft ze tenminste niet door de gootsteen te gieten. Als je geen diepgevroren ingrediënten hebt gebruikt, kun je de restjes nog invriezen.

Perfect om voedselverspilling tegen te gaan en tijd te besparen in de keuken!

2. Zo red je een te zoute saus

Een te zoute saus breng je weer in balans door iets zuur toe te voegen. Dit zijn onze vier gouden tips om je saus minder zout te maken:

  • Leg een suikerklontje in een eetlepel en hou die even in de lauwe of koude saus. Zo ben je zeker dat de suiker niet smelt en niet in de saus valt.
  • Aan bepaalde gerechten kun je ook fruit toevoegen om de sterke zoutsmaak te verzachten. Kies dan voor stukjes appel of ananas.
  • Red je gerecht met citroensap of azijn. Nuttig weetje: gebruik wittewijnazijn of ciderazijn, want die zal de smaak van je gerecht minder beïnvloeden.
  • Net zoals bij te zoute soep (zie hierboven), kun je ook hier de hoeveelheden verhogen. Je maakt gewoon dezelfde saus ZONDER zout en mengt alles in één pot. Het resultaat: een perfect op smaak gebrachte saus.

Tip: als je met te veel saus blijft zitten, kun je die nog enkele dagen in de koelkast bewaren in een bewaardoos.

Benieuwd hoe je voeding goed bewaart en verspilling tegengaat? In ons artikel lees je hoe je de koelkast perfect indeelt.

3. Mijn gerecht is te zout. Wat nu?

Om een te zout gerecht te verzachten, zijn zetmeelhouders je beste bondgenoten. Dat zullen alle grootmoeders vast beamen! Test deze drie manieren om je gerecht minder zout te maken zonder een flauwe smaak te krijgen.

  • Was en schil een of meerdere rauwe aardappelen. Hoe zouter je gerecht, hoe meer aardappelen je nodig hebt. Snij ze in plakjes van 5 mm. Leg ze op de bodem van je gerecht. Tijdens het koken zullen de aardappelen het overtollige zout opnemen. Denk er wel aan ze uit de pot te vissen voor je het gerecht opdient.
  • Geen aardappelen in huis? Ook brood slorpt overtollig zout op. Laat gewoon een hompje brood enkele minuten weken in je saus.
  • Je ging net het vlees of de vis in de pan op smaak brengen toen de dop van het zoutvaatje loskwam … Het resultaat: je vlees of vis zit onder het zout. Maar geen paniek. We lossen dit op! Neem het stuk uit de pan en spoel het onder de kraan. We raden je ook aan de pan af te wassen en ze opnieuw te verhitten met wat vetstof om zoutresten te verwijderen. En hop, je kunt weer verder bakken!

 

Je weet nu hoe je een te zoute soep, saus of andere bereiding redt zonder ze flauw te maken. Met onze eenvoudige tips trek je de smaak recht, zodat je de maaltijd toch nog op tafel kunt zetten. En niemand die iets doorheeft!

Wat zijn jouw trucjes om een te zout gerecht te redden? Deel je tips door ons te taggen op Facebook of Instagram. Jouw ideeën inspireren ons altijd!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen