Uien aan de top!

|Lifestyle

Vandaag richten we de schijnwerpers op de stille superster van elk gerecht: de ui! Deze smaakmaker is heel gezond en heeft alle troeven aan zijn kant (behalve misschien dat een ui snijden pijnlijk kan zijn, maar daarover later meer, beloofd). De ui is caloriearm, rijk aan vitamine C, een krachtig antioxidant, vermindert het risico op hart- en vaatziekten en verlaagt de bloedsuikerwaarden. Dus waarom zou je hem links laten liggen?

3 uien, 3 bereidingswijzen!

  • Lente-uitjes worden in een bosje verkocht. Ze zijn verkrijgbaar van april tot september en worden vooral in de lente gegeten. Lente-uitjes geven een frisse toets aan je gerechten en smaken heerlijk op een toast met plattekaas of bij taco's.
  • De rode ui smaakt eerder zoet. Hij is verkrijgbaar van juni tot maart en ideaal om een salade op te fleuren.
  • De gele ui is in de keuken de populairste van alle uiensoorten. Hij is heel het jaar verkrijgbaar en ideaal in warme gerechten. Van soepen en quiches tot wokschotels: in een handomdraai brengt deze ui je gerecht perfect op smaak!

Tip: bewaar uien op een droge en donkere plaats. Verse uien kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Gedroogde uien blijven meerdere maanden goed.

Zo lekker, maar waarom huilen we dan?

Uien halen zwavel uit de grond en slaan die op. De zwavelverbindingen zijn dan vooral in het midden van de ui te vinden. Wanneer het lemmet van je mes dit deel bereikt, begin je te huilen.

Waarom? We willen hier geen chemieles geven, maar bij het snijden komen de zwavelverbindingen in contact met een enzym in de ui dat een chemische reactie veroorzaakt. Er ontstaat een irriterend gas, waardoor je ogen beginnen te tranen om zich te beschermen! Gevoelige ogen? Snij geen uien!

Goed om te weten, maar is er een mirakeloplossing?

Jammer genoeg niet. Er zijn heel wat trucs: het lemmet van je mes afspoelen voor je begint te snijden, het met citroensap inwrijven of de ui vooraf in kokend water dompelen. Helaas heeft geen enkele bij ons echt gewerkt.

De twee meest doeltreffende methoden (getest en goedgekeurd) zijn:

  • de ui in de koelkast steken voor je hem snijdt;
  • je jukbeenderen bevochtigen voor je snijdt.

Anders haal je maar een duikmasker boven ... Niet erg glamoureus maar blijkbaar zeer doeltreffend!

Ken jij handige trucs? Deel je ervaringen op onze Facebookpagina of in een Insta-story!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen