Restjes verwerken als een echte chef-kok

|Lifestyle

Je hebt vast al wel eens gedacht dat maaltijdrestjes niet smakelijk zijn. Maar tegelijkertijd maak je je zorgen over de verspilling van voedsel dat nog eetbaar is ... Het woord 'restjes' of 'overschotjes' roept bij sommige mensen een gevoel van afkeer op, een zekere weerzin maar wel gekoppeld aan schaamte over de alarmerende cijfers over voedselverspilling. Maar met wat eenvoudige handelingen, grenzeloze culinaire creativiteit, een zekere dosis durf gekruid met originaliteit, worden we allemaal chef-koks van de verantwoorde keuken en krijgen we waardering tot het laatste kruimeltje.

Om voedselverspilling tegen te gaan is het echter niet de bedoeling dat we alle restjes van de voorbije dagen in het weekend bijeenrapen, op een grote schotel plaatsen om dan trots te verkondigen dat 'het eten klaar is'. De restjes van onze smulpartijen een tweede leven geven houdt wel wat meer in dan ze gewoon opwarmen in de microgolf. Om écht te genieten van de restjes van gisteren of eergisteren moeten we ze vooral nieuwe vormen, nieuwe smaken en zelfs nieuwe kleuren geven. Hier volgen enkele ideeën voor culinair hergebruik, die zelfs de moeilijkste eters in verrukking zullen brengen.

De kampioenen van de voedselrecycling

Sommige basisbereidingen zijn niet weg te denken bij de opwaardering van maaltijdrestjes. Quiche, hartige taart, soufflé, omelet, smoothie, hachis ... allemaal recepten die gemaakt kunnen worden met restjes ham, gehakt, worst, reeds bereide groenten, enz. Je moet er gewoon voor zorgen dat je altijd enkele essentiële ingrediënten in je kast, diepvriezer en koelkast hebt liggen: een taartbodem, bladerdeeg, brickvellen, eieren, diverse en gevarieerde kruiden, kruidentuiltjes, rijst, pasta's in alle vormen en maten, verse room ... 

De kunst van transformatie

Restjes gevogelte, zalm, vlees en vleeswaren kunnen gemakkelijk worden omgetoverd in quiche, taart en hartige taart. Voeg wat spinazie met room, geraspte wortelen of gesneden witloof toe en je bent klaar. Een instant bereide soufflé of een frittata voor fijnproevers met broccolirestjes, de paddenstoelen van gisteren, een bodempje vleeswaren en een mengsel van geraspte kazen valt bij iedereen in de smaak. Al deze klassieke restjes komen ook tot hun recht in een zoute cake of een originele muffin.

De kampioen van de restjesverwerking is ongetwijfeld hachis Parmentier. Je kunt hem gemakkelijk aanpassen aan alle smaken. Maak met een restje aardappelen puree en bedek er het vlees/gevogelte/vis/groentemengsel mee. Het is een gerecht dat bij het hele gezin in de smaak valt, ook bij vegetariërs. De eiwitten worden dan vervangen door linzen met tomaten, verrijkt met een beetje koriander en afgewerkt met een restje puree.

Vullingen in alle smaken en vormen

We denken er minder aan, maar je kunt ook grote stukken vlees opwaarderen door ze fijn te hakken en te verstoppen in een laagje deeg. Denk maar aan samoussa, empanada, brick of pastilla. Het is ook een originele manier om een restje puree te verwerken samen met de erwtjes en het kippengehakt dat je jongste telg de dag ervoor niet wou opeten.

Het karkas van de gebraden kip die je op maandag serveert zal de basis vormen van een zelfgemaakte bouillon die je later toevoegt aan een soep of saus. Laat de botten een goed uur pruttelen in een liter water, samen met enkele groenteschillen: wortelen, rapen, prei, uien, etc. Gewoon zeven en je bouillon is klaar. Het brood dat al dagenlang in de broodtrommel ligt te verkommeren kun je omvormen tot knapperige croutons voor de soep, die je maakt met restjes witloof, zelfs met gekarameliseerd witloof. Met dit oudbakken brood kun je je kinderen ook na schooltijd verrassen: maak er gewonnen brood van of een bodding.

Salades, de sterren van recycling

Restjes rijst worden stevige arancini, die je kunt vullen met verschillende ingrediënten. Rijst, pasta en risoni (Griekse pasta uit Italië!) zijn basisingrediënten die erg goed passen bij zowat alle kliekjes. Deze gemengde salades, warm of koud, gaan erg goed samen met stukjes kip, kalkoen, verkruimelde of gerookte vis, kazen die achteraan in de koelkast werden vergeten, rauwe of gekookte groenten.

Zelfs kleine stukjes fruit kunnen deze originele salades verrijken. Nu we het toch over fruit hebben. Gedeukt, melig, zwarte plekken, ze zien er grijs uit en lijken in het slechtste geval goed voor de vuilbak en in het beste geval voor het kippenhok. En toch zijn dit de beste ingrediënten voor een supergezonde smoothie vol met vitaminen. Hoewel ze een beetje droog zijn, geven enkele verschrompelde clementines met hun zoete en zonnige smaken extra pit aan fruitsap. Deze afvalligen kun je ook omtoveren tot smeuïge compote, of zelfs gelei die lekker zullen smaken bij je broodjes op zondagochtend.

De meest ongewone anti-afval truc die we hebben getest? De rodewijn-ijsblokjes! Giet aan het einde van de avond de bodempjes rode wijn niet leeg in de gootsteen maar giet ze in je ijsblokjesbakjes. Je kunt ze later toevoegen aan een saus. Dit werkt ook met witte wijn!

Om nog wat verder te gaan, raden wij drie boeken aan die gericht zijn op zero waste cooking met eenvoudig te bereiden recepten. Je kunt ze kopen in je favoriete onafhankelijke boekwinkel met je Ticket Compliments!

  • Je cuisine les restes et je fais des économies. 45 recettes anti-gaspi – Céline Mennetrier en Aurélie Jeannette. Éditions Terre Vivante – € 12
  • 1 plat, 3 déclinaisons, 0 déchet. Cuisiner sans gaspiller – Keda Black. Éditions Marabout – € 15,90
  • Le jaune et le blanc. Le livre de cuisine anti-gaspillage. 60 recettes pour utiliser les jaunes et les blancs d’œufs qu’il vous reste. Aurelie Therond. Éditions de La Martinière – € 19,90

Plan je week eens op basis van je overschotjes van de week in plaats van elke dag een andere maaltijd klaar te maken.

En wat zijn jouw lekkerste gerechten met restjes?

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen