Wat zijn de beste gedroogde vruchten voor uw gezondheid?
Je voedingspatroon in balans houden is niet vanzelfsprekend. Het zijn de kleine do's en don'ts die bepalend zijn, zoals een handvol nootjes per dag. Dat zal het verschil niet maken, denk je? Toch wel. Noten en gedroogd fruit staan niet voor niets tussen het ingrediëntenlijstje van zowat elk ontbijt- of saladegerecht op gezondheidsblogs.
Waar die kleine smaakmakers dan allemaal goed voor zijn? We introduceren je graag in de notenwereld en geven mee welke soorten het gezondst én lekkerst zijn!
Waarom zijn noten gezond?
Noten zijn niet meer dan droge vruchten die vaak de kern van een andere vrucht vormen. Zo groeien cashewnoten in de gele vruchten van de kasjoeboom en zijn amandelen eigenlijk het zaad van een soort steenfruit.
Van het feit dat noten puur natuur zijn – we hebben het hier voor alle duidelijkheid over de ongezouten, ongesuikerde en ongebrande versies – kan je al afleiden dat ze gunstig voor je zijn.
In verschillende verhoudingen naargelang de soort, bevatten noten een resem stoffen waar je lijf baat bij heeft: onverzadigde vetten, vezels, eiwitten, vitamines en mineralen zoals calcium en magnesium, kalium, zink en ijzer. De specifieke vetzuren in noten verlagen bovendien je LDL-cholesterol, de slechte variant van cholesterol, en daarmee de kans op hart- en vaatziekten.
Hoeveel en wanneer noten eten?
De energie die je van noten krijgt, staat wel gelijk aan een hoog caloriegehalte. Zoals met veel dingen overdrijf je er dus best niet mee. We gaven eerder aan dat een klein handje per dag ideaal is om de nodige stoffen binnen te krijgen. Dat staat gelijk aan zo’n 25 gram.
In principe is elk moment van de dag geschikt om noten te eten, al wordt veelal aangeraden om ze te integreren in je ontbijt. De vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering en maken je buik blij. Niettegenstaande kan je er voor opteren om ’s avonds een nootje te snacken met het oog op een goede nachtrust. In noten vind je namelijk tryptofaan terug, een slaapbevorderend aminozuur dat ons lichaam niet natuurlijk aanmaakt.
Voor welke noten kies je best?
Er bestaan ruim twintig notensoorten die je kan opeten. Elk type noot heeft zijn kenmerkende smaak en biedt andere gezondheidsvoordelen. We pikten er vier toppers uit!
#1 Paranoten: de gezondste noten
Met kop en schouders is de paranoot de meest gezonde onder de notenfamilie. In deze aardse noot is een grote dosis selenium aanwezig.
Dat is een spoorelement dat de rode bloedlichaampjes beschermt tegen beschadiging en de werking van je schildklier stimuleert.
Verder bulken paranoten van de vitaminen en mineralen waaronder mangaan, kalium, fosfor, ijzer en zink.
Paranoten zijn flinke jongens en daarom niet zo handig om ergens in te verwerken. Met drie stuks zit je gelukkig al aan je dagelijkse hoeveelheid: die knabbel je makkelijk on the go.
#2 Amandelen: superfood rijk aan vitamine E
De amandel is een klassieker met reden. Meerdere eigenlijk, te beginnen met de gulle portie vitamine E die je ermee binnenkrijgt. Deze antioxidant helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen, versterkt het spierweefsel en gaat huidveroudering tegen.
Daarnaast zorgteen handje amandelen ook voor je dagelijkse hoeveelheid magnesium. Een boost tegen de vermoeidheid? Deze noot vervult je nood 😉
Tip: blend amandelen tot amandelmeel dat je als bloemvervanger kan gebruiken in gebak, om gezonder te zondigen!
#3 Cashewnoten: romige energiebommetjes
Nog zo’n fijne aanwinst voor een evenwichtig voedingspatroon is de cashewnoot. Deze romige, lichtzoete noot is superveelzijdig en geeft crunch aan wokgerechten, salades, brood en cakes.
Naast een hoop vitamines (A, D, E en K) bergen deze energiebommetjes ook veel koper, een mineraal dat onder meer je weerstand en energie naar een niveautje hoger tilt en je haar extra doet shinen.
#4 De pistachenoot: meer moeite, minder calorieën
Als je op je lijn wil letten, zijn pistachenoten de beste keuze. Want hoewel ze de meeste antioxidanten bevatten, tellen ze ook het minste calorieën van alle noten. Vind je het een nadeel dat je ze eerst moet pellen?
Think again, daardoor eet je net trager en word je je meer bewust van je eetgedrag, wat ze nog gezonder maakt.
In een pistachenoot zitten naast C en E ook een heleboel B-vitamines, die de natuurlijke energie in je lichaam activeren. Andere belangrijke stoffen zijn eiwitten, vezels en mineralen als kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium.
Prep jij meteen een salade met nootjes voor je lunch van morgenmiddag? Gelijk heb je. Zoals je kan lezen, doe je je lichaam een groot plezier door af en toe een nootachtige toets in je maaltijd te stoppen.
Hoe verwerk jij noten in je weekmenu? Post jouw recepten of snackideeën op sociale media en tag onze Facebook- of Instagrampagina, we zijn benieuwd!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.