Raw food, wat is het en wat zijn de voordelen?

|In de kijker

Voeding in zijn natuurlijke rauwe vorm eten, da’s wat raw foodies graag doen. Crudivoristen, zoals raw foodies ook worden genoemd, gaan terug naar de essentie en maken geen gebruik van verhitting zoals koken, bakken of braden.

In dit artikel vertellen we je graag alles over raw food en wat raw foodies zoal eten. Daarnaast geven we je de voordelen mee en verduidelijken we waarom je aandachtig moet zijn. Proef van onze deskundige uitleg en maak kennis met raw food.

 

1. Raw food, hoe werkt het?

De denkwijze bij raw food is dat bepaalde stoffen in onze voeding bij verhitting schadelijk kunnen worden. Daarnaast kunnen de microben die van nature aanwezig en positief zijn voor de spijsvertering door verhitting verdwijnen. Rauw voedsel wordt dan ook weleens “levend voedsel” genoemd.

Raw food werd de laatste jaren steeds bekender. Het is een trend die kwam overwaaien uit Hollywood, waar het door veel celebrity’s wordt gehanteerd als dieet.

2. Wat behoort tot raw food?

Wat belandt er zoal op het bord van een raw foodie? Veel groenten, fruit, zeewier, noten, zaden, pitten en granen. Raw food kan vers, gefermenteerd, geperst of gedroogd zijn. Wat dan met rauw vlees, rauwe vis, rauwe eieren en ongekookte melk? Die voedingsmiddelen kunnen zeker bij raw food horen, maar raw foodies halen ze vaak niet in huis aangezien ze er meestal ook voor kiezen om vegetarisch of veganistisch te leven.

Aangezien je bij gerechten op basis van raw food niets kookt of bakt, toch niet boven de 40 graden Celsius, kunnen maaltijden zowel snel als doordacht op tafel worden getoverd. Denk maar aan courgettespaghetti met tomaat en noten, worteltaart of raw pad thai. Mogelijkheden te over …

3. De voordelen van raw food

Een dieet op basis van raw food heeft enkele pluspunten:

  • Wanneer je groenten kookt, kan de helft van de aanwezige vitaminen, zoals foliumzuur en vitaminen B1 en C, verloren gaan. Bij een rauwe werkwijze worden die voedingsstoffen behouden.
  • De grote hoeveelheid vezels zijn goed voor de gezondheid van het hart.
  • Raw food is gunstig voor mensen met diabetes type 2 en kan zeker helpen om gewicht te verliezen.
  • Het heeft een positief effect op je huid, nachtrust en concentratievermogen.
  • Raw foodies verklaren meer in balans te zijn, zowel fysiek als mentaal.

4. Wat je nog moet onthouden over raw food

Of een dieet op basis van rauw voedsel gezond is, wordt door de ene beaamd en door de andere tegengesproken. Zo is het belangrijk om vanaf het begin voor de nodige variatie te zorgen wanneer je een raw food-dieet opstart. Zoniet riskeer je een tekort aan noodzakelijke voedingstoffen zoals vitaminen B2 en B12, ijzer, calcium en eiwitten.

Verder is het belangrijk de ingrediënten deskundig uit te kiezen en voldoende te wassen voor gebruik, aangezien het risico op voedselvergiftiging groter is bij het eten van rauw voedsel.

 


Nu je helemaal up-to-date bent over raw food, kun je beginnen experimenteren. Houd steeds een evenwichtig voedingspatroon in het achterhoofd en experimenteer erop los.

Haal je maaltijdcheques van Edenred boven, koop de nodige ingrediënten en tover binnenkort smakelijke raw food-gerechten op tafel. Post je foto’s op onze Facebook-pagina of tag ons in een story op Instagram!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen