Kleurrijke fruitsalades
Als er één soort voedsel is waarover we niet uitgepraat raken en die altijd tot de verbeelding spreekt, dan is het fruit wel. Hoeveel fruit moet je per dag eten? Op welk moment van de dag? Mag je fruit eten na de maaltijd of liever niet? Op welke manieren is fruit goed voor je? Is het aan te raden voor diabetici? Zijn verse fruitsappen en smoothies gezonde alternatieven?
Het antwoord op die vragen willen we zelf ook wel weten. Daarom klopten we aan bij FOOD-programmapartner en diëtiste-voedingsdeskundige Nouria Alami voor tekst en uitleg.
Wat zijn de voordelen van fruit en wat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit?
Fruit is een uitstekende bron van vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels. Het is natuurlijk aangewezen om het hele jaar door fruit te eten, maar daarbij is het cruciaal dat je de seizoenen volgt. Aardbeien eten in december heeft geen enkel nutritioneel voordeel en is ecologisch weinig verantwoord. Kies bij voorkeur voor fruit dat in de zon gerijpt is en dat in contact is geweest met insecten, zodat het zichzelf heeft moeten 'verdedigen'. Want als verdedigingsmechanisme tegen indringers maken vruchten antioxidanten aan, en die maken het fruit dan weer extra gezond voor ons. Hoe feller de kleur, hoe meer antioxidanten. Denk maar aan granaatappelen, braambessen, frambozen …
“Er bestaat geen wonderfruit dat een of andere ziekte kan genezen. Idealiter varieer je met zo veel mogelijk kleuren en soorten. Ik raad twee porties fruit per dag aan. En met 'portie' bedoel ik de hoeveelheid die in je hand past, da's een handige tip. Eén appel, tien aardbeien, één perzik, één peer, twee mandarijntjes, één sinaasappel …”, legt diëtiste-voedingsdeskundige Nouria Alami uit.
Fruit en suiker: juist of fout? 🍒
Welk fruit heeft het hoogste suikergehalte? Is fruit aan te raden voor diabetici?
Ja, alle soorten fruit bevatten suiker. In gedroogde vruchten (zoals dadels, rozijnen en abrikozen) zit in verhouding meer suiker omdat ze geen water meer bevatten. Eet ze dus met mate, zelfs al hebben ze een aantal voordelen. Gedroogde vijgen zijn bijvoorbeeld erg rijk aan calcium, maar ze bevatten bijna 50 g suiker per 100 g. Ter vergelijking: in verse vijgen zit slechts 12 g suiker per 100 g.
Sommige vruchten bevatten van nature ook gewoon meer suiker, zoals kersen, druiven en rijpe bananen. Andere hebben een veel lager suikergehalte, zoals aardbeien, blauwe bosbessen en frambozen.
De suiker in fruit is precies dezelfde soort als die in frisdrank of fruitsap en is dus niet gezonder of beter. Wat fruit wél heeft, zijn tal van andere voordelen die absoluut noodzakelijk zijn in een gevarieerd en evenwichtig dieet.
Diabetici mogen natuurlijk fruit eten, maar niet meer dan twee porties per dag. Ze kiezen het best voor fruitsoorten met minder suiker, die ze dan combineren met een handjevol amandelen of walnoten om te voorkomen dat er te veel suiker in hun bloed wordt opgenomen.
De vraag van 1 miljoen 💲
Op welk moment van de dag eet je het best fruit? Is het een slecht idee om fruit te eten na de maaltijd of is dat een misvatting?
Je kunt op elk moment van de dag fruit eten. 's Ochtends bij het ontbijt, voor de maaltijd of net erna als dessert, als vieruurtje of zelfs 's avonds bij een spannende film, na het sporten … Kort gezegd: wanneer je maar wilt.
“Krijg je achteraf wel een opgeblazen gevoel? Dat komt door een slechte vertering in de darmen, zeker als het een terugkerend probleem is en hinderlijk aanvoelt als je fruit hebt gegeten. In dat geval kies je beter een ander moment, ver weg van de maaltijd, bijvoorbeeld. Wat je ook denkt, je vindt altijd wel onderzoeken die het beamen en die het tegenovergestelde beweren. Als mijn patiënt 's avonds trek heeft, vind ik het beter dat hij een stuk fruit neemt dan een zak chips of een doos koekjes”, vertelt Nouria.
Wist je dit al? Citrusvruchten (sinaasappelen, mandarijntjes …) eten na de maaltijd is goed voor je spijsvertering, dankzij de stof limoneen. Een aanrader voor wie winderig wordt na het eten!
Hoe zit het met smoothies? 🥤
“Smoothies met voornamelijk fruit zijn af te raden. Je neemt namelijk enorm veel suiker op in een kleine hoeveelheid smoothie én er zitten helemaal geen vezels in. Probeer eens een sinaasappel, een mango en drie abrikozen in één keer op te eten. Smoothies drink je dus steeds met mate als je er zin in hebt, maar je kan ze niet beschouwen als gezonde voeding. Een smoothie is een extraatje.”
Ziezo, de mythe is ontsluierd! De conclusie in een notendop: eet twee stukken fruit per dag, bij voorkeur seizoensfruit en indien mogelijk lokaal fruit. En geniet ervan wanneer je maar wilt, maar let daarbij op je spijsvertering. Welk fruit staat er bij jou op het menu vandaag?
Deel je ervaringen op onze Facebookpagina of tag ons op Instagram!
Vond je dit artikel leuk?
Neem de tijd om te klikken om uw mening met ons te delen en maak onze volgende artikelen nog relevanter voor uw behoeften.