Watertanden maar! Speeksel is goed voor je gezondheid
De boodschappen over 'gezondheid' die je te zien, horen of lezen krijgt, gaan meestal over de kwaliteit van onze voeding, seizoensproducten, het belang van de korte keten, zo puur mogelijke ingrediënten op je bord ... Kort gezegd kies je het best voor voeding die zo gezond en voedzaam mogelijk is. Het gezegde 'je bent wat je eet' ken je vast wel, maar helaas zijn deze bekende woorden veel te weinig genuanceerd. Daarom zetten wij in dit artikel de puntjes op de i 👇.
Eet jij achter je computerscherm of terwijl je je favoriete serie bekijkt? Schrok je soms in drie happen een boterham naar binnen achter het stuur van je auto? De manier waarop je eet, is minstens even belangrijk als wat er op je bord ligt. Wat we lang niet vaak genoeg horen, is dat 'fout' eten verschillende ongemakken met zich kan meebrengen. Denk maar aan postprandiale moeheid (plotse slaperigheid kort na de maaltijd), een opgeblazen gevoel, gas, gewichtstoename, constipatie, brandend maagzuur en nog veel meer.
De voordelen van bandwerk
De spijsvertering is het proces waarbij voedsel wordt afgebroken tot micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Die voedingsstoffen worden vervolgens opgenomen en dienen als energiebron voor de miljarden cellen in je lichaam.
Maar als je dacht dat de spijsvertering alleen in je ingewanden plaatsvindt, heb je het mis.
Denk gewoon even aan je lievelingsgerecht, de geur van een vers brood dat net uit de oven komt, het geluid wanneer je een lekker snoepje uit de verpakking haalt ... Begin je al te kwij watertanden? 🤤 Dat klopt: de vertering van voedsel begint al in de mond. Als je wat meer tijd besteedt aan deze stap, voorkom je heel wat kwalen. Neem het van ons aan!
Je tanden en speeksel, dat vol enzymen zit, malen het voedsel fijn en bereiden het voor om de voedingsstoffen eruit te halen. Daarna komt de volgende halte: de maag. Die zet het werk voort dat in de mond is begonnen en breekt het voedsel verder af met behulp van spijsverteringssappen, zodat de dunne darm de voedingsstoffen nog beter kan opnemen. De reis eindigt in de dikke darm, waar bacteriën zich voeden met de restjes. Hier wordt de transformatie en energieopname voltooid.
Onaangename bijwerkingen
Als je eiwitten niet genoeg fijnkauwt, voeden ze de rottingsbacteriën die in je dikke darm zitten. De gevolgen hiervan zijn veel erger dan een stinkende wind 🤢. Als die rottingsbacteriën zich te veel vermenigvuldigen, neemt het risico op chronische ontstekingen en een overbelaste lever namelijk toe.
En dat is niet alles: als je niet genoeg kauwt, neem je minder vitaminen en mineralen op. Kauwen is namelijk essentieel om de vezels in groenten en fruit fijn te malen, zodat de voedingsstoffen in het voedsel vrijkomen. Als je een cadeau krijgt, is het ook de inhoud die telt, niet de verpakking.
Als je fruit, groenten, peulvruchten en koolhydraten niet goed kauwt, gaan ze gisten. Het gevolg? Luidruchtige scheten (die gelukkig niet stinken). Je bent gewaarschuwd 😱
Je hebt het begrepen: goed kauwen is enorm belangrijk!
Jij hebt de touwtjes in handen: ACTIE!
Je bent niet alleen wat je eet, maar ook wat je kauwt en wat je in je spijsverteringsstelsel opneemt. Hierover heb je meer controle dan je misschien denkt. Het enige wat nodig is? Een eenvoudige, repetitieve beweging.
Officieel zou je ongeveer twintig keer moeten kauwen (of meer als je het lekker vindt). Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat als je veertig keer kauwt, je hongergevoel merkbaar afneemt. Wil je graag een platte buik en veel energie voor de zomer? Dan weet je wat je te doen staat.
Meer kauwen is dus de moeite waard. Leg je vork na elke hap even neer en concentreer je op de smaken en texturen van elk ingrediënt in je maaltijd. Moedig je kinderen aan om hetzelfde te doen, zodat ze vanaf het begin de juiste gewoonte leren. Daar plukken ze hun leven lang de vruchten van!
Het effect op de spijsvertering voel je vrijwel meteen. Zeg vaarwel tegen gas en een opgeblazen gevoel! Na enkele dagen merk je ook dat je ontlasting regelmatiger wordt, je minder brandend maagzuur hebt én je stressniveau omlaag gaat. Kauwen is een levensfilosofie: het dwingt je om even te vertragen en te genieten.
Om ten volle van je maaltijd te genieten, neem je het best de tijd om de tafel te dekken en het eten mooi op je bord te schikken. Dat duurt slechts enkele minuutjes. Ga zitten, kom tot rust en neem even tijd voor jezelf. Reken 20 minuten puur eetgenot. Bewonder de kleuren die op je bord liggen en wees je bewust van wat je eet. Dit ritueel kan iedereen uitvoeren. Smakelijk en op jouw gezondheid!
Deze tips krijg je van Sylvie Dujardin, voedingsconsulente en partner van het Europese FOOD-programma. Dit programma is erop gericht werknemers, werkgevers en restauranthouders bewust te maken over gezonde, lekkere voeding, vooral tijdens de middagpauze. Sylvie organiseert ook allerlei evenementen over gezondheid, zoals conferenties, speed coaching, gezond ontbijt, praktische workshops ...
Weet jij hoe belangrijk goed kauwen is? Heb je het al geprobeerd? Deel je ervaringen op onze Facebookpagina of in een Instagram-story!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.