Voedingsquiz: test je kennis over voeding

|quiz

Test je kennis over voeding! Anekdotes, verrassende feiten, vooroordelen - we hebben een competitieve quiz voor je samengesteld. Met deze quiz ontkrachten we vooroordelen over het voeding in onze kasten.

Maar dat is nog niet alles, want we leggen de rol en soms onvermoede kracht van bepaalde kruiden en specerijen uit. Let’s start!

1/ Aardbeien zijn een bom van vitamine C. Ze behoren tot de voedingscategorie…
 1. fruit
 2. groente
 3. geen van beide

Het antwoord: Je voelde ‘m al aankomen… We verstopten het juiste antwoord 3 dan ook stiekem in de vraag. De aardbei is een ‘specialleke’ onder de vruchten. Het is namelijk geen echte vrucht, maar een schijnvrucht. Als je een aardbei bestudeert, zal merken dat er tal van kleine pitjes op zitten. Die pitjes zijn de effectieve vruchten, terwijl de aardbei zelf een opgezwollen bloembodem is. De aardbei is de enige schijnvrucht die haar zaadjes aan de buitenkant draagt.

2/ Het idyllische tafereel waarbij een bruidspaar beladen wordt met handenvol rijst ontstond omdat rijst goedkoper is dan papieren confetti.

 1. Juist
 2. Fout

Het antwoord: Fout! We namen de traditie over uit het Midden-Oosten. Daar staat rijst symbool voor vruchtbaarheid en geluk. Als toeschouwer wens je het koppel dus een fortuinlijke toekomst met veel kinderen. Om minder rijst te verspillen, zijn er vandaag zijn ook verschillende alternatieven gangbaar. Denk maar aan rozenblaadjes, party poppers en bellenblazen als originele sfeermakers.

3/ Spaghetti, penne, farfalle… Keuze zat als je een bordje pasta wil maken. In totaal bestaan er meer dan…

 1. 30 pastasoorten
 2. 450 pastasoorten
 3. 700 pastasoorten

Het antwoord: Jawel, 3 is juist. Je kan liefst met meer dan 700 pastasoorten aan de slag in de keuken. De meeste zijn van Italiaanse oorsprong, maar ook in Brazilië en Kroatië wordt er veel pasta geproduceerd. Hoorde je bijvoorbeeld al eens van paccheri, cavatappi of fuži? Alsof de keuzestress nog niet groot genoeg was!

4/ Hoe maak je een ananas sneller rijp?

 1. door hem een paar seconden in de microgolf te stoppen
 2. door hem in te pakken met krantenpapier
 3. door hem ondersteboven te zetten

Het antwoord: Nee, met een microgolf of krantenpapier kom je in dit geval niet veel verder. Wel correct is antwoord 3. Een ananas rijpt namelijk sneller wanneer hij op z’n kop staat. Zet hem ondersteboven in een kom of tegen een muur om de suikers sneller naar de kroon te laten vloeien. Zo is je ananas in een paar dagen rijp!

5/ We herkennen wortels aan hun oranje jasje. Maar weet je ook waarom ze die kleur hebben?
 1. Ze werden kunstmatig zo gekweekt.
 2. Ze bevatten een stof die voor de oranje kleur zorgt.
 3. Ze komen uit het land van Oranje.

Het antwoord: Zowel 2 als 3 kloppen. Enerzijds is er de biologische verklaring: de oranje kleur van wortels komt door de grote hoeveelheid bètacaroteen die erin zit. Dat is de stof die goed is voor je gezichtsvermogen, evenals voor de weerstand van je huid.

Daarnaast is het een overblijfsel van de oranjegekte, die in de zeventiende eeuw door de Nederlandse koninklijke familie gelanceerd werd. Ze waren zo fanatiek in hun opstand tegen Spanje dat ze de kleur van hun vlag over het hele land verspreidden: gebouwen werden oranje geschilderd, paleistuinen aangeplant met sinaasappelbomen en jawel, er mochten enkel nog oranje wortels verbouwd worden.

6/ Als je een sushiboot bestelt, krijg je er steevast een portie ingelegde gember bij. Die dient…
 1. om je smakenpalet te neutraliseren
 2. als aangenaam zuurtje in combinatie met een stukje sushi
 3. puur ter versiering

Het antwoord: Leg jij een stukje gember op elke hap sushi die je eet? Dame! Da’s Japans voor ‘niet goed’. Want daar dient de gember eigenlijk niet voor. De bedoeling ervan is effectief om je smaak te neutraliseren telkens je aan een nieuwe sushisoort begint. Voor tussendoor en niet tijdens het smullen dus. Had jij antwoord 1 geraden?

7/ Koffie is voor velen een favoriete opkikker in de ochtend. De drank werd eeuwengeleden ontdekt door… een geit.

 1. Juist
 2. Fout

Het antwoord: Juist! Ja, geiten, wie had gedacht dat het koffieleuten waren? In de negende eeuw in Ethiopië was er althans eentje, genaamd Khaldi, dat aangetrokken werd door de geur van een koffieplant en er de rode bessen van smulde. Zijn herder vond het gedrag opvallend en besloot de bessen te onderzoeken, waarna hij de koffieboontjes binnenin ontdekte. And the rest is history.

Scoorde je minder dan 4/7?

Blijf je kennis bijschaven over voeding en voedselverspilling door de artikelen op onze I Love Ticket Restaurant-blog te lezen!

Scoorde je 4/7 of meer?

Jij bent een kenner! Volg ons op Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van the latest in foodieland en praktische keukentips!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

 • Dit artikel delen