Peulvruchten: waarom eet je ze? En hoe verwerk je ze?
Zeg nooit zomaar groente tegen een peulvrucht. Die verbergt haar zaden in een peul. Peulvruchten hebben zo'n hoog zetmeelgehalte dat ze eerder thuishoren in de categorie van de zetmeelrijke producten. Ze zijn niet alleen goedkoop, maar ook opmerkelijk voedzaam: ze voorzien het organisme van vitaminen, vezels en een flinke portie eiwitten. Een overzicht van de belangrijkste peulvruchten en al het goede dat ze te bieden hebben? In dit artikel vertellen we je meer over de belangrijkste peulvruchten en over hoe je ze makkelijk kan opnemen in je dagelijkse voeding. Ze lenen zich immers perfect voor evenwichtige en heerlijke maaltijden.
1. Linzen
Linzen zijn niet alleen snel klaar, je kan ze ook in grote hoeveelheden bereiden en gewoon in de koelkast bewaren. In een salade met verse groenten, aromatische kruiden en een citroenvinaigrette staan ze garant voor een lichte en verfrissende maaltijd.
Tips voor een makkelijk gebruik: Experimenteer eens met koraallinzen. Zij zorgen voor een pittige kleur en je kan ze verwerken in een wrap voor een lekkere en gezonde lunch uit het vuistje.
2. Erwten
Verse of diepvrieserwten zijn onontbeerlijk als het snel moet gaan. Zowel in een pasta als in rijst of quinoa garanderen deze kleine groene parels je een explosie van versheid op je bord. Met enkele fijngehakte wortelen erbij geniet je van een combinatie van zoete en knapperige smaken.
Tips voor een makkelijk gebruik: Bak de erwten en wortelen in een pan met een beetje olijfolie en knoflook en je hebt een eenvoudig en heerlijk bijgerecht.
3. Spliterwten
Spliterwten zijn de gedroogde versie van gewone erwten. Noem ze gerust de kampioen van de maaltijdsoep! Hun zachte textuur zorgt vanzelf voor een romig resultaat. Meer heb je niet nodig voor een wat dikkere bereiding.
Tips voor een makkelijk gebruik: Mix de spliterwten samen met wortelen en uien, breng ze op smaak met kruiden naar keuze en in een oogwenk heb je een romige soep. Gezond én verkwikkend!
4. Kikkererwten
Kikkererwten zijn niet alleen heerlijk van smaak, ze zijn ook bijzonder voedzaam. Daarvoor zorgt hun hoge gehalte aan eiwitten, vezels en vitaminen. Je kan ze gebruiken in zowat alle bereidingen, van lichte salades tot aromarijke stoofpotjes, en altijd voegen ze een vleugje gezondheid en smaak toe aan je gerechten.
Tips voor een makkelijk gebruik: Zin in een knapperig tussendoortje? Rooster dan de kikkererwten met kruiden. In een groenteschotel zorgen ze voor een aangename textuur en een heerlijke smaak. Of je kan ze mixen met tahini, knoflook en citroen voor een onweerstaanbare, huisgemaakte hummus. Ideaal als dipsaus voor je groenten of als spread voor je pitabroodjes.
4. Tuinbonen
Wist je dat deze bonen in België zelden worden gekweekt en vooral afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied? Gelukkig zijn ze wel altijd verkrijgbaar in de gedroogde versie!
Tuinbonen zijn zeer vezelrijk en een uitstekende bron van eiwitten en folaten. Je kan ze zowel warm als koud eten. Dankzij hun zachte en toch knapperige textuur zijn ze ook erg veelzijdig.
Tips voor een makkelijk gebruik: Voeg ze toe aan een groenteschotel of meng ze met granen voor een complete, evenwichtige maaltijd.
6. Bonen
Zwart, rood of wit ... Bonen zijn er in alle soorten en je kan ze op verschillende manieren bereiden. In je voeding zijn ze echte juweeltjes, een uitzonderlijke bron van eiwitten en vezels. Je kan deze veelzijdige peulvruchten verwerken in een chili, een cassoulet of gewoon in een salade, aan voedzaamheid geen gebrek!
Tips voor een makkelijk gebruik: Kidneybonen lenen zich uitstekend voor een smaakvolle saus bij je enchilada's. Meng ze met tomaten, kruiden en knoflook voor een vleugje Mexicaans dat je gerecht vanzelf op smaak brengt.
7. Sojabonen
Sojabonen worden dan wel veelvuldig gebruikt in de Aziatische keuken, bij ons zijn ze als peulvrucht nog weinig bekend. Ze zijn klein, maar zitten boordevol voedingsstoffen. Rijk aan complete eiwitten, vezels, poly-onverzadigde vetzuren en antioxidanten zijn ze een gezond alternatief voor de veganisten onder ons.
Tips voor een makkelijk gebruik: Voeg sojabonen toe aan je roerbakgerechten, ontbijtgranen of soepen voor een proteïneboost. Rooster ze met kruiden voor een knapperig tussendoortje. Gebruik ze als veganistisch alternatief in je favoriete gerechten.
8. Lupine
Lupine is een peulvrucht die heel wat voedingsstoffen bevat. Met een hoog gehalte aan plantaardige eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen is lupine perfect om op een voedzame manier variatie te brengen in je voeding. Lupine is ook veelzijdig: je vindt ze in de vorm van meel, plantaardige melk of zaden.
Tips voor een makkelijk gebruik: Lupinemeel kan je verwerken in je bakgerechten om het eiwitgehalte te verhogen. Lupinemelk is heerlijk in smoothies of in de koffie. In salades of roerbakgerechten zorgen lupinezaden voor een knapperige textuur.
Peulvruchten zitten boordevol eiwitten, maar die zijn niet altijd als dusdanig assimileerbaar. De eiwitten bevatten immers zelden de acht essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft. Dat onevenwicht kan je echter opvangen door in eenzelfde gerecht peulvruchten te combineren met volle granen. Precies daarom zit deze combinatie in heel wat traditionele gerechten wereldwijd. Denk bijvoorbeeld aan couscous (griesmeel/kikkererwten) of feijoada in Brazilië (rijst/zwarte bonen).
Met peulvruchten zit je dus altijd goed! Bovendien kan je ze makkelijk bewaren en in heel wat biowinkels in bulk kopen met je Edenred Maaltijd! Je hebt dus geen enkel excuus meer om ze niet dagelijks op het menu te zetten😉.
Deel je favoriete recept op onze Facebook- of Instagrampagina!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.