Thuiscomposteren

|Lifestyle

Jaarlijks gooit iedere Belg gemiddeld 71 kg composteerbaar afval weg. Dat gewicht komt in de vuilnisbak terecht, wat in veel gemeentes een duurdere afvalrekening betekent. Bovendien moet afval worden verwerkt voordat het wordt geëlimineerd, terwijl er vaak nog veel waardevolle stoffen in zitten.

Door te composteren maak je zelf een organisch, levend materiaal dat erg nuttig is als voeding voor je tuin of kamerplanten. En het kan zelfs binnenshuis! Compost is namelijk lang niet zo vies als sommigen denken. Hieronder leggen we de twee eenvoudigste manieren uit om zelf compost te maken, zonder onaangename geuren of vervelende vliegjes.

De wormenbak

De wormenbak zet je in de kelder, op het terras of op het balkon. Hij bestaat uit meerdere plastic bakken die op elkaar passen. Onderaan de bakken zitten kleine gaatjes waardoor het 'sap' (dat 'percolaat' heet) tot helemaal naar beneden kan druppelen. Dit percolaat moet je af en toe aftappen.

Het duurt ongeveer twee maanden tot het composteringsproces op gang komt.

Om het composteren op te starten, gebruik je een beetje compost waarin al een honderdtal wormpjes zitten. Dit kun je bijvoorbeeld vragen aan iemand die al een wormenbak heeft.

De vzw Worms geeft je met plezier informatie over buurtcomposteren, waar je ook woont. Bij deze vzw kun je wat compost halen om te starten (en wie vragen heeft, kan zelfs naar het gratis telefoonnummer van Worms bellen).

Bokashi-compost

Dit principe is grotendeels identiek aan de wormenbak, maar hier begin je het composteringsproces met micro-organismen ('EM' of 'effectieve micro-organismen'). Het kost ongeveer 1 euro per maand voor een gezin van vier personen. Maar omdat je minder vuilniszakken nodig hebt, bespaar je op termijn heel wat. Idealiter haal je twee bokashi-compostbakken in huis om af te wisselen: wanneer de eerste bak vol is, zet je hem twee weken opzij en gebruik je tijdens die periode de tweede bak. Denk eraan: als je ecocheques krijgt, kun je deze gebruiken om compost te kopen.

Net zoals bij een wormenbak (en anders dan velen denken) kun je bijna alles in een bokashi-compostbak gooien: gekookte voedselresten, dierlijke eiwitten, citrusvruchten, papier en karton (zonder inkt en in stukjes geknipt), dierenstrooisel en nog veel meer, maar het liefst geen botjes.

Vul de compostbak geleidelijk: als je te veel afval in één keer toevoegt, bestaat het risico dat het gaat rotten. We begrijpen dat je waarschijnlijk zin hebt om zo veel mogelijk in de bak te gooien en dat dit in het begin erg spannend en leuk is, maar doe het rustig aan!

Wat doe ik met al die compost?

  • Percolaat is een krachtige meststof die je bij je bloemen en planten kunt verstuiven.
  • Je kunt percolaat ook gebruiken om je leidingen te onderhouden (als vervanger voor ontstopper) en de spoelbak te ontstoppen. Van een zuinige én milieuvriendelijke tip gesproken!
  • Geef je bloemen een shot energie door de aarde voor je bloembakken met compost te mengen. Gebruik één deel compost voor twee delen aarde.
  • Breng je compost naar een buurtcompostbak of gewoon naar een park in de buurt.

Zie je? Afval composteren is makkelijk en leuk, zelfs thuis! Bovendien gooi je minder afval weg en bespaar je geld.

Ga dus snel zelf aan de slag en deel je ervaringen op onze social media!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen