Zelf kaas maken: mozzarella, ricotta en geitenkaas

|Origineel concept

Kaas maken in je eigen keuken, heb je je ooit al afgevraagd of dat kan? Goed nieuws: het is makkelijker dan het lijkt! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je drie lekkere soorten kaas helemaal zelf maakt: mozzarella, ricotta en verse geitenkaas. En om je zuivelavontuur goed te beginnen, kun je met Edenred Maaltijd topingrediënten en natuurlijk ook lekkere extraatjes om bij je kaas te degusteren kopen!

1. Mozzarella

Deze zachte kaas komt oorspronkelijk uit de Italiaanse streek Campanië, waar hij al eeuwen op traditionele wijze van buffelmelk wordt gemaakt. Hier is het wat moeilijker om aan buffelmelk te komen, dus zullen wij rauwe koemelk gebruiken in plaats daarvan. Je zult het snel merken: kaas maken is kinderspel!

Voor dit recept heb je het volgende nodig:

  • 2 l volle rauwe koemelk
  • 6-8 druppels stremsel
  • 6 soeplepels citroensap, azijn of citroenzuur
  • 1 afgestreken soeplepel zout

Keukengerei:

  • Een grote roestvrijstalen kookpot
  • Een zeef
  • Een vaatdoek of deksel
  • Een groot keukenmes
  • Een kookthermometer
  • Een spatel
  • Een kom

 

Bereiding:

  • Giet de melk en het zuur in de kookpot en meng ze door elkaar.
  • Verwarm de melk tot ongeveer 35 °C.
  • Neem de pot van het vuur en doe er 6 tot 8 druppels stremsel bij.
  • Bedek de pot met een vaatdoek of deksel, zet hem opzij en laat het mengsel 25 tot 45 minuten rusten.
  • Snij de wrongel in een rasterpatroon in blokjes.
  • Meng ze voorzichtig met een spatel om de wrongel te ‘breken’ en verwarm alles opnieuw tot 40 °C.
  • Neem de pot van het vuur, bedek hem opnieuw en laat 15 minuten rusten.
  • Filter het mengsel door het boven een kom door een zeef te gieten.
  • Druk de wrongel goed aan om er zo veel mogelijk melkwei uit te persen.
  • Verwarm de melkwei tot 80 °C.
  • Laat de wrongel 2 minuten in de warme melkwei weken en kneed het geheel daarna tot een elastische massa. Trek handschoenen aan, zodat je je niet verbrandt!
  • Herhaal dit proces zo vaak als nodig.
  • Breng je mozzarella op smaak met zout en herhaal het proces nog een laatste keer.

En nu heb je verse, zelfgemaakte mozzarella!

Bewaring:

Om je mozzarella te bewaren, giet je gewoon een beetje melkwei in een bakje. Daarin leg je de mozzarella. Zo is hij ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

2. Ricotta

Liever nog eenvoudiger? Probeer dan eens dit recept voor ricotta! Deze verse kaas wordt gemaakt van de melkwei die uit een kaas zoals mozzarella wordt geperst. Dat vocht wordt opgevangen en weer verhit tot het in ricotta verandert. Aan dat dubbele verhittingsproces dankt de kaas ook zijn naam: ‘ricotta’. Dit betekent namelijk ‘opnieuw gekookt’.

Voor dit recept heb je het volgende nodig:

  • 2 l melkwei
  • 4 soeplepels Witte azijn of citroensap
  • 1 koffielepel zout

Keukengerei:

  • Een grote roestvrijstalen kookpot
  • Een spatel
  • Een zeefdoek
  • Een kookthermometer

 

Bereiding:

  • Verwarm de melkwei tot ongeveer 90 °C.
  • Doe er al roerend ongeveer 4 soeplepels witte azijn of citroensap bij.
  • Laat 2 minuten rusten.
  • Giet het mengsel in een zeef waarin je een zeefdoek hebt gelegd om de kaas op te vangen.
  • Laat 2 uur uitlekken en verbrokkel de kaas.
  • Voeg 1 koffieplepel zout toe en meng. Voor zoete ricotta voeg je slechts ½ koffielepel zout toe.
  • Doe de ricotta in een bakje. De kaas is een week houdbaar in de koelkast.

Smakelijk!

3. Verse geitenkaas

Dankzij zijn romige textuur en unieke smaak is geitenkaas heerlijk in tal van gerechten.

Voor dit recept heb je het volgende nodig:

  • 1 l verse geitenmelk
  • 3 soeplepels witte azijn
  • Een snufje zout

Keukengerei:

  • Een kookpot
  • Een spatel
  • Een thermometer
  • Een zeef
  • Een zeefdoek

Bereiding:

  • Verwarm de melk tot ongeveer 85 °C. Roer ondertussen regelmatig.
  • Neem de pot van het vuur en voeg 3 soeplepels azijn toe. Meng het geheel, dek af en laat 1 uur rusten.
  • Leg een zeefdoek in je zeef en giet er het mengsel in.
  • Wikkel de wrongel in de zeefdoek en leg die een nacht in de koelkast.
  • Kruid naar smaak af met zout en geef de wrongel de gewenste vorm voordat je hem in de koelkast legt.

Eet je kaas bij een salade, bij het ontbijt of als aperitiefhapje. Smakelijk!

Thuis kaas maken geeft je veel voldoening en het is verrassend makkelijk. Met Edenred Maaltijd koop je de ingrediënten die je nodig hebt (zoals rauwe melk) eenvoudig bij erkende boerderijen. Die vind je vlot via de zoekmachine in de MyEdenred-app of op myedenred.be. Kriebelt het ook bij jou om zelf kaas te maken? Deel dan zeker je ervaring met ons op Facebook en Instagram !

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen