Lekkere desserts als kers(t) op de taart!

|Recepten

Dit jaar liever geen traditionele kerststronk als afsluiter van je feestdiner? Laat je inspireren door deze 5 lekkere en eenvoudige recepten. Elk met een vleugje magie die alle ogen aan tafel doen fonkelen!

Het geheim van de dame blanche 👰

De enige echte dame blanche - Wij willen niet zozeer weten wie de Dame Blanche in de gelijknamige opera heeft vermoord, maar wél hoe je de perfecte chocoladesaus maakt. Beloofd! Deze saus stolt niet wanneer je hem over het roomijs giet. 

Ingrediënten (voor ongeveer 2 personen)
  • 9 cl melk
  • 10 cl room
  • 125 g pure chocolade (70 %)
  • 30 g suiker
  • Vanille-ijs

 

Bereiding
  1. Breng ¾ van de melk aan de kook.
  2. Voeg de suiker, de stukjes chocolade en de helft van de room toe.
  3. Roer met een garde tot alles gesmolten is. Voeg stukje bij beetje de rest van de melk en de room toe. Houd de saus warm.
  4. Giet de chocoladesaus op het vanille-ijs.

Topping: werk af met stukjes chocolade en meringue!

Hmmm ... luchtige aardbeienmousse! 🍓

Steekt je kleine hulpkok graag een handje toe? Maak dan samen deze vrolijke mousse. Kom, aan de slag!

Ingrediënten
  • 600 g aardbeien (diepgevroren, te vinden in elke supermarkt)
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • sap van ½ citroen
  • 4 gelatineblaadjes
  • 25 cl opgeklopte room

 

Bereiding
  • Mix de aardbeien met de kristalsuiker, de vanillesuiker en het citroensap.
  • Warm ¼ van deze aardbeienmix lichtjes op.
  • Laat de gelatine in koud water weken. Laat uitlekken. Voeg dit toe aan de lauwe aardbeienmix en roer goed. Voeg dit nu bij de koude aardbeienmix. Blijf goed roeren.
  • Schep er voorzichtig de opgeklopte room onder.
  • Giet de mousse in schaaltjes en laat 3 à 4 uur in de koelkast opstijven.

Topping: bestrooi met wat geroosterde blanke amandelen!

Panna cotta, zo moet dat! 🇮🇹

Panna cotta op Italiaanse wijze - Dit dessert is een pronkstuk op tafel, maar eigenlijk is het supergemakkelijk te maken. Onze tip? Gebruik echte vanillestokjes!

Ingrediënten voor 4 personen
  • 60 cl verse room
  • 2 vanillestokjes
  • 4 gelatineblaadjes
  • 75 g bloemsuiker
  • 10 g frambozencoulis (diepgevroren, te vinden in elke supermarkt)
  • Verse munt

 

Bereiding

2 dagen op voorhand: bereiding van de vanilleroom

  • Snijd de vanillestokjes in de lengte doormidden en schraap er het vanillemerg uit. Giet de room in een goed afsluitbare kom. Voeg het merg en de vanillestokjes toe. Laat 24 uur in de koelkast trekken.

1 dag op voorhand: bereiding van de panna cotta

  • Laat de gelatine in koud water weken. Laat uitlekken.
  • Haal de vanillestokjes uit de room.
  • Verwarm de room op een zacht vuur.
  • Haal van het vuur en voeg de gelatine toe. Let op: blijf goed roeren tot je een gladde massa hebt.
  • Verdeel de panna cotta in aparte schaaltjes.
  • Laat eerst afkoelen en zet de schaaltjes dan een nacht in de koelkast.

Presentatie: Voeg frambozencoulis, enkele krenten en een muntblaadje toe.

Verrassend zoet ✨

Gebakken nectarines met sumak - In de oosterse keuken is sumak (felrode besjes) een populaire smaakmaker. Maar voor ons, Europeanen, doet sumak wat exotisch en zurig aan. Je vindt deze specerij in poedervorm in de kruidenafdeling van je supermarkt.

Ingrediënten voor 6 personen
  • 900 g Griekse yoghurt
  • 140 g fijne kristalsuiker
  • 120 ml verse room
  • 1 citroen
  • 600 g nectarines
  • 1,5 el sumak
  • verse munt
  • 1 vanillestokje
  • zout

 

Bereiding
  • Meng de yoghurt met 70 g van de suiker en een snufje zout.
  • Laat de yoghurt zo veel mogelijk uitlekken. Schep er de room en de (zeer fijne) zeste van citroen onder. Zet in de koelkast tot vlak voor het serveren.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven).
  • Snijd de nectarines in kwartjes. Meng met de sumak, de takjes munt, de vanillestokjes, het citroensap, de overige 70 g suiker en 80 ml water. Schik de nectarines op een bakplaat van 30x20 cm en zet 20 minuten in de oven. Schep de nectarines halverwege om.
  • Laat op kamertemperatuur afkoelen en verwijder de munt en de vanillestokjes.
  • Schep 1 el yoghurt in een glaasje en voeg het fruit toe. Werk af met fijngehakte muntblaadjes.

Onweerstaanbare chocolade 🍫

Chocolademousse - Het gemakkelijkste dessert ter wereld, zeg je? Ontdek hier hoe je de perfecte versie maakt! Want geen kerst zonder chocolademousse, toch?

Ingrediënten voor 6 personen
  • 6 repen pure chocolade (melkchocolade zou de mousse té zoet maken)
  • 6 eieren
  • 6 el bloemsuiker
  • een snufje zout

 

Bereiding
  • Laat de chocolade in een kom au bain-marie (of in de microgolfoven) smelten.
  • Scheid de eieren.
  • Voeg eerst de suiker lepel per lepel bij de gesmolten chocolade en roer stevig door (maak je geen zorgen als het mengsel een beetje hard wordt).
  • Voeg daarna heel voorzichtig eigeel per eigeel toe. Meng goed met een garde.
  • Schep het chocolademengsel in de kom van je keukenrobot. Klop op tot een lichte en luchtige massa. Hoe langer je mixt, hoe beter. Laat je keukenrobot dus minstens 8 à 10 minuten draaien. (Je zou dit ook met de hand kunnen opkloppen, maar dat is best een inspanning.)
  • Doe de eiwitten in een schone kom. Klop met een mixer op tot een licht en luchtig schuim. Hoe langer je mixt, hoe beter. Klop dus minstens 8 à 10 minuten op. (Je zou dit ook met de hand kunnen opkloppen, maar dat is best een inspanning.)
  • Schep het eiwit onder het chocolademengsel.
  • Laat minstens 3 uur in de koelkast opstijven.

Topping: Werk af met een cigarette russe!

En jij, wat is jouw magische toets? Hoe werk jij je desserts voor kerst af? Post je foto's op onze Facebookpagina of tag ons in een Instagramstory!

Vond je dit artikel leuk?

Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.

Bedankt voor het delen van uw mening met ons.

  • Dit artikel delen